Buradan oluþturduðumuz fon pörtföylerimiz hakkýnda konuþabiliriz.
Ýlk ben baþlayayým,
%33,3 TCA Ziraat Altýn Katýlým Fonu
%33,3 ZPF Ziraat Döviz Katýlým Fonu
%33.3 MPS Katýlým Hisse Yoðun Fonu
Pörtföyün 28.7.2020 itibariyle Tefastan alýnan ortalama getirisi;
Son 1 Ay Getirisi: %9,06
Son 3 Ay Getirisi: %16,82
Son 6 Ay Getirisi: %28,41
Son 1 Yýl Getirisi: %67,82
Ücretli kamu çalýþanýyým, TL olarak sadece aylýk ihtiyaçlar için ZPK Ziraat kýsa vade fonda aylýk 1 maaþým kadar býrakýp, üzerini portföyde %'si geride kalmýþ olanlara gönderiyorum. Portföy tercihim mümkün olduðunca basitlik üzerine kurulu. Mümkün olduðu kadar al sat yapmamak, stopaj kesintisini geciktirebildikçe geciktirmek, bileþik getiriden olduðunca faydalanmak ve yeni katkýlar ile pörtföyü dengelemek üzerine.
Katkýlar zaman içindeki deðiþime göre portföyü dengelemeye yetmezse; dengelemek için müdahale etmede kendime belirlediðim aralýk %10. Örneðin bir fon %33'ten %43'e çýktýðýnda, bu fondan %10 satýp portföyü dengelemek.(Veya zaman içinde %23'e düþen olursa, yükselmiþ olanlardan satýþ yapýp, düþük olaný alarak dengelemek)
Vadem uzun vade(En az 15 yýl). 50'li yaþlarda erken emeklilik, yada bu olmazsa o yýllarda ekonomik olarak rahat yýllar geçirmek.
Stratejim %33 hisse, %33 Altýn, %33 Döviz. Döviz ve Altýn kýsmen birbirine baðýmlý ayný yönde hareket etseler de, orta ve uzun vadede hisse senetleri ile kýsmen ters hareket ediyorlar.
Ülkemizde Altýn yatýrýmý hem ons hem dolar artýþýndan etkilendiði için her 2'sinin artýþ yaþadýðý yýllarda yüksek getiri getiriyor. Altýn Fonlarý'nýn ülkemizde þuan hedefi altýna paralel getiri. Teorik olarak Fon'da altýna dayalý sermaye piyasasý araçlarý içerenler altýn getirisini geçmeli ama, altýna dayalý kira sertifikasý vs. getirileri düþük olmasý ve fon giderleri nedeniyle þuan altýn getirisini geçen fon yok gibi.
Döviz olarak ta, dövize dayalý kira sertifikasý, eurobond, dýþ borçlanma araçlarý içerenler, dönemlik kupon ödemeleri vs. nedeniyle teorik olarak uzun vadede dolar üzeri getirmesi gerekiyor. Dolar ve Altýn'a uzun vade geçmiþe baktýðýmýzda Tüfe'yi yendiði görülüyor, özellikle uzun durgunluk zamanlarýndan sonra yükseliþleri, aradaki kayýplarý telafi ettiði görülüyor.
Hisse senetleri kýsmý soru iþareti; dolar bazýnda baktýðýmýzda endeks tarihi zirvelerinin oldukça uzaðýnda. Dolar ile ters korele hareket ettiðini düþündüðüm için pörtföyde bulunduruyorum. Hisse kýsmýnda kýsmen baþarýlý fonlarý seçerek ya da yurtdýþý hisse fonlarý da pörtföye ekleyerek riski azaltabiliriz. Yurtdýþý hisse fonlar da dolar'a endeksli olduðu için, altýn,döviz fonlar ile baðýmlý olmasý sebebiyle bunlar portföyde bir arada bulundurulacaksa %'si iyi ayarlanmalý, yoksa portföy dolara yüksek duyarlý hale gelecektir.
Kategori içi Fon seçiminde, Aylýk olarak Fonbul Sitesi ratinglerini ve Sharpe oranlarýný dikkate alýyorum. Getiri hedefim her yýl için Tüfe + %5 . Tabi tüfeyi kýstas almak ne kadar doðru tartýþýlýr ama maaþýmý tüfeye endeksli aldýðým için þimdilik kýstasým bu. Kýstas olarak meslek örgütlerinin enflasyon çalýþmalarý da alýnabilir, tabi bu durumda reel getiri hedefini yakalamak için daha fazla çaba gerekebilir.
Þimdilik bu plana uygun hareket ediyorum. Zaman içinde okur yazarlýk arttýkça, strateji deðiþebiliyor. Fazla sýk olmazasa da mümkün oldukça portföy deðiþimini buradan yazarým. Yukarýda yazdýklarým bir yatýrým tavsiyesi olmayýp, sizin risk, getiri beklentiniz ve zaman algýnýza uygun olmayabilir.
Baþlýk hayýrlý olsun diyorum, sizlerinde kýsa, orta, uzun vade portföylerini merakla bekliyorum, bilgi paylaþtýkça güzel.

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri