O konuda haklýsýnýz ancak HSYF kadar da düþmediðini göreceksiniz. Benim stratejim þöyle;
Kabaca 3-4 yýlda bir olacak bir durumu Mart içerisinde yaþayarak gördük, sadece o dönemde elinizde 100.000 TL'lik portföyünüz olduðunu düþünün ve bir tarafra IBB ile girdiðinizi düþünün, diðer tarafta TCD ile.
Tefaþtan kontrol edersek, 100.000TL'mi IBB'de deðerlendirdiðimi varsayalým, krizin en derin noktasýnda % 5 düþmüþ, yani 95.000.TL'den daha aþaðýsýný görmedim. Ayný dönemde TCD'de olduðumu varsayarsak en derin noktasýnda %35 aþaðýda. Yani yatýrým hesabýmý o dönem kontrol ettiðimde portföyümün 65.000.-TL olduðunu kontrol edecektim.
Mart ekstrem bir durum, dediðimiz gibi 3-4 yýlda bir olacak bir durum, ama Aðustos ve ekim ayýnda yaþadýðýmýz þeyler daha sýk karþýmýza çýkýyor. O döneme baktýðýmzda da IBB sadece yüzde 2 düþerken TCD'nin düþüþü %10 olmuþ.
Tabi burada karþý argümanlar belirir. TCD çok daha hýzlý toparlandý gibisinden, zaten kimse IBB'de oturup, diðer fýrsatlardan yararlanmayýn demiyor. Benim uygulamam birþeylerin ters gideceðini hissettiðim anda IBB'nin oranýný arttýrýp TCD'nin oranýný azaltmak. Burada kolay anlaþýlmasý için iki varlýða indirdim. Ben aðustos ayýndaki düþüþte IBB'deydim, sonra kademeli olarak TCD'ye geçtim. En fazla zarar ettiðim nokta %2 terste TCD'yi de dipte yakalayýp, karýmý maksimize etmedim, bunun için büyücü, kahin olmak gerekir. Ancak düþüþlerde TCD toplayýp, TCD'de sürekli kalan birinden daha fazla kar ettim.
Tersi de olabilirdi, borsa hiç düþmeyebilir, ben de IBB'de çok daha azýna tamah edebilirdim. Zaten bu iþin güzel tarafý da bu deðil mi? Ne kadar ekmek, o kadar köfte.
Bunu size yazmýyorum, özellikle belirteyim, genel bir yatýrým stratejisi olarak dikkate alýn.
Mesela son 1 yýldýr IBB'de oturan biri maksimum en fazla %23 kazanabilir.
Yine ayný þekilde son 1 yýlda TCD tutan biri en fazla %115 kazanabilir. Ama doðru zamanda doðru yerde IBB'den çýkýp, TCD'ye geçen ve tekrar düzenli olarak bunu tersini yapan biri % 115'in de daha fazlasýný kazanabilir. Ama hepimizin bildiði gibi papaz her zaman pilav yemez.Teoride mümkün, ama pratikte yapanýn elini öperim.
![]()

Teoride mümkün, ama pratikte yapanýn elini öperim.
Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri