1/3 Hisse, 1/3 Döviz, 1/3 Kýymetli Madenler'den oluþan portföyümün Nisan 2021(1-30 Nisan) deðerlendirmesi.
Nisan Ayý Portföy Getirisi:
%33,3 Elz Katýlým Hisse Fonu : % + 2,59
% 33,3 Zpf Döviz Katýlým Fonu: % - 1,00
%11,1 Tca Altýn Fonu: % + 3,13
%11,1 Gümüþ Gram/TL:% + 6,64
%11,1 Platin Gram/ TL: % + 1,54
*Nisan 2021 Portföy Getirisi: % + 1,79
2021 4 aylýk Bileþik getiri(1/1/2021 - 30/04/2021)
%33,3 Elz Katýlým Hisse Fonu : % + 7,71
% 33,3 Zpf Döviz Katýlým Fonu: % + 9,25
% 33,3 Kýymetli Madenler** : % + 9,12
*2021 Portföy Getirisi: % + 8,69
* Fon fiyatlarý verisi Tefas sitesinden, Gümüþ ve Platin verileri tradingview sitesinden alýnmýþtýr. Özellikle Tefas sitesine veriler 1 gün gecikmeli yansýdýðý için, yaklaþýk getiridir.
** Ocak ayýnda kýymetli madenler kýsmý sadece Tca Altýn Fonundan oluþurken, Þubat ayýndan itibaren bu kýsým Tca Altýn Fonu/ Gram Gümüþ/ Gram Platin olarak bölünmüþtür.
Volatil bir nisan ayý sonrasý, uzun vade portföyümde % 1,79 ile para piyasasý fonlarýnýn bir miktar üzerinde bir getiri oluþmuþ oldu. Nisan ayý içerisinde portföye az bir miktar gümüþ gram/tl eklemesi yaptým. Bu ayda da elime geçen yeni nakit olursa ki gelirimin en az %20'sini tasarrufa ayýrmaya çalýþýyorum, yine gümüþ gram/tl'ye veya duruma göre hisse yoðun fona yeni alým yapmayý planlýyorum.
Kategori bazýnda bakarsak bu ay portföyde getiride, kýymetli madenler baþý çekerken, geçtiðimiz 2 ay yerinde sayan Gümüþ, bu ay % 6,64 ile kýymetli madenler portföyümde öne çýktý. Daha öncede söylediðim gibi, kýymetli madenler kýsmýný çeþitlendirmemin, portföy getirisinde istikrar açýsýndan olumlu etki edeceðini düþünüyordum, bu durumu tecrübe etmeye devam ediyorum. Önümüzdeki 10 yýllýk periyotta kýymetli madenlerden beklentim yüksek.(Küresel enflasyon beklentisi, Gümüþ ve platin'in endüstriyel kullanýmýnýn artmasý beklentileri vs.) Altýný da portföyün pahalý bir sigortasý olarak görüyorum, bir nevi yatýrým sigorta poliçesi.
Hisse yoðun fon Elz'de nisan ayýnda bist 100 ve katýlým endeksleri'nin +2-2,5 puan üzerinde bir getiri olmuþ. Fon'un Portföy yönetimini ayda 1 kez, kendi sitelerinden ve kap'tan kontrol ediyorum, þuan ayný gözüküyor. Performansýndan memnunum, bulundurmaya devam edeceðim. Sonuçta hisse yatýrýmý, uzun vadeli yatýrýmda portföyde bulunmasý gereken varlýk. Uzun vadeli yatýrýmýn lokomotif kýsmý.
Döviz fonu Zpf bu ay yerinde saymýþ. Tabiki Dolar'ýn rezerv para oluþu ve bizim gibi ülkelerde yüksek enflasyon problemi olmasý, portföyde döviz bazlý yatýrým aracý bulundurmam için tek baþýna yeterli neden.
Tasarrufa, yatýrýma ve rotada kalmaya devam.
Hayýrlý kazançlarýn olacaðý bir Mayýs ayý dilerim.
Yazdýklarým, yatýrým tavsiyesi olmayýp, sadece uzun vade yatýrým yolculuðumdaki tecrübelerimdir.

Alýntý yaparak yanýtla
Yer Ýmleri