Aynen, bireysel emeklilikte devlet katkýsý fonlarýna el atmýþlardý en son hatýrladýðým. Fonlarýn %leri ile ilgili zorunluluklar getirebilirler, stopaj deðiþikliði olabilir vs... benim için süpriz olmaz.
https://www.ntv.com.tr/ekonomi/beste...m0KWIn75cGYFMA
Zaten azýcýk tasarrufu olan adamýn sýðýndýðý son liman yatýrým fonlarý. Buralarý da kurcalayýp leþe çevirirlerse yazýk olur. Sadece vergi anlamýnda demiyorum. Yok hisse fonlar her hisseyi alamayacak, yok þunu bilmemne yapamayacak falan diye.
Bütün kalbimle söylüyorum, yapacaðý her düzenleme, istisnasýz her düzenleme zararýmýza olacaktýr. Dese ki her günkü getiriye biraz da devlet katký verecek, yarýn bin tane üründe vergi artýrýlýp dengelenecek. Dese ki yatýrým fonu alana zarf içinde altýn daðýtacaðýz, o altýn baþýnýza bela olur.
Hisse fonlarýn volatilitesini azaltmak diye mis gibi kýlýfa sokulup, getirileri kuþa dönebilir. türev yapamaz diyebilir, bir sürü þey diyebilir. Ben açýkçasý yatýrým fonu ile ilgili bir tweet görünce kamu otoritesinden , bilmemne baþkaný , bilmemne müdüründen, nefesim kesilerek korkarak okuyorum.
en son ppf'lere güya yatýrýmcýyý korumak için mevzuatýna minik bir dokunuþ yaptýlar, mevduatý yakalayamaz oldu hepsi. Yeni mevzuattan önce MK'larý piyasa faizinden 2-3 puan önde giderdi çoðunun. Þimdi hep gerisindeler. Ne oldu, yatýrýmcýyý korudu, peh.
Yönetim ücreti sýnýrý bile kaðýt üstünde yatýrýmcý lehine, ama pratikte deðil, býrak yýllýk %500 getiri yapacak fon %10 yönetim gideri kessin, beðenmeyen almaz. Sýrf bu yüzden yatýrým fonu iþine girmeyen çuvalla çok iyi portföy firmasý var. Hisse fonunda %80 hisse taþýma zorunluluðu yüzünden serbest hisse fonuyken %300 yýllýk getiren fonlar, ayný ekip normal hisse fonunda %30'a düþüyor.
Benim için formül açýk ve net, düzenleme yoksa, huzur var. düzenleme varsa, huzur yok.
Evet haklýsýnýz, benimde tecrübelerim bu yönde. Bireysel emeklilik sisteminde 2013 te vergi avantajýný kaldýrdýlar, devlet katkýsý getirdiler. Daha öncesinde bes'e ödenen katkýlarýn vergi avantajý ile direkt maaþta etkisi hissediliyordu. Deðiþiklik ile, katký veriyorlar ama katkýyý elde edebilmek için, bekleme þartý getirildi, ayrýca katkýyý yönetmenize izin vermiyorlar.
https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/...eyecek-1645353
Yer Ýmleri