Yeni baþlayanlar için yatýrým fonlarý ile ilgili ufak tefek bilgiler, devam;
Hisse senedi yatýrým fonlarýnýzdan satýþ/kar realizasyonu yapmalý mýsýnýz?
Hisse senedi piyasalarýna yatýrým yapmak söz konusu olduðunda, evrensel olarak verilen bir tavsiye, kâr realizasyonu yapmaktýr. Doðrudan hisse senetlerine yatýrým yapýyorsanýz - evet! Doðrudan hisse senetlerinde Al/Sat stratejisi izliyorsanýz - kesinlikle evet!
Ancak yatýrým fonlarý için de bu durum geçerli mi?
Ýkisi arasýnda oldukça fark var.
Doðrudan hisse senetlerine yatýrým yapýyorsanýz, karlarý ayýrmanýz için birden çok neden olabilir.
Þunu açýkça belirtmek gerekir ki, bir hisse senedi satýn alarak bir iþletmeye/þirkete yatýrým yaparsýnýz ve daha sonra onun kâr ve zararýna katýlmaya hak kazanýrsýnýz. Ünlü borsa yatýrýmcýlarýnýn size söyleyeceði gibi, iyi bir iþletmenin hisselerini sonsuza kadar elinizde tutmalýsýnýz .
Yine de, satmak veya kar almak için nedenler var. Bazýlarýný düþünelim.
1 - Satýn aldýðýnýz hisse senedinin gerçek deðerine ulaþtýðýný veya ötesine geçtiðine inanýyorsunuz. Karlarý þimdi ayýrmak en iyisidir ve bu hisse senedine daha sonra yeniden yatýrým yapýlabilir.
2- Hisse senedi çok daha çekici olan daha iyi bir þirket buldunuz ve yatýrýmýnýzý deðiþtirmek istiyorsunuz.
3 - Basitçe, þirket ile ilgili yeni analizinize dayanarak, bunun baþlangýçta göründüðü kadar çekici olmadýðýný ve buna ayýrdýðýnýz tahsisattan çýkmanýn veya azaltmanýn en iyisi olduðunu hissediyorsunuz.
4- Týbbi bir acil durum için, çocuðunuzun yüksek öðrenimi için ödeme yapmak veya eviniz için bir ön ödeme yapmak gibi gerçek bir nakit akýþý ihtiyacý için paraya ihtiyacýnýz var.
Þimdi bunlar, bir hisse senedinden çýkmak veya kar realizasyonu yapmak için gerçek geçerli nedenlerdir.
Peki Yatýrým fonlarý ne olacak?
Ýlk bakýþta, Aktif yönetilen hisse senedi yatýrým fonlarýna(HSYF) yatýrým yapmak bir dýþ kaynak kullanýmý kararýdýr. Profesyonel bir yatýrým yöneticisi olan birinden sizin adýnýza yatýrýmlarý yönetmesini istersiniz.
Bu profesyonel yatýrým yöneticisi, bir portföyde anlamlý olabilecek þirketleri bulmak için tüm analizlerini yapar ve bunlarý düzenli olarak izler. Hisse senedi tutarken veya satarken daha önce belirtilen ( 4. madde hariç) ayný kurallarý uygular.
Dolayýsýyla, yatýrým fonlarýnýzda kâr realizasyonu yapmanýz veya satmanýz için tek büyük neden , finansal hedeflerinizden birine ulaþmak için gerçekten paraya ihtiyaç duyduðunuz zamandýr.
Ama görüyorsunuz, bu ideal bir dünya deðil.
Yatýrým fonlarýnda karlarý ayýrmak/satmak için 2 neden daha var.
1 - Fonunuzla ilgili temel bir þey deðiþti - ilk deðerlendirmenizle uyumlu olmayan yetkisi veya felsefesi. Örneðin, bir pasif endeks fonu gibi davranmaya baþlar. Veya fon yönetim gemisinin komutaný deðiþti - þuan fonu kim yönetiyor?
Bunlarýn her biri, bir fonda kar almak / deðiþtirmek / için zorlayýcý bir neden olabilir.
2 - Yatýrým yaptýðýnýzda, çeþitlendirmeyi saðlamak için yatýrýmlarýnýzý birden fazla sepete bölersiniz . Aðýrlýklarý çeþitli varlýk sýnýflarýna (hisse senetleri, borçlanma araçlarý, döviz, kýymetli madenler vs.) tahsis edersiniz. Bir varlýk daðýlýmý yaparsýnýz . Çeþitli varlýklar büyüdükçe veya büyümedikçe, bunlarý periyodik olarak deðerlendirir ve paranýzý birinden diðerine kaydýrýrsýnýz. Buna yeniden dengeleme denir .
Hisse senetleri yatýrýmýnýz, daðýlýmýnýzýn %50'den (orijinal) %70'e (þimdi) çýktýðýný varsayalým. Orijinal daðýlýmýna geri getirmek için yeniden dengelediðinizden emin olmanýz gerekir. Dolayýsýyla, yatýrýmlarýn bir kýsmýný hisse senetleriyle ilgi olarak (portföy deðerinin% 20'sine kadar) satarsýnýz ve bunlarý borçlanma araçlarý gibi diðer varlýklara kaydýrýrsýnýz. Ýþ bitmiþtir.
Sonuç olarak
Aktif yönetilen Hisse Senedi Yatýrým fonlarýnda þirket analizi, hisse senedi deðerlemeleri vb. Ýþlerinin, fon yöneticileri tarafýndan halihazýrda yapýldýðýný umuyoruz. Deðerlendirmelerine dayanarak, gerektiðinde kar realizasyonuda yapýyorlar veya ilgili hisse senedinden ayrýlýyorlar. Sonunda iþlemi bizim tekrarlamamýza gerek yok.
Fon seçim parametrelerinizi ve varlýk daðýlýmýnýzý kontrol edin. Bunlar gerçekten endiþelenmeniz gereken 2 þeydir.
Saygýlar.
1/3 Hisse, 1/3 Döviz, 1/3 Kýymetli Madenler'den oluþan portföyümün Mayýs 2021(1-31 Mayýs) deðerlendirmesi.
Mayýs Ayý Portföy Getirisi:
%33,3 Elz Katýlým Hisse Fonu : % + 0,47
% 33,3 Zpf Döviz Katýlým Fonu: % + 3,88
%11,1 Tca Altýn Fonu: % + 11,20
%11,1 Gümüþ Gram/TL:% + 10,91
%11,1 Platin Gram/ TL: % + 1,51
*Mayýs 2021 Portföy Getirisi: % + 4,07
2021 5 aylýk Bileþik getiri(1/1/2021 - 31/05/2021)
%33,3 Elz Katýlým Hisse Fonu : % + 8,49
% 33,3 Zpf Döviz Katýlým Fonu: % + 14,25
% 33,3 Kýymetli Madenler** : % + 14,50
*2021 Portföy Getirisi: % + 12,41
* Fon fiyatlarý verisi Tefas sitesinden, Gümüþ ve Platin verileri tradingview sitesinden alýnmýþtýr. Özellikle Tefas sitesine veriler 1 gün gecikmeli yansýdýðý için, yaklaþýk getiridir.
** Ocak ayýnda kýymetli madenler kýsmý sadece Tca Altýn Fonundan oluþurken, Þubat ayýndan itibaren bu kýsým Tca Altýn Fonu/ Gram Gümüþ/ Gram Platin olarak bölünmüþtür.
Mayýs ayýnda elime yeni geçen az bir nakitle Hisse Fon(Elz) yeni alým yaptým. Haziran ayýnda da muhtemelen elime tasarruflardan yeni nakit geçerse, Hisse Fon(Elz)'ye yönlendireceðim. Haziran ve Temmuz aylarýnda piyasalarýn oynaklýðý artma ihtimali yüksek, bu sebeple portföyü yakýndan takip edip, yeniden dengeleme adýna aðýrlýðý belirlediðim aralýðý aþan varlýk olursa(Kýymetli maden/ döviz fonu), aðýrlýðý azalan kýsma(Muhtemelen hisse fon) kaydýrabilirim.
Portföy'e Mayýs ayý bazýnda göz attýðýmda % + 4,07'lik aylýk getirinin büyük kýsmý kýymetli madenler'den gelmiþ. Özellikle altýn ve gümüþ baþý çekmiþ, platin ise geride kalmýþ. Fakat platin þubat ve mart'ta getirisi ile ön plana çýkmýþtý.
Portföy getirisine aylýk olarak(Mayýs ayý) bakýldýðýnda altýn getirisinin gerisinde kalmýþ, ama benim için önemli olan, risk algýma göre istikrarlý ve sürdürülebilir getiri elde etmek. Kýymetli madenlerden ise uzun vadede beklentim büyük.
Hisse Fon(Elz) uzun vadede portföy'ün büyüme adýna olmazsa olmazý, mayýs ayýnda katýlým getiri endekslerinde % +0,5-1 arasý getirisi olmuþ. Fon'un Portföy yönetiminde deðiþiklik gözükmüyor. Tutmaya devam ediyorum.
Döviz Fonu Zpf'yi ise ülkemizin malum yüksek enflasyon ve süreklilik arz eden döviz ihtiyacý sebebiyle Hedge amaçlý bulundurmaya devam edeceðim. Niye Döviz yatýrýmý olarak Zpf fonu, diyenler için, sebebi inançlarým gereði Katýlým esaslarý dýþýnda yatýrým yapmýyorum. Bu konuda fazla seçenek yok, Qinvest KIS fonu var(Özel sektör döviz sukuk aðýrlýklý), Zpf'de TC Hazine döviz sukuklarý bulunuyor.
2021 5 aylýk portföy getirisi yaklaþýk % + 12,41 olmuþ. Bu süreçte Dolar ve Altýn'a oranla %1-2 puan geride kalmýþým. Risksiz yatýrým araçlarý olan Para piyasasý fonlarýnýn bu süreçte yaklaþýk 7-7,41 getirisi var. Bu süreçte portföyüm, aldýðým riske göre düþük riskli yatýrým para piyasasý fonlarýna oranla % 60-70 yüksek getirisi oluþmuþ durumda. Daha önce belirttiðim üzere uzun vade yatýrýmcýsý olarak(vadem 10 yýl üzeri), enflasyonu dikkate alarak yaþ/risk algýma göre, istikrarlý ve sürdürülebilir reel getiri elde etmek.
Mayýs ayýnda da aylýk gelirimin %20'sini tasarrufa ayýrmýþ durumdayým. Bes yatýrýmýna da devam ediyorum. Geçen yýl tasarruf oraným daha yüksekti ama, düþük faiz ortamýný dikkate alarak kredi kullanýp yatýrýma yönlendirdiðim için, aylýk kredi ödemelerim nedeniyle tasarruf oraným geçen yýla oranla düþtü. Yakýn vade planlarým arasýnda yýlýn son çeyreðinde gelirimden, yatýrýmlara yönlendirdiðim tasarruf oranýmý % 30 üzerine çýkartmak. Diðer yakýn vade hedefim þuan 3-3,5 aylýk giderlerimi karþýlayacak þekilde olan acil durum fonumun 2022 sonuna kadar 4-4,5 aylýk giderlerimi karþýlayacak hale getirmekte bulunuyor.
Acil durum için ayýrdýðým nakdin büyük kýsmýný Pdd fonunda, geri kalan kýsmýný da Klu fonda tutuyorum. Pdd, þimdiye kadar kira sertifikasý fonlarý kadar( yaklaþýk günlük % + 0,045 civarý) getirisi oluyordu, son günlerde bir miktar artýþ var (Bazý günler yaklaþýk % +0,10 civarý). Klu ise tefasa açýk tek katýlým para piyasasý fonu. Klu Mayýs ayý getirisi olarak baktýðýmda, Kýsa vade kira sertifikasý fonlarýnýn üzerinde, Para piyasasý fonlarýnýn ise ortalamasý civarý hareket ediyor.
Tasarruf ve yatýrýma, stratejiden sapmadan, sabýrla devam.
Normalde aylýk olarak porttföy geliþimini paylaþýyordum ama , uzun vade yatýrýmcýsý olarak aylýk yerine 6 aylýk, 12 aylýk periyotlarda portföye göz atmak daha anlamý oluyor. Kýsmet olursa yýl sonu portföy durumunu paylaþacaðým. Bu süreçte portföy daðýlýmýnda bir deðiþiklik, fon deðiþimi olursa yazmaya çalýþýrým.
Herkese hayýrlý kazançlarýn olacaðý, saðlýklý günler dilerim.
Saygýlar.
Yazdýklarým yatýrým tavsiyesi deðildir. Sizin yaþ, risk, beklenti, zaman vs. ufkunuza uygun olmayabilir.
Portföyün %8i gram gümüþ, %56 osd, %22 kub, %15ipb, %4 gbc
Gnelw olarak düþük orta riskli yatirimciyim
Mayýs ayý sonu itibariyle portföyümün daðýlýmý;
%28 Deðiþken--------(IBB-IPB)
%26 Yabancý Hisse---(GBC-%50-KUB-%30-TGE-%10-ITP-%10)
%27 Altýn--------------(TCA)
%18 Likit --------------(Ýþ Bankasý 808 Likit Fon)
Aslýnda GBC'yi de altýna dahil edersek þu anda 1/3 altýndayým diyebiliriz.
Döviz bazlý bakarsak da, 2/3'ü dolar endeksli fonlarda.
Likiti THYAO alýmlarýnda kullanmayý düþünüyorum. Yýl baþýndan beri portföyümün performansý þu þekilde;
Ýlk 3 ay bocaladý portföy, Nisan ve Mayýs'ta da altýn ve dolar yükseliþinden yararlandý. Kümülatif deðerleri dikkate alabilirsiniz, aylýk deðiþim ihtiyacým oldukça nakit çýkýþlarý da içerdiðinden biraz farklý bir hesaplama yöntemi var. Þu ana kadarki performansla ancak enflasyon oranýnda kazanabilmiþiz.
Yorumlarýma geçersek;
%28 Deðiþken--(IBB-IPB)
Aslýnda burada dönüþüm yapýyorum. IBB geçen yýlýn 2. yarýsýnda güzel bir performans göstermekle birlikte, bu yýl oldukça bocaladý, o yüzden IPB'ye dönüüþtürüyorum. Muhtemelen önümüzdeki ay sýfýrlanmýþ olacak. IPB uzun süredir arayýp da bulamadýðým bir fon, oldukça aktif yönetiliyor, o yüzden PPF'de durmaktansa boþtaki paramý artýk burada deðerlendirmeyi düþünüyorum.
%26 Yabancý----(GBC-%50-KUB-%30-TGE-%10-ITP-%10)
Açýkçasý bu fonlarý dövize karþý koruma için de tutuyorum, amerikan borsalarý kýsa vadede terse dönse bile, dolardaki ani yükseliþlerde beni koruyacaktýr. Ama orta-uzun vadeli planýmda GBC'yi altýn ons'u 2000 USD'yi aþarsa ve dolar da, 9-9,50 aralýðýnda olursa kademeli olarak azaltmayý düþünüyorum.
%27 Altýn----(TCA)
GBC ile benzer þekilde, 2000 USD'lerden sonra kademeli azaltmayý düþünüyorum. Geçen yýlýn eylül-ekiminden itibaren kademeli olarak topladým, biraz erken baþlamýþýz, maliyetimin %10 altýna gittiði oldu, ancak þu anda %17 civarý kardayým. Son ay içerisinde portföyü toparlayan iki fondan biri oldu.
%18 Likit -------(808 Ýþ Bank 808 Likit Fon)
Diðer baþlýkta da bahsetmiþtim, THYAO ile ilgili büyük bir beklentim var, önümüzdeki 12-18 aylýk dönemi kapsayan, uzun vadeli olarak 12-14 aralýðýnda toplamak için likit tutuyorum. Zarar kes noktam 11,50, oralara gelmeyeceðimizi umuyorum.Hedefim bu aralýkta portföyün 1/3'ünü THYAO yapmak. Duruma göre bir kýsmý TCA ve GBC'den gelebilir, ya da IPB'yi tamamlamak için kullanabilirim.
Yer Ýmleri