%80 ppz
%10gbc
%2 hsyf
%8 yabancý hsyf
%80 ppz
%10gbc
%2 hsyf
%8 yabancý hsyf
1/3 Hisse, 1/3 Döviz, 1/3 Kýymetli Madenler'den oluþan portföyümün Þubat 2021(1-28 Þubat) deðerlendirmesi.
Þubat Ayý Portföy Getirisi:
%33,3 Elz Katýlým Hisse Fonu : % + 2,72
% 33,3 Zpf Döviz Katýlým Fonu: % - 2,07
%11,1 Tca Altýn Fonu: % - 5,02
%11,1 Gümüþ Gram/TL:% + 0,42
%11,1 Platin Gram/ TL: % + 12,62
*Þubat 2021 Portföy Getirisi: % + 1,11
2021 2 aylýk Bileþik getiri(1/1/2021 - 28/02/2021)
%33,3 Elz Katýlým Hisse Fonu : % + 5,45
% 33,3 Zpf Döviz Katýlým Fonu: % - 2,94
% 33,3 Kýymetli Madenler** : % - 0,73
*2021 Portföy Getirisi: % + 0,59
* Fon fiyatlarý verisi Tefas sitesinden, Gümüþ ve Platin verileri tradingview sitesinden alýnmýþtýr. Özellikle Tefas sitesine veriler 1 gün gecikmeli yansýdýðý için, yaklaþýk getiridir.
** Ocak ayýnda kýymetli madenler kýsmý sadece Tca Altýn Fonundan oluþurken, Þubat ayýnda bu kýsým Tca Altýn Fonu/ Gram Gümüþ/ Gram Platin olarak bölünmüþtür.
Bu konu altýnda daha önceki sayfalarda belirttiðim üzere özetle, yatýrým vadem 10 yýl ve üzeri, öncelikle birikimleri korumak, sonra büyütmek. Ýnançlarým gereði katýlým esasý dýþýnda kalan enstrümanlara yatýrým yapmýyorum.
2020 yýlýnda %50 üzeri bir nominal getiriye ulaþmýþtým, tabiki önemli olan enflasyondan arýndýrýlmýþ reel getiri rakamlarý. Þubat ayýnda portföy durumuma yakýndan baktýðýmda ilk göze çarpan Kýymetli madenlere ayýrdýðým miktarý çeþitlendirmenin doðru bir karar olduðu. Her ne kadar, fazla çeþitlendirme getiriyi törpüleyebildiði gibi, riski azalttýðýný ve uzun vade yatýrýmda istikrarlý sürdürülebilir bir getiri için ön planda tuttuðum kriterlerden biri. Portföye yeni alým olarak, Þubat ayýnda elime geçen nakitten az bir miktar stopaj avantajýný düþünerek Altýn fonu aldým.
Þubat ayýnda da ocak ayýnda olduðu gibi, enflasyon ve mevduat/kar payý getirilerine oranla portföyüm geride kalmýþ durumda. Uzun vade yatýrýmcýsý olarak, geçen yýlki getirileride göz önünde bulundurarak, aldýðým risk/beklenti'ye göre çokta memnuniyetsiz sayýlmam. Sabýrlý bir þekilde rotada kalmaya devam.
Þubat ayýnda da ocak ayýndaki gibi, kýymetli madenlere ayýrdýðým kýsým sadece Tca Altýn Fonunda bulunsaydý, portföye - 5,02'lik bir etkisi olacaktý. Özellikle altýnýn deðer kaybýna raðmen, platinin ciddi yükseliþi, gümüþün yerinde saymasý, kýymetli madenler kýsmýndan portföye þubat ayýnda + 2,67'lik bir katký saðladý. Her ay böyle olmayacaðý kesin, fakat bu çeþitlendirmenin portföyümdeki volatilite/oynaklýðý daha aþaðý çekeceðini düþünüyorum. Gümüþ ve Platin'i Kuveyttürk hesabýmdan Gram olarak deðerlendiriyorum. Kýymetli Madenlerin önümüzdeki 5-10 yýl, dolar bazýnda güzel performans göstereceðine inanýyorum, þimdilik görüþüm bu, görüþüm deðiþene kadar da portföyümde bulundurmaya devam edeceðim.
Hisse Fon kýsmýna geldiðimde ELZ Qinvest Portföy Katýlým Hisse Senedi Fonu % + 2,72'lik bir getiri(1-28 þubat) ile katýlým endeksi ve Bist 100'ün yaklaþýk 2-2,5 puan üzerinde bir performans göstermiþ. Aralýk ve Ocak portföy daðýlýmýna baktýðýmda, risk algýma göre Bist 30/50/100 ve Bist 100 dýþý dengeli bir portföy olduðunu düþünüyorum. Hisse seçimi konusunda kendimi yetkin bulmamakla birlikte, kendi kategorisinde diðer katýlým hisse fonlara göre standart sapmasý düþük olmasý da, döviz ve kýymetli madenlerle çeþitlendirilmiþ portföyümde, geceleri yastýða baþýmý koyduðumda daha da rahat uyuyabileceðim anlamýna geliyor. Bu kýsmada Mart ayýnda dokunmadan ayný þekilde devam edeceðim.
Döviz kýsmýna geldiðimizde ZPF Ziraat Portföy Kira Sertifikalarý Fonu, - 2,94'lük Þubat ayý performansýyla portföyü aþaðý çeken fon olduðu görülüyor.(Döviz piyasasý son günlerde çok hareketli, verileri tefastan aldýðým için son gün getirisi bu getiride bulunmuyor.) Fon'un içeriðine tefas üzerinden baktýðýmda, son günlerde katýlým hesabý:%8 - %86,37 Kamu Kira sertifikalarýndan oluþtuðu görülüyor. Geçmiþ verilerden tahmin yaparsam Bu katýlým hesabýnýn TL olarak tutulduðunu düþünüyorum, þubat portföy daðýlýmýnda böylemi,deðilmi ortaya çýkacak. Önceki aylarda %90 üzeri döviz kira sertifikalarý taþýrken, bu ay böyle bir durumda olmasý dövizde düþüþ beklentisiyle olabilir, eðer böyleyse dövizin artýþý ile getiri törpülenmiþ olabilir, biraz ters köþe oldu gibi duruyor. Cds artýþý da olumsuz etkilemiþ olabilir. Ýçeriðindeki T.C Hazine kamu kira sertifikalarý, özel sektör kira sertifikalarýna göre getirileri de düþük. Fon özel kira sertifikasý fonu bulundurmuyor. Alternatif Qinvest'in KIS fonu var, niye buna geçmiyorsun diyenler olabilir, Al/sat tan kaynaklanan stopaj miktarýný, t+3 valör süresini ve yerli/yabancý özel sektör kira sertifikalarýnýn riskini almak istemediðim için þimdilik bu kýsýmda da deðiþiklik yapmayý düþünmüyorum. Uzun vade de Dolar/Tl kurunun ülkemizdeki enflasyonu 3 aþaðý 5 yukarý yansýttýðýný düþünüyorum, bu sebeple portföyü çeþitlendirmek için bulundurmaya devam edeceðim.
Önümüzdeki mart ayý içinde, portföyde aðýrlýðý artan fon, kýymetli maden olmadýðý sürece, herhangi bir fonu satmayý düþünmüyorum. Aðýrlýðý belirlediðim aralýkta artan olursa, aþan miktarý satýp azalaný alarak dengeleme yapmak" uzun vade yatýrýmýmda istikrarlý sürdürülebilir bir getiri için ön planda tuttuðum kriterlerden bir diðeri.
Bu ay elime yeni geçen ekstra bir nakit olursa, 31 Marta kadar geçerli olan stopaj indirimi ve risksiz Tl varlýklardaki getiriler nedeniyle, acil durum fonlarým olan; valörsüz ZPK ve t+1 valörlü PDD'ye alým yapmayý planlýyorum. Sayýn @yuji'nin tablolarýndan gördüðüm kadarýyla(bu arada kendisine faydalý veri paylaþýmlarý için teþekkür ediyorum), yýllýk Zpk'da % + 16-16,50 , PDD'de %16,5-17 civarý getiri potansiyeli þimdilik var. Bu kýsým acil durumlar için ayýrdýðým ve her an elimin altýnda ulaþýlabilir durumda olmasýný istediðim için, yüksek getiri beklentim olmamasýna raðmen, enflasyona çokta ezilmemesini istiyorum. Ana portföye yeni alým yapmayý düþünmüyorum. Sadece, Altýnda mart ayýnda da düþüþ yaþanýrsa, stopaj avantajýný düþünerek az bir miktar daha Tca fonuna alým yapabilirim.
Bu arada bireysel emeklilik sistemi yatýrýmýnada devam ediyorum. Orada deðiþiklik yok, 1/3 hisse, 1/3 döviz, 1/3 altýn fonlarýndan oluþuyor.(Sýrasýyla Keh, Kes ve Kef fonlarý)
Bu ay biraz uzun oldu, sabýrlý bir þekilde mart ayýnda yatýrýma devam ediyorum.
Herkese hayýrlý kazançlarýn olacaðý bir ay dilerim.
Yazdýklarým yatýrým tavsiyesi deðildir.
Son düzenleme : tradestop; 27-02-2021 saat: 14:28.
Bende %28 borsa hisse senedi, %5 kub ve gbg. %67 ppz
Yazdýklarým kesinlikle yatýrým tavsiyesi degildir..Sadece kendi kiþisel görüþlerimdir...
%14 dolares, %86 ppz
%65 yabancý hisse fonlar
%35 oph opý tcd
%33 ikl
%22 tca
%18 ppz
%17 iog
%10 gum
1/3 Hisse, 1/3 Döviz, 1/3 Kýymetli Madenler'den oluþan portföyümün Mart 2021(1-31 Mart) deðerlendirmesi.
Mart Ayý Portföy Getirisi:
%33,3 Elz Katýlým Hisse Fonu : % - 0,13
% 33,3 Zpf Döviz Katýlým Fonu: % + 11,34
%11,1 Tca Altýn Fonu: % + 7,36
%11,1 Gümüþ Gram/TL:% + 1,74
%11,1 Platin Gram/ TL: % + 10,86
*Mart 2021 Portföy Getirisi: % + 5,95
2021 3 aylýk Bileþik getiri(1/1/2021 - 31/03/2021)
%33,3 Elz Katýlým Hisse Fonu : % + 4,76
% 33,3 Zpf Döviz Katýlým Fonu: % + 10,34
% 33,3 Kýymetli Madenler** : % + 6,58
*2021 Portföy Getirisi: % + 7,23
* Fon fiyatlarý verisi Tefas sitesinden, Gümüþ ve Platin verileri tradingview sitesinden alýnmýþtýr. Özellikle Tefas sitesine veriler 1 gün gecikmeli yansýdýðý için, yaklaþýk getiridir.
** Ocak ayýnda kýymetli madenler kýsmý sadece Tca Altýn Fonundan oluþurken, Þubat ayýndan itibaren bu kýsým Tca Altýn Fonu/ Gram Gümüþ/ Gram Platin olarak bölünmüþtür.
Ocak ve Þubat ayýnda enflasyon ve Tl mevduat/kar payý getirilerine oranla portföyüm geride kalmýþ durumdaydý, mart ayýndaki % 5,95'lik getiri ile ocak ve þubat aylarý telafi edilmiþ oldu. Kýsa vade yerine uzun vadeye odaklanmanýn ne kadar önemli olduðunu bir kez daha görmüþ oldum. Tabiki bu süreçte dolar bazýnda bakýldýðýnda kayýpta olduðumu dipnot olarak eklemeliyim.
Varlýk çeþitleri bazýnda bakarsam hisse fon olarak ELZ Mart ayý itibariyle Bist 100 endeksinden yaklaþýk %5, Katýlým endekslerinden de % 2- 2,5 pozitif bir getirisi olmuþ. Kap sitesinden ve portföy þirketinin kendi sitesinden baktýðýmda Fon yönetim ekibinde Þubat ayýna göre deðiþiklik gözükmüyor, Nisan ayýnda da portföyde bulundurmaya devam edeceðim.
Döviz Fon olarak ZPF, dolar kurunun Mart ayý performansýnýn etkisiyle portföyü yukarý taþýyan fon oldu. Uzun vade de Dolar/Tl kurunun ülkemizdeki enflasyonu 3 aþaðý 5 yukarý yansýttýðýný düþünüyorum, bu sebeple portföyü çeþitlendirmek için nisan ayýnda da portföyde bulundurmaya devam edeceðim.
Kýymetli madenler kýsmý ile ilgili olarak, dolar kuru etkisi ile Platin Gram/TL ve Altýn fonu TCA pozitif getiriler saðlamýþ, Gümüþ Gram Tl ise yerinde saymýþ, 2 aylýk performansa baktýðýmda sadece Altýn bulundurmak yerine Altýn/Gümüþ/Platin þeklinde sepet yapmanýn, kýymetli madenler kýsmýnda volatilite/oynaklýðý azalttýðýný görüyorum. Sürdürülebilir, istikrarlý büyüme için, aldýðým riske göre portföydeki oynaklýðýn düþük olmasý önemli bir kriterim.
Önümüzdeki Nisan ayý içinde de, portföyde aðýrlýðý artan fon, kýymetli maden olmadýðý sürece, herhangi bir fonu satmayý düþünmüyorum. Aðýrlýðý belirlediðim aralýkta artan olursa, aþan miktarý satýp azalaný alarak dengeleme yapmak" uzun vade yatýrýmýmda istikrarlý sürdürülebilir bir getiri için ön planda tuttuðum kriterlerden bir diðeri.
Son zamanlarda giderlerim nedeniyle yüksek tasarruf oranlarýna ulaþamasamda, aylýk gelirimin %20 sinin(En az) yatýrýma yönlendirmeye çalýþýyorum. Mart ayý içinde az bir miktar TCA Altýn fonu, geri kalan miktar oldukça da acil durumlar için valorsüz ZPK fonuna atmaya devam ettim..
Bu ay elime yeni geçen ekstra bir nakit olursa Bir miktar Gümüþ Gram(TL) almayý planlýyorum, tabiki ay içerisinde büyük yükseliþ olursa, bu planý iptal edebilirim. Ay içinde elime nakit geçtiðinde bu durumu tekrar gözden geçireceðim. Stopaj indirimi 31 mayýsa kadar uzatýldý, bu durumu da dikkate alarak acil durum fonuma takviye yapmaya devam ediyorum, þuan 3,5-4 aylýk giderlerimi karþýlayacak durumda. Orta vade planým, daha önce belirttiðim gibi, bunu 6 aylýk giderlerimi karþýlayacak hale getirmek. Acil durum fonlarým olarak PDD ve ZPK tutmaya devam ediyorum, þuan yýllýk % 17-18 civarý getirileri var. Bu kýsýmdan reel getiri beklemiyorum, gerektiðinde hýzlý bir þekilde ulaþabilmeliyim.(Likit) Tüfe ve Kar payý getirilerinin bir miktar üzerinde olmasý yeterli.
Sabýrlý bir þekilde rotada kalmaya devam.
Herkese hayýrlý kazançlarýn olacaðý, saðlýklý bir ay dilerim.
Yatýrým tavsiyesi deðildir.
MASKE - MESAFE - HÝJYEN
Arkadaþlar 50 bin için nasýl portföy yapabilirim? Elimde 10000 TL'lik Lüks Kadife'de var.
Yeni yatýrýmcýyým. Benim yazdýðýmla yatýrým yapmayýnýz. Selamlar.
Yer Ýmleri