Merak edenler olursa biz bu konular derinliine tartp yazmtk gemite.
Yatrm fonu almann inanl mlkiyet devri olduu.
Fonun varlnn ynetim irketinin mal varlndan ayr olduu
Fonlarda herhangi bir devlet gvencesinin olmad
YTM'ndeki gvencenin fonla alakal olmayp arac kurumdaki hesabnzdaki parayla alakal olduu
vs vs
Bu konular derinlemesine konuuldu burada ama tabi gemite kalan bu aklamalar geriye doru gidip bulmak ok zor.
Tarihin tozlu sayfalarnda kayboldu gzelim bilgiler.
Tabiki ilem hacmi olarak i prtfy.
Mkafat prtfy de, Ortaklk yaps %80 orannda Aktif Bank ve %20 orannda slam Kalknma Bankasnn (IDB - Islamic Development Bank) itiraki olan zel Sektrn Gelitirilmesi slami Kurumudur (ICD - Islamic Corporation for the Development of the Private Sector )
Genel Mdr' Bahadr bey uzun sre Garanti prtfy de Onemli tecrbesi olan biridir.
Aktifbank bir alk holding kuruluudur.
Biraz reklam kokan bir mesaj oldu ama, Mkafat prtfy'de, ou prtfy ynetim irketinden daha salam bir yaps vardr, belirtmek istedim.
Sen skntl msn arkadam, okuduunu anlayamyor musun ? irket batarsa takasbank seni niye kurtarsn. Takasbank parann deil, hissenin kaydn tutuyor diyorum. Yatrm fonu alrken ise , fonun parasn yneten
irkete vermiyorsun , para takasbankta, parann ynetim hakkn devrediyorsun diyorum. hala yok mkafat yok yok refakat. Fon kt ynetilirse oradaki para batar diyorum zaten. Ama fonu yneten irketin batmas ile fonun batmas arasnda bir iliki, bir illiyet ba yok diyorum.
Yazdm anlayarak oku, sylediin hereyin aklamasn yaptm uzun uzun .
kimse senle ayn eyi sylemiyor u an.
uyduruyorsun diyorum, nk uyduruyorsun, irketlerin bakiyesi takasbankta saklanyor ne demek ? Takasbankta saklanan hissen diyorum , para deil, hisse diyorum, hala dikine dikine yazyorsun.
Ama fonlar denetleniyor vs. demiyorum. Fonun tm menkul ve menkul olmayan her eyi takasbankta duruyor. irket paray gn boyu ynetiyor, akam devrediyor tekrar diyorum.
ahmetin 10 liras var, ahmet parasna para kazanmak istiyor. 10 lirasn yldz portfy irketinin gne fonuna yatryor. ( ama para yine takasbanka gidiyor, yldz irketinin kasasna deil ) 10 liras takasbankta duruyor. yldz irketi ahmetin takasbanktaki 10 lirasn gn boyu ynetip 11 yapyor, yada 9 liraya dryor. o para hep orada. ertesi gn yldz irketi batyor. 11 lira ya da 9 lira takasbankta. ama ynetecek kimse yok. takasbank diyor ki gne fonunun paras var burada, bunu yonetmek isteyen var m ? yok. o zaman tasfiye oldu al paran ahmet. para hi bir aamada yldz portfy irketine gemedi. ( fon eitleri denen ey yneten irkete verdiin ynetleme kstlar szlemesi , ppf szlemede diyorsun ki benim param ynet ama sadece mevduat repo falan yap, hisse alma vs. gibi )
ahmetin 10 liras var. bir irketin 10 hissesini alyor. nk irketin bir hissesi piyasada 1 lira. ahmetin 10 hissesi olduunu kaydediyor takasbank. ahmet in hissesini ald irket bok gibi ynetilip, batyor. hisse deeri sfr lira oluyor. takasbank diyor ki senin 10 adet hisseni gl gibi sakladm al geri. ahmetin elinde hisseleri var ama piyasada ahmetin hissesine para verecek kimse yok.
Son olarak portfy ynetimi iin verdiiniz para ise tamamen baka bir mevzu ve yatrdnz tm para, portfy yneticisi irketin kasasna gider o yzden irketin riskini de almak zorundasnz.
rnek Raymond James batt . Raymand James zerinde repo yapan, portfy ynetim anlamas yapan , akta para tutanlarn akbeti mehul. Ama battnda, fonlar tasfiye oldu. Tasfiye, iflas demek deil, herkes maln alsn gitsin demek.
11. Raymond James Yatrm Menkul Kymetler A..‚šššš‚šš nin kurucusu olduu ‚šššš‚ššš ‚šš‚š‚“Raymond James Yatrm Menkul Kymetler
A.. A Tipi Deiken Fonu‚šššš, ‚šššš‚ššš ‚šš‚š‚“Raymond James Yatrm Menkul Kymetler A.. B Tipi Deiken Fonu‚šššš, ‚šššš‚ššš ‚šš‚š‚“Raymond James Yatrm
Menkul Kymetler B Tipi Likit Fon‚šššš ve ‚šššš‚ššš ‚šš‚š‚“Raymond James Yatrm Menkul Kymetler A.. A Tipi Karma Fon‚ššššun tasfiye edilmesine
ilikin talebi olumlu karlanmtr..
Peki tasfiye ne demek ?? Tasfiye kelimesi batt , bitti kl oldu anlamnda sanyor ou kii. portfy her yl 3-4 fonu tasfiye ediyor. portfyn rnek tasfiyesi aada. Diyor ki ben bu fonlar artk ynetmeyeceim, kimse yeni fon alamaz, alt ay iinde sen de fon fiyatndan satp git.
tdk. tasfiye : bir ticaret kuruluunun batmas, kapanmas gibi nedenlerle hesaplarn kesilerek ortada kalan maldan ve paradan alacakllara paylarna den miktarn verilmesi ilemi. ( yani ben kapanyorum, ya da battm, herkes payn alsn ksn.
Deerli Yatrmclarmz,
Portfy kinci Para Piyasas Fonu ve Portfy Birinci Ksa Vadeli Borlanma Aralar Fonu'nun tasfiye edilmesi talebi SPK'nn 02.10.2015 tarih ve 27/1215 sayl karar ile uygun bulunmutur. Sz konusu yatrm fonlar, 6 aylk yasal srenin bitimini takip eden ilk i gn olan 14.04.2016 tarihinde tasfiye edilecektir. Ancak bu sre zarfnda bu fonlarda yeni fon katlma pay alm ilemleri yaplamayacak olup, fon paylarnn geri iade ilemleri ise 14.04.2016 tarihine kadar devam edecektir. Tasfiyesi gerekleecek olan yatrm fonlarna alternatif olarak aada belirtilen muadil yatrm fonlarn bilgilerinize sunarz.
Anlatyoruz, aklyoruz kelime kelime bir de azar yiyoruz adamdan.. aka gibi.
Son dzenleme : hellistheothers; 17-06-2020 saat: 00:49.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanlarak yatrm karar verilmesi beklentilerinize uygun sonular dourmayabilir.
kymetli dostum ; aadaki fotrafta ok ile iaretleyip yuvarlak iine aldm yatay izgiyi tkla , alan menden yatrm tkla , orada alan menden yatrm fonunu tkla , alan menden talimatlar ve iptali tkla.... orada al talimat verdiin fonlar gzkecek...
ayrca i bankas mobil ube olduunu biliyordum ... bir soraym dedim bakaym sen biliyor musun ...
samuraylarn pirin tarlalarndaki ay seremonilerinde, ay kaselerinin iine dalp, suikast iin vakit kollayan hain ninjalardk.
hamza stbyk; rasyonel akla atlan imza.
Yer mleri