toplumumuz her alanda ne yazýk ki geri. ve son yýllarda daha da geriledi.. bunu yapýlan köprüleri örnek göstererek çürütmek isteyebilirsiniz ama boþuna.. toplumun kalitesine yönelik alanlarda ciddi bir gerileme var. eðitim sistemi mesela..gelecek 10-15 yýlýn nasýl olacaðýnýn bir nevi göstergesidir þu anki durum, ve durum þu anda içler acýsý halde. defalarca deðiþtirdikleri bir sistem.. yanlýþ yaptýklarýný onlarda artýk kabul ediyor..veya adalet ve hukuk... laik sistemin temelleri.. kadýn erkek huzurlu yaþam alanýnýn daraltýlmaya çalýþýlmasý.. tek bir adama dayalý vesayet sisteminin ülkeye dayatýlmasý.. kurumlarýn saðlýklý çalýþmamasý..
sayýsýz alan var böyle. bu toplumun en basit yapabildiði þey arsa spekülasyonu, emlak alým-satýmý, ve bir de araba alýp-satmak, altýn yatýrýmý da iþin ev hanýmý boyutu oluyor en kötü ihtimalle.
böyle bir ortamda bu toplum yýðýnlarýna hitab eden bir siyasi hareketin en kolay yapacaðý þey rasyonel olup olmadýðýna bakmadan yatýrým kararlarý almak, gelecek nesilleri borçlandýrmak, kalkýnma yerine büyümeye odaklanmak ve bunu da inþaat üzerinden yapmak.
gelecekte batý toplumlarý ile rekabet þansý bu nedenlerle gittikçe azalýyor.deðerli maddi ve beþeri kaynaklarýmýz optimum biçimde deðerlendirilmekten uzak. ortalama eðitim süresi 5.3 yýl. abd de bu rakam 12 yýl. sokaklarda gezen insan kalitesi sadece bu göstergeden bile anlaþýlabilir. böylesine geri bir toplumda hamaset ve din sömürüsü en kolay yoldur.. ve yýllardýr bunu baþarýyla ! yapan bir zihniyet ülkeyi her alanda çözümsüzlük açmazýna soktu. son yýlalrda uðraþtýðýmýz problemlere bakarsanýz göstere göstere gelen ve bilinçli biçimde yapýlan hatalarýn düzeltilmesi için halen uðraþýldýðýný görürsünüz (yanlýþ suriye politikasý, yanlýþ ekonomi, yanlýþ eðitim politikalarý, yanlýþ politikalarla terör örgütlerine saðlanan geniþ hareket alaný vb gibi konular)..
kanal istanbul bu açýlardan da incelecektir. ter dökmeden rant ile zengin olmaya çalýþan bir halk gelecek nesillere büyük bir yük býrakmakta..
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
Yer Ýmleri