Originally Posted by
varsayým
Bazý arkadaþlar, ev almanýn mantýksýz olduðunu ispatlama konusunda, mantýk dýþý yorumlar yapmaya baþlamýþ.
Ev almak finansal açýdan rasyonel karar da olabilir, irrasyonel karar da olabilir. Herkes kendi hesabýný kitabýný yapar. Ben genel olarak, evin yatýrým aracý olarak görülmesine karþýyým. Doðru da bulmuyorum. Lakin, son 15 senedir piyasa beni haksýz çýkardý. Son 15 senede ev alanlar genel olarak kazandý. Dolar bazýnda bakmak bana büyük oranda yanlýþ geliyor. Satýn alma gücüyle bakmak daha mantýklý geliyor. Yani xx aylýk maaþýmla ne alabiliyorum, þimdi ne alabiliyorum? gibi. Altýn-USD fiyatlama yanlýþ bence.
Bu arada 2010 yýlýnda aldýðým ev 110 bin USD iken, þimdi 140K USD olmuþ. (Sadece evden bahsediyorum, kira getirileri v.s. hariç)
Eskiden maaþýnýzla ev alabilirdiniz ama þimdi maaþýnýzla ev alamýyorsunuz. Bu nedenle daha önce ev alanlar gayet þanslý ve doðru karar vermiþler.
Bu arada standart bir ev alýmýndan bahsediyorum. 3 lira edecek eve, 33 lira verilmesine ben de karþýyým. Süslü cümleler ile, ingilizce isimler ile, çok basit evlere, çok lüks statüsü verip, gelecek 10-20 yýlýnýzý ipotek etmek bana da mantýklý gelmiyor.
Naktiniz var ise, kendinize güveniyorsanýz ve en önemlisi ne istediðinizi biliyorsanýz, ev almaktan çekinmeyin. Sadece araþtýrýn. hangi bölgede ev alacaksanýz, en az 3 ay araþtýrýn. Ev fiyatlarýnýn o bölgedeki deðerine bakýn. Bu þekilde yaparsanýz, cidden ya karlý bir iþ yaparsýnýz ya da çok düþük zarar edersiniz.
Kendimden örnek vereyim.
Ev bakmaya çok meraklýyým, bugüne kadar araþtýrýp bu ev alýnýr, alýnmaz dediðim tüm ilanlarda, çok yüksek yüzde ile baþarýlý oldum. Ha evleri hiç almadým. Ama bir bölgede uzun zaman araþtýrma yaparsanýz, cidden bir süre sonra doðru kararý veriyorsunuz.
Çok uzattým kusura bakmayýn.
Ev alacaksanýz,
1) Sadece kira çarpanýna bakmayýn. Çok önemli bir kýstas ama evin deðer kazanmasý orta-uzun vadede daha önemli.
2) En önemli kýstas, o bölge geliþecek geliþmeye açýk bir bölge mi? Geliþmiþ oturmuþ bir bölge ise almayýn, geliþmiþ oturmuþ bir bölgenin hemen yanýndaki geliþime açýk bölgeden alýn. (Örnek Ýzmir Maviþehirden almak yerine Ataþehirden almak gibi).
3) Nakdiniz kuvvetli ise, pazarlýk yapýn, beklemede kalýn. Fýrsat gördüðünüzde alýn.
4) Aldýktan sonra, bir süre boyunca o bölgedeki ev fiyatlarýna bakmayýn, daha uygun bir þey görürsünüz , canýnýz sýkýlýr.
5) Nakdiniz var ise, faizler yüksek iken ev alýn.
Teþekkürler.
Yer Ýmleri