Balon patladý, nakitte fýrsat beklenmelidir
dolar/euro bozdurup, yatýrým yapmak mantýklý
Faizler inerse, þimdi almak mantýklý deðil
Faizler iniþe geçince alacaðým, þimdi kiracýlýk daha karlý
ev alacak, para da yok, kredi çekip ödeyecek iþ'de yok
Dünya malý dünyada kalsýn, ben ahirete yatýrým yapýyorum kardeþim, ne evi.
Hocam,
- 80 milyon üzeri nüfus,
- bu nüfusun yarýsý 35 yaþ altý genç (yani çalýþan para kazanan, yersen)
- bu genç ülkenin lider reel sektörü inþaat
- konut satýþý aylýk 119.000 (25.000 ipotek)
Böyle canavar gibi genç çalýþan nüfusa sahip (yersen), lider sektörü inþaat olan (yersen) ülkede konut satýþý aylýk 119.000 (25.000 ipotek, bu istatistiði de maþallah diye paylaþtýnýz)
Bu ülkede arap þeyhine yalý da satýlýr, ama konut sektörünü pýþpýþlayacak olan aha bu çalýþkan (yarýsý asgari ücretli) zýmba gibi nüfus. Bu nüfus ev alamaz ise, konut siktörü go bye bye.
Çok basit bir hesabý ilettiðiniz en ucuz konut ile yapalým;
5000 tl maaþlý bir genç (asgari de almýyor, þanslý) hadýmköydeki bu evi, kaç ay yemeden içmeden çalýþmasý karþýlýðý alabiliyor?
Tapatalk kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi
5000 TL maaþlý genci ev sahibi yapmak zorunda mýyýz?
Benim depreme dayanýklý, balkonlu, tertemiz yepyeni evimde 1400 liraya kiracý var, istanbulun göbeðinde.
Oturan genç de o eve öðrenci olarak girmiþti, þimdi mühendis olarak çalýþýyor. Ödediði kiranýn bütçesine yük olduðunu hiç sanmýyorum.
Hadi diyelim ki sizin genci illa ev sahibi yapacaðýz. O zaman o da kendi þartlarýna uygun zamaný kollasýn.
5000 maaþ dediðinize göre muhtemelen sizin genç de beyaz yakalý. Çevremde o ayarda birçok kiþi 2010 yýlýnda krediye girip ev sahibi oldular.
Þu anda kredi imkaný yok. Þu an kenarda dolar veya altýn birikimi olanlarýn mal mülk alma zamaný.
Keser döner sap döner, gün gelir hesap döner.
Hesap sürekli dönüyor. insan biraz sabretmeyi bilmeli.
Hazýrlýðýný yapýp fýrsat kollamalý.
Yatýrým denen þey öyle "biri benim þartlarýma uygun kredi saðlasýn, biri benim bütçeme uygun fiyata ev satsýn" þeklinde olmaz.
Evi tutarken herkes iyidir. Yeni kiracý adayýnýz iyi birine benziyor olsa da, imza tarihi kontrat tarihinden 15 gün sonrasý olacak þekilde CEZALI TAHLÝYE TAAHHÜTNAMESÝ imzalatýn.
Ýlgili video > https://m.youtube.com/watch?v=fk69vY25PoQ
Bende sizin gibi düþünüyordum. Bir kaç yýl önce bu maaþla hesaplayýnca 300 bine ev olur mu dedim. þimdi o evler milyon oldu. Çözemedim. Siz umarým çözersiniz.
Aþaðýdaki videonun 8. dakikasýnda yýkýlan bölgede 20 yýllýk ev fiyatý ortalama 750 bin lira deniyor.
https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-54975485
Tapatalk kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi
O egeli ben deðilim
Þuan benim radarýma giren ev yok.
Ýkincisi, kredi oranlarýnýn %1in altýna inmesi gerekir önce.
Þöyle bir durumda var. Eðer evin fiyatý çok uygunsa, bu oranlarlada kredi çekilebilir. 1-1.5 yýl sonra kredi yapýlandýrýlmasý yapýlýr.
Özet itibari ile çok uygun fiyata ev olmadýkça þu ara konut alýmýný düþünmüyorum.
80milyonluk nüfus 100milyon olduðunda bahsettiðiniz þartlar daha da aðýrlaþacak.
Bugün 300bin bu eve verilir mi dediðiniz konuta 10 yýl sonra bugünün parasýyla belki 500bin vermek zorunda kalacaksýnýz.
Geçmiþ 10 yýlda da benzer durum yaþandý.
5000 aylýkla çalýþan biride ev alabilir Yeterki kiþi beklentilerini ve konumunu bilsin.
Yer Ýmleri