Aslýnda temelde ayný þeyleri söylüyoruz. Lakin Ülkenin kültürel yapýsýný, eðitim durumunu hatta bölgesel eðilimlerini göz ardý ediyoruz. Bu manada bizzat yaþadýðým olay var. 2014 yýlýnda çok beðendiðim bir daireyi aldým. Oturum olduðu ve eski bir semt olduðundan fiyatlarý biliyordum. Adam satýþ protokolü yaparken dairenin gerçek deðerini yazdý ve imzaladýk. Bu durumda tapu da bu fiyat üzerinden alým satým ödeyeceðimi ( iki tarafýn masrafýný da ben ödeyeceðim ) bildiðimden paramý denkleþtirdim. Tapu da adam Belediye rayiç deðeri yazdýrdý. Tapu memurunun önünde tartýþtýk. '' Kardeþim ben ödeyeceðim, gerçek deðerini neden gizliyorsun '' dediðimde , adam '' yahu ben bu daireyi geçen yýl aldým. Sen alým satým ödeyeceksin, sonra ben %20 kazanç vergisi ödeyeceðim '' dedi. Ýþte ben o anda öðrendim bu mevzuyu. Nasýl olsa en az 15 yýl oturacaðým diye üstelemedim aldým. 6 ay sonra apartmanda oturulmasý mümkün olmayacak durumlar oluþtu. Vergi konusunu da bildiðimden kara kara düþünmeye baþladým.
Ya 5 yýl kiraya vererek bekletecektim, ya da vergiyi göze alarak satacaktým. Ben sattým ve gerçek deðerini beyan ettim. 4500 tl. vergi çýktý ve bir yýl sonra tahakkuk etti. Yine de kirada bekletmekten karlý çýktým. Piyasa düþmeden sattým. Dolar alarak üstüne de kazandým.

Yer Ýmleri