Balon patladý, nakitte fýrsat beklenmelidir
dolar/euro bozdurup, yatýrým yapmak mantýklý
Faizler inerse, þimdi almak mantýklý deðil
Faizler iniþe geçince alacaðým, þimdi kiracýlýk daha karlý
ev alacak, para da yok, kredi çekip ödeyecek iþ'de yok
Dünya malý dünyada kalsýn, ben ahirete yatýrým yapýyorum kardeþim, ne evi.
Bence Türkiye Ortalamasýna göre 144 Kira katsayýsý olmasý gerekendir ama malum iktidar sürekli ucuz kredi pompaladýðý için bu katsayý normalken anormal hale geldi. Ýktidar deðiþmeden bu kira katsayýsýna (144 K) ineceðini düþünmüyorum. Ama akp sonrasýnda týpký 90 ve 2000 lerde olduðu gibi bu seviyelere ineceðini düþünüyorum.
Nasýl mý? Ya gelir artacaðý için kiralar artacaktýr ya da ucuz kredi devri biteceði için fiyatlar düþecektir. Ya da ikisi birlikte...Öyle ya da böyle bir þekilde yakýnsama olacak ve kira katsayýsý düþecektir diye düþünüyorum.
“First of all, never play macho man with the market. Second, never overtrade.” – Paul Tudor Jones
O egeli ben deðilim
250 çarpanýn altý istanbul'da hayaldir. 2018 de þok faiz artýþýnda bile çarpan ancak bu seviyelere düþmüþtü...bu sefer o da zor.
Bu arada 3+1, eli yüzü düzgün, site içerisinde tipik aile konutundan bahsediyorum...yoksa ruhsatsýz, ya da 50 yaþ üstü, en ufak bir depremde yýkýlmaya aday örnekleri bulup, aha burda çarpan 200 demeyin..diye bu notu da düþeyim.
Bir not daha: Son bir yýlda demir ve beton fiyatlarý %100 e yakýn artmýþ diyorlar, þu ortamda onca risk alýp inþaat yapacak enayi bulmak da kolay olmayacak. kaldý ki yaptýn, nasýl satacaksýn...maliyet belli, alým gücü belli...istanbul'da kenar mahallerde bile %50 le inþaat yapýlýyordu, o oran çoktan üçte bire düþmüþtür, 3-5 sene sonra çok merkezi yerler dýþýnda üçte birden fazla bir orana inþaat yapan adam kalmaz bence.
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
Konuyu siyasete indirgemek hata bence Sn. Vivatrader.
Bunu, Haziran ayýnda devletin zorla piyasayi bozmasýndan ( faiz indirimi ) en çok maðdur olmuþ insanlardan birisi olarak yazýyorum.
Dünyada, ana tema düþük faiz parasal geniþleme vb.. olduðu için, Avrupa baþta olmak üzere her yerde benzer çarpan dengesizlikleri baþýný alýp gitmiþ vaziyette. Abd bile en düþük çarpanlý yerlerden birisi iken artýþ gözleniyor hem de 2008 in acý hatýrasý daha taze olmasýna raðmen. Genel olarak ana trend tüm dünyada bu þekilde þu an.SM-N985F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
144k kira çarpanýndan bahsedilmiþ.
Keþke olsa ama 200 kira çarpaný bile çok iyi bir rakam. Bu rakamlar hayalden öteye geçmez.
Bu beklenti içinde olanlar 20-30 yýl daha beklerler. Türkiye gerçeklerinden uzaklar.
Ülkemizde gayrimenkul bir yatýrým aracý olarak görülüyor.
Bu borsaya yeni girenlerin çoðu ilk çöküþte, rotasýný altýn ve gayrimenkule çevirecekler.
Kaldýki Bu kredi oranlarý önümüzdeki yýl düþsün, millet yani ev almaya devam edecektir.
Yer Ýmleri