Originally Posted by
hellistheothers
Herkesin caný sýkkýnken bunu yazmak istemem ama yatýrým iþi, yani yatýrým fonu iþi gerçekten sabýr , zaman ve dirayet ister.
Bir süredir gunlük %1 ile giden fonlar elbette bunu verecektir.
Hesapta bir anda % 5 lik %10 luk götürüler görmek de çok can sýkýcý onun da farkýndayým ama gerçekten periyotu uzatmalý, günlük kargaþadan, iniþ çýkýþlardan daha az etkilenebilmesiniz.
Bir hissede kol kesmek, zarara razý olmak elbette mantýklýdýr. Ancak yatýrým fonlarý bu tür enstrümanlar deðil. býrakýn oradaki rakamlar dijital olarak oynasýn, siz vadenizi uzun periyota yapýn. Bir aylýk, iki aylýk, borc ödemek için yatýrým fonu inanýn doðru araç deðil.
Bu endeks 100 puandan açýldý., 2 + 2 sýfýr atýldý. Yani þu anda dengi 0.01 puandan açýldý ve bist100, bin puanýn üzerinde.
Hep bunu yapacak, düþecek, çýkacak, hiç bitmedi bu, bitmeyecek. Onlarca yýldýr ayný, eninde sonunda tahteravalli çalýþacak hep.
Sükunetle, düþüþleri yatýrým yaptýgýnýz enstrüman düþmüþse biraz daha artýrarak kullanmak ve avantaja dönüþtürmek gerek.
Aksi halde, gerçekten yarar saðlayamazsýnýz, al-sat vs. ile. Yeryüzünde alýp-satarak, dönüþü nokta atýþý kestirerek yaþayabilen adam çok çok çok az. Onlar da ergeç yanýlacak. Eðer iþi kiþisel öngörülerinize býrakýrsanýz, bir tutar, iki tutar, üçüncüsünde gününüzde olmazsýnýz hepsi gider.
Yatýrým fonu alarak profesyonel birilerinin , ortalama toplum finansal zekasýndan yüksek olduðunu düþünüp, bütün riski ve sorumlulugu onlara taþere ediyoruz. Bunu kanýtlamýþ olanlarýný, geçmiþ getirilerden seçiyoruz.
Bundan sonrasý, beklemekten ve düþüþleri fýrsata çevirmekten ibaret.
Satmayýn, satýn alýn , almayýn demiyorum, yatýrým fonlarýnýn temel felsefesine göre davranmak gerektiðini söylüyorum sadece.
bist100 120 den 80'e düþtü , iyi fon 90'a düþtü,
bist100 80'den 120'ye çýktý, iyi fon 140'a çýktý.
bist100 120'den tekrar 80'e düþtüðünde, iyi fon 100'e düþecek. Ýyi ve baþarýlý fonlarda bu aradaki farklar totalde büyük meblaðlar yapacak, yapýyor, yaptý.
Ama tekrar altýný çiziyorum, milyonlarca kez daha önce söylediðim gibi uzun vadede relatif olarak bist100'ü geçebilen iyi fonlardan bahsediyorum.
Yer Ýmleri