Ben þahsen Türkiye'de vergilerin adaletsiz toplandýðýný hep söylüyorum.
Düzen bozuk ve bunu ben de teyit ediyorum.
Ancak toplam vergi yükü Avrupa'nýn yine de altýnda. Sadece bunu söylüyorum.
Ama bu Türkiye'de vergilerin az olduðu anlamýna da gelmiyor. Muadili olan bir çok ülkeden misliyle fazla.
Hatta o nedenle son 1 yýldýr Türkiye'den ihrac ettiðim ürünleri daha düþük vergi yükü ile imal edebileceðim ülkeler arýyorum. Belki diðer baþlýklardan þahit olmuþsunuzdur.
Çünkü Türkiye'de hakkaniyetli ve adil bir vergi politikasý yok.
Ama buna raðmen AB vatandaþlýðým olmasýna raðmen çoðu Avrupa Birliði ülkesinde bu tür bir giriþimde bulunamýyorum.
Zira inanýn oradaki vergiler buradan da yüksek.
Avrupa'daki tek alternatif Bulgaristan gibi gözüküyor ve konuyla ilgili bazý giriþimlerde bulundum.
En azýndan ihraç ettiðim ürünleri orada imal edip oradan ihrac etmek gibi bir olasýlýk üzerinde çalýþýyorum.
Ama tekrar söylüyorum, bu sadece Bulgaristan ve Ýsviçre gibi istisna ülkelerin vergileri Türkiye'den daha düþük demek.
Pek çok Avrupa ülkesinin vergi yükü Türkiye'den kat be kat fazla. Evet hesap verilebilir ve adil bir düzenleri var ama yýllýk %2 (binde 20!!!) emlak vergisi koyulduðu zaman (Türkiye'de itiraz edilen binde 3 'lük servet vergisinin 7-8 katý) adam sana hesabýný verse de çok bir anlamý kalmýyor. Vergiler yüksek iþte.
Elma ile armutu bence karýþtýrmamalý. Avrupanýn çoðu ülkesinde vergi Türkiye'ye göre yüksek ama adaletli.
Türkiye'de de vergiler dünya ortalamasýndan düþük demedim. Evet Türkiye'de de vergiler yüksek ama Avrupa ülkeleri kadar yüksek deðil.
Sanýrým anlatabiliyorum.

Yer Ýmleri