Arkadaþlar , tapu dairelerinde - döner sermaye bedeli- adý altýnda alýnan para yasal mý ? dayanaðý ( kanun, yönetmelik vb.) var mý ?
Balon patladý, nakitte fýrsat beklenmelidir
dolar/euro bozdurup, yatýrým yapmak mantýklý
Faizler inerse, þimdi almak mantýklý deðil
Faizler iniþe geçince alacaðým, þimdi kiracýlýk daha karlý
ev alacak, para da yok, kredi çekip ödeyecek iþ'de yok
Dünya malý dünyada kalsýn, ben ahirete yatýrým yapýyorum kardeþim, ne evi.
Arkadaþlar , tapu dairelerinde - döner sermaye bedeli- adý altýnda alýnan para yasal mý ? dayanaðý ( kanun, yönetmelik vb.) var mý ?
Neyi döndürüyorlar ? Tapu senedi diye verdikleri A4 kaðýt mý deðerli ? Kuþe kaðýt bile deðil. Diplomalar daha kaliteli kaðýttan. Çalýþanlarýn maaþlarýna katký ise, diðer memurlarýn günahý nedir ? ( gerçi çoðu kurum döner kurmuþ ) Döne döne iþ yapýyorlar demek ki.
Sayýn Ressam,hangi iþlemlerde döner sermaye ve harç alýnacaðý tapu kad. resmi sitesi soru cevap bölümünde yazýyor,iþinde iyi olanlarý tenzih ederim ama kendi resmi sitelerinde yazan bilgileri dahi okumaktan imtina eden tapu çalýþanlarý gördü bu gözler..baþýmdan geçen bir olayý bire bir aktarýyorum;site yön. ilgili bir sýkýntý nedeniyle,site yön. planýnýn bir kopyasýný almak için tapumla birlikte,tapu dairesine baþvurdum,bu iþlem için sadece harç alýnacaðý yazýlýydý,müdürün odasýna çýkardýlar;bana veremeyeceðini,öyle her önüne gelene bu belgelerin verilmeyeceðini sadece site yönt. alabileceðini söyledi(aynen ifade bu)uzatmadým,odadan çýkýp,tapu kad. gen müd. aradým durumu anlattým,dilekçe yollayýn dediler..
15 gün sonra bir telefon bulunduðum þehirdeki tapu dairesinden beni çaðýrdýlar;her sayfa için;x lira harç ve x lira döner sermaye payý yatýrýn ve alýn dedileriþ inada bindi,görevli memura bu iþlem için benden dön.ser. payý alamazsýnýz kendi sitenizde yazýyor dedim,kadýn itiraz etti,yine uzatmadým,gen. müd. tel +dilekçe+15 gün,beni yine çaðýrdýlar;beyefendi sadece harcý yatýrýp istediðiniz sayfayý alabilirsiniz diyerek..
Makama gittim,bana tepeden konuþan müdür,sanki beni ilk kez görmüþ gibi;hoþ geldiniz beyefendi buyrun yardýmcý olalým demez mi?beni torpilli biri sandý herhaldedaha komiði kadýn memur,kamera önünde bana evraklarý teslim etti
Þimdi gülüyorum ama o 1 ay oldukça sinir bozucu bir süreçti,iyi geceler...
Ýzmir de bulunan dairemin satýþý için 10 gün önce bir esnafla anlaþtýk. Tapu - iskan fotokopilerini verdim. Garanti bankasýna kredi için baþvurdu. en fazla 3 gün sürer dediler. Ben 7 gün sonra tapu için müsait olacaðým dedim. Dün aradým ve 27 ocak pzt. günü satýþý yapalým dedim. Banka '' eksper kanuni süresini kullanýyor, raporunu henüz vermedi '' demiþ. Bu nasýl bankaymýþ anlamadým.
Alacak olan esnaf arkadaþa '' bu iþi hallet kardeþim, 7 gün oldu 11 gün. Para eriyor. Yoksa sen paranýn vadesi felan iþletiyorsunda banka ile anlaþtýn benimle kafa mý buluyorsun'' dedim. Pazartesi tapuyu aldýn aldýn yoksa fiyatýn üstüne 5 bin tl. daha ekleyeceðim dedim. Bu süre uzamasý normal mi ?
Sektörde çalýþan birisi olarak cevap vereyim, kesinlikle normal deðil. Bankanýn anlaþmalý eksperi en geç 2 bilemedin 3 gün içinde raporu bankaya sunar. Eksperin kanuni süresini kullanmasý diye bir þey duymadým hiç. O zaman da, banka ekspertiz firmasýný deðiþtirme hakkýný kullanýr
''Akdoðan “Piyasada bazý taþýnmaz maliklerinin ucuz vatandaþlýk satýþýna aracýlýk yapmaya baþladýklarýný duyuyoruz. Buna göre, satýþ bedeli transferi gerçekleþtikten sonra yeri sattýklarý yabancýlardan vekalet alarak yada ek bir protokol yaparak taþýnmazýn üç yýl sonra tekrar kendilerine satýþý konusunda yetki alýyorlar. Bu yolla bir yabancý belki çok düþük bir tutara vatandaþlýk alabiliyor, hatta evini satan kiþi o evde oturmaya ya da kira almaya devam ediyor. Eðer yabancý alýcý bu sürede ölürse, verdiði vekaleti iptal ederse, bu yola baþvuranlar büyük zarara uðrarlar” ifadelerini kullandý. ''
https://odatv.com/meger-turk-vatanda...-24012041.html
Türkiye, kazýðýn her türlüsünü ayrý ayrý deneyimleyebilmek için mükemmel bir yer. Burada yetiþen biri dünyanýn baþka bir yanýnda sýkýntý yaþamaz.
Re-twittlediklerim katýldýðým anlamýna gelmez!
Yer Ýmleri