
Originally Posted by
varsayým
Bahsi geçen Eurobond konusuna, kýsaca katkýda bulunayým.
Eurobond nedir? Bir firmanýn yurtdýþýnda (dünya piyasalarýnda) borçlanmasýdýr demektir. Firmalar, Eurobond çýkarýrken, haliyle ülke riski + firma riski + kar gibi bir mantýkla bono ihracý yapýyorlar.
Genelde, Min yatýrým tutarý 200K USD olarak belirleniyor. Ýhraç olurken, örnek olarak %5 ile kupon faizi belirleniyor ve vade belirleniyor. Diyelim ki 10 yýllýk vade ve %5 belirlendi. Sonra ülke riski, ekonomik döngü v.s. ikincil piyasada faiz artýyor ya da azalýyor. %4 de olabilir, %10 'da. Mesela 2018 Aðustos'da Halk Bankasý yýllýk %30 veriyordu. (Dolara %30 mevduat vermek gibi). Vakýfbank - Ýþ Bankasý %10-20 aralýðýnda idi.
Eðer, vade sonuna kadar bonoyu tutacak iseniz, ilk alýmda faiz oranýz kaç ise, vade sonuna kadar o oranda faizi alýyorsunuz. Yani %30 Halk Bankasý ile alanlar, vade sonuna kadar yýllýk %30 getiri alacak.Peki risk nedir? Batma riski. Yani diyelim ki, xxx Holding'in bonosonu aldýnýz yýllýk %10 , 5 sene. Her sene %10 faiz alýrken, son sene firma battý. (geçmiþ olsun). Paranýz yok. Bu nedenle mevduat gibi deðil, bir týk riskli ürün. Mevduatta 150 Bn TL'ye kadar devlet garantisi var. Daha sonra ise, diyelim X bank'ý aldýnýz ve banka battý. Alýcýlar arasýnda da mevduattan sonra oluyorsunuz. Eurobond alýrken de , unsecure, secure gibi alt kýrýnýmlara dikkat edin. Bazýlarýnýn oraný yüksek ama riski daha fazla.
Bunlarý çoðu bankacý bilmez. Bankalarýn yatýrým taraflarýnda bilenler olur. (Ak Yatýrým, Ýþ Yatýrým gibi).
Al-Sat ile de güzel karlar yakalayabilirsiniz ama orada kur farký geliri/gideri gibi hesaplar da devreye giriyor. Vergi yükü aðýrlaþýyor. Yatýrým yaparken, kur etkisini de dikkate alýn.
Þu anda libor %1,80-%2,0 seviyesinde. Yurt dýþýnda en iyi mevduatlar %2'yi geçmiyor. Finansal piyasalarda, fon v.s. alýrým derseniz %2,5'larý görebilirsiniz. %3-4 ile firma riskini almak istemiyor insanlar. Bu piyasada eurobond alýnacaksa, yakýn vadeli ve minimum %5 getirili bono yakalamanýzý öneririm.
Bu tip detay bilgileri özel bankacýlýk müþterileri ile de paylaþabiliyor bankalar. Kýsacasý naktiniz 100-200K TL ise, Eurobond pek efektif deðil. Ama min 1-2m TL'niz varsa, güzel bir enstrüman olabilir.
Mesela, LATAM (Güney Amerika) uzak durmak lazým. Arjantin düzenli olarak borcunu ödeyemeyen bir ülke. Geçtiðimiz aylarda seçimler , piyasalarýn aksine geldi. Bonolar 90'lardan 40'lara düþtü. Ýnsanlar direkt olarak yarý yarýya zarar etti. Eðer vade sonuna kadar beklerseniz, zararýnýz yok. Ama Arjantin geçmiþte, borcumu ödeyemiyorum demiþti. Yine derse, parasýný yatýranlarýn parasý buhar olup uçar. Ya da risk seven bir yapýnýz var ise, Ekvator'da karýþýklýk var, bono fiyatlarýna baktýnýz. Baya düþmüþ. ben buradan alýrým, ortalýk düzelince de ciddi kar saðlarým diyebilirsiniz. (mesela 2018 krizinde bizim bankalarý (özellikle Halk), alýp satanlar dolar bazýnda %30-40 kazandýlar.
Daðýnýk yazdým kusura bakmayýn. Sorusu olan varsa, buradan ya da özelden yazabilir.
Yer Ýmleri