Tebernüþ Bey merhaba. Geçen gün anahaberlerde reklam gördüm , turizm sektörü canlandý diyor , turist akýmý baþladý diyor Ýstanbul'a ve Türkiye'ye.Sultanhanahmet'te 1 günde 10 tane Avrupalý turist geziyor , bütün gün gezerek 3 tanesini yakalayýp röportaj yapmýþlar.Sanki herþey güllük gülistanlýk.Turizm gelirlerindeki düþüþ 1,5 sene öncesine göre %80. Hem doluluklar hem de fiyatlar tepetaklak düþtü.Günlük 120 Euro?dan aþaðýya oda vermeyen oteller 40 Euro?ya oda veriyor þu an.Daire kiralamaya gerek yok , otellerde de kalabilirsiniz aylýk ayný fiyatlara.Oteller tek tek kapanýyor.Yeni yapýlan oteller açýlýþ yapamýyor.Turizm sektörü körfez krizinden sonraki en aðýr krizinde , ne zaman biteceði de belli deðil.Malesef turizm krizi gayrimenkulü de vurdu.Çünkü ülkeye olan güvensizlik yabancý alýmýný bitirdi , yurtiçi alýmlar da ekonomik krizden dolayý düþtü. Az olan yurtiçi alýcýsýný da büyük þirketler kapýyor.Beylikdüzü , Esenyurt , Bahçeþehir , Ispartakule , Küçükçekmece gibi lokasyonlardan 450-500 Bin TL' ye 3 sene önce alýnan daireler þu anda 350 Bin TL'ye alýcý bulamýyor.1200 TL' ye zor kiraya veriliyor.400 kira çarpaný

2015 ve öncesinde her sene Ýstanbul gayrimenkul deðer artýþý ortalama %22 , 2016 artýþý %11. Enflasyon %9. Yani sadece %2 kazandýrdý gayrimenkul geçen sene.Bazýlarý son 5 seneye bakýyor ama geçen senenin baþýndan itibaren Türkiye'nin ekonomisi deðiþti.Bundan sonraki yýllar da geçen seneki gibi olacak gibi görünüyor.Hem turizm sektörü hem de gayrimenkul sektörü daha kaç sene böyle gider bilmem.Zira hem Türkiye hem de dünya çalkalanmaya devam ediyor , devam edecek gibi de görünüyor.Turizm haberleri gibi büyük gayrimenkul þirketlerinin havalý reklamlarý da dönmeye devam ediyor tv kanallarýnda.Ýnsanlarý hayallerle kandýrmak yerine , bu krizlere çözüm bulunmalý bence.Benim gayrimenkul alacaklara nacizane tavsiyem þehir merkezinden uzaktaki daha baþlamamýþ olan projelerden almak çok riskli.Bu projeler çocuklarýna hatta torunlarýna yatýrýmdýr bilsinler , tarla almak gibi.Kiracý bulabilmek için sadece merkezi bölgelerden , kiracý bulma sýkýntýsý olmayan ve kira çarpanýna uygun gayrimenkuller alsýnlar.Zaten gayrimenkul deðerlenmiyor artýk , hiç olmazsa kiralarýný alsýnlar. Ýyi çalýþmalar.
Adamýn geçen yýl 450 binden alýnan daireyi bu yýl 350 bine satamýyoruz demesi , geçen yýl eski hisse net`te `beton ölümüne kadar beton` çýðlýklarý atan goygoycularý hatýrlattý bana nedense ... Bakýn biz hala buradayýz ,ne dedikse hala arkasýndayýz ama bu tipler ortalýk ta görünmüyor.
Yer Ýmleri