Originally Posted by
djoz
Bir iki sene önce onsu 1250 dolardan altýn aldým.
Ondan birkaç sene önce de ons 1100 dolar falandý.
"Altýn ayný altýn, niye þimdi böyle pahalandý, vay fýrsatçýlar" demedim, aldým.
Ben aldýktan sonra düþebilirdi de, yükselebilirdi de. ve yükseldi.
Almayýp "ama þöyle ama böyle výdý výdý" konuþanlar altýn giderken arkasýndan el salladýlar.
Þimdi lütfen "altýnla beton karþýlaþtýrýlmaz, o likit, öteki TL varlýk" gibi þeyler karýþtýrmayalým. Altýn yerine fiyatý dalgalanan herhangi bir þey de olabilirdi. Kereste de olabilirdi, patates de olabilirdi, hurda demir de olabilirdi, tarla da olabilirdi. Ne olduðunun hiç bir önemi yok. Farzedin ki altýn deðil de yüz bin adet "tiþört" alýp koydum depoya.
Almaya niyeti olan adam, fiyatlarý takip eder, kafasýna yattýðý bir anda tak diye alýp koyar kenara. O vakitten sonra kar da edebilir, zarar da edebilir.
Ama almaya niyeti olmayan habire konuþur. Geçmiþte fiyatý 10'a çýkmýþ malý bugün 5'e bulsa "niye 4' deðil" diye mýrýn kýrýn eder.
4'e düþmesi gerektiðine inanýyorsan buyur bekle kardeþim.
Malýný 5'ten aþaðý satmayan adam da beklesin.
Karþýlýklý olarak ilk kimin direnci kýrýlýrsa demek ki o hatalý fiyat biçmiþ.
Ama yok adam 6-7-8'den çatýr çatýr satýyorsa sana 4'e vermesini bekleyemezsin.
Satamayýp yine de inmiyorsa paraya ihtiyacý yoktur, veya o fiyata inmeye gönlü razý deðildir, yine 4'e vermek zorunda deðil.
Kimse malýný sizin istediðiniz fiyata indirmek zorunda deðil beyler. Bir kiþiye deðil genele söylüyorum.
Hesap kitap iþlemez bu iþte. Adamýn kendi tapulu malý.
Kamulaþtýrma mý yapýyorsunuz ki "senin malýn anca þu kadar eder" deyip kendi biçtiðiniz rakamý adamýn eline tutuþturacaksýnýz?
Pardon da, siz devlet misiniz?
Ýster verir, ister vermez, isterse etrafýný dikenli tel çevirip kimseyi sokmaz. Ýsterse kömürlüðünü 10 milyon liraya ilana koyar.
Yer Ýmleri