
Originally Posted by
umutabi
Ýstanbulda yapýlan çok ama çok katlý rezidans türü yerlerde konut alanlar ileride bayaðý sýkýntý yaþayacak. Hem yüksek aidatlar hem kasaba nüfusu kadar insanla anlaþmak; düþünmesi bile korkutuyor beni. Geçmiþte 6 daireli apartmanda yaþadýðýmýz sorunlarý düþününce 200 daireli bir konutta nelerle karþýlaþacaðýmý düþünmek bile istemem.
aidatlarýn özellikle inþaat tamamlandýktan sonra inþaat þirketinin ikinci gelir kalemi olarak görülmesi bence ayrý bir sýkýntý kaynaðý, bu aidatlarda gerçekçi olmayan yüksek fiyatlara neden oluyor. dolayýsýyla alýnan evin mesela kiraya verilebilmesine ciddi etki eden bir olgu.
eðer aidatlar yüksekse ve yatýrým için alýndýysa ev, özellikle sýkýntýlý dönemlerde istenilen fiyatlardan kiraya verilemiyor ve bu kira çarpanýnýn yükselmesine veya diðer bir deyimle amortisman süresinin artmasýna neden oluyor. yani karlý bir yatýrým olmaktan çýkýyor.
ayrýca evin gerçek deðerlemesine bakarken gelecekte emsallerin dondurulmasýnýn çok büyük bir olasýlýk olduðunu (rasyonel þehirciliðin galip geleceði öngörüsüyle) gözardý etmemek gerekiyor. bu durumda evin gelecekte bedavaya yenilenme olasýlýðýda azalýyor. zira þu ana kadar olan sistemde ev alýndýktan 30-40 sene sonra yenileneceði zaman emsal artýþý oluyordu ve ev sahibi evini bedavaya yenileyebiliyordu (kat karþýlýðý diye biliyoruz halk arasýnda). dolayýsýyla bu emsal artýþýnýn artýk gelecekte çok zor olmasý evlerin daha farklý fiyatlanmasýný, daha doðrusu eskime payýnýn daha çok yansýtýlmasýný gerektiriyor, zira ev yenilenmesi gerektiðinde ev sahibi artýk tamamýný karþýlayacak kuvvetle muhtemel.
özetle: yüksek aidat, yüksek ev fiyatý ve gelecekte emsal artýþýnýn istanbul gibi yerlerde engellenmesinin ÇOK yüksek bir olasýlýk olmasý yatýrýmcýlara ev alýrken fiyatlara farklý bir gözle ve daha dikkatli bakmasýný gerektiriyor.
Son düzenleme : discretus; 03-04-2017 saat: 22:41.
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
Yer Ýmleri