Merhaba,
AK Portföy AFT fonu tecrübeleri olan varsa paylaþabilir mi?
YTD, GUH ve TTE aldým bugün bakalým hayýrlýsý.
Mutlaka dikkatinizi çekmiþtir. Örneðin FÝD in borsanýný yükseliþ yaptýðý gündeki getirisi, EIB, SUA ve SUC gibi fonlarýn getirisi toplamýndan daha yüksek oluyor. Böyle de bir durum var. Bu fonlar portföyde olabilir ama önemli olan yüzde olarak ne kadar olmasýna karar vermek. Çünkü piyasanýn iyi gittiði günlerde diðer fonlar çok güzel getirler saðlarken, bu tür fonlarýn adeta yerinde saymasý insan psikolojisinin kaldýrabileceði bir þey deðil. Yani çok zor. EÝB gibi fonlar fýrsat çýktýðý zaman deðerlendirilmek üzere kenarda tutulmasý gerek fonlar olarak düþünüyorum. Çünkü ppf lerin mevduat altýnda getirisi var. Bol kazançlar.
tca ve gbc fonlarýný sattým, vix bayaðý düþtü...
aþýyý bu sefer buldular galiba![]()
Elbette getiriler anlamýnda yerden göðe haklýsýnýz.
Ancak bahsettiðiniz fonlar ( fid vs. gibi ) daha agresif ve endekse daha bagýmlý. Ancak o kategoride zaten çokça hisse fonu taþýyorum. O yüzden benim için anlamsýz oldu.
Benim arayýþým, elimdeki ppf yerine bir alternatif, o yüzden endeks çýkarken coþmasýný istemiyorum sadece 1-2 yýllýk perspektifte piyasa mevduatýnýn üstünde kalsýn.
Psikoloji tarafýnda haklýsýnýz ancak kiþisel olarak çok sorun yaþamýyorum o anlamda. Çok uzun vadeli emeklilik için taþýyorum ve uzun yýllar trade ettiðim için belki çoðu zaman sogukkanlý ve sabýrlý oalbiliyorum.
Tüm derdim 10 yýl sonra mevduat yapmýþ olsaydým demeyip bir týk, bir adým geçebilmek, enflasyonla su gibi arayan nakdi koruyabilmek.
Yüzde olarak para yönetimi çok önemli elbette çok haklýsýnýz.
Ben o anlamda piramit yöntemi denen þeyi uyguluyorum uzun yýllardýr. en risksizler en çok, orta riskliler orta miktarda, en yüksek riskliler en az olmak üzere bir portföy oluþturuyorum. Bunu da hemen hemen hiç bozmadým
Yani genelde %50 risksiz , %35 orta riskli , %15 çok riskli þeklinde gibi..
Þu anda yapmak istediðim elimdeki %50 ppf'nin yarýsý kadarýnýn yerine defansif daha pasif deðiþkenler koymak
Yer Ýmleri