Mesela ilginç bir düzenleme söyleyim. Bir çok ülkeyi taradým, benzerine, böyle bir zorunluluða rastlamadým. Fonlar portföy detaylarýný yatýrýmcýsý ile paylaþmak zorunda. Niye ? Þeffaflýk olsun diye. Uvvv kelimeyi görünce gözler kamaþýyor, ne hoþ kelime ''þeffaflýk.''
Bana ne ? , ne almýþ , ne satmýþ ? ( inanç kaygýlarý olanlar dýþýnda söylüyorum, katýlým fonu vs. gibi deðil, normal hisse fonundan bahsediyorum ) Bana ne kazandýrmýþ ben o kýsmýna bakýyorum, templeton fonu yýllýk %50 dolar bazýnda getiri yapýnca, bir sene sonra söylüyor altýn almýþtýk, petrolü açýða satmýþtýk diye, o da bir röportajda aðzýndan laf alýrlarsa.
Peki tamam bazý yatýrýmcý bilmek istiyor diyelim, yatýrýmcý bilmek istiyorsa, bazý fonlar da ''ben söylemeyeceðim, açýklamayacaðým'' diye çýksýnlar piyasaya, isteyen de bunlara yatýrsýn.
Bütün dünyada yapýlmýþ tonla finansal araþtýrma var. Portföyünü söylersen, sýkýntý yaþýyorsun piyasada. iki tane fonun bilici yatýrýmý tuttuðunu bilen piyasa oyuncusu biliciyi satar mý , biliyor ki fonda 50 milyonluk var. mecbur tutacak kaðýdý gevþerse. O satmayýnca þiþen fon meblaðý ile günlük hacmi 200k olan ayný hisseyi tavana kitlemeden toplayabilir mi ? Sonra onca malý taban yapmadan nasýl çýkar ? Incýðýný cýncýðýný niye açýklar.
Açýklamasýn demiyorum, bu niye zorunlu diyorum ? Neyse

geriliyorum düzenleme, müdahale, zorunluluk falan diyince.
Yer Ýmleri