Originally Posted by
mahmutadin
Merhabalar. Ben de fon yatýrýmýnda yeniyim de. TKF
MPS
NNF ile ufaktan bir giriþ yaptým.
Bir konuda tam bilgi edinemedim. Yýllýk yönetim ücreti tam olarak nasýl kesiliyor. Nnf de yýllýk %2,7 deniyor. Toplam fon miktarýnýn %2,7 si alýnýp bu sayýda iþ günü sayýsýna bölünerek günlük kesinti mi yapýlýyor.
Yönetim ücreti o bahsettiðiniz yýllýk miktarý, gün sayýsýna bölünmek suretiyle günlük periyotta fon tarafýndan kesilir. Ancak tefaþ vs. de belirtilen getiriler; yönetim ücreti ve tüm masraflar çýktýktan sonraki net getirilerdir. Yani portföy havuzundan tüm kesintiler yapýldýktan sonra pay baþýna düþen fon fiyatý ve yüzdelik getiri açýklanýr.
Süreç bu þekilde iþlediði için yýllardýr fon yatýrýmý yapýp , neredeyse hiç umurumda olmayan ücretlerdir. Brüt deðil de net/giydirilmemiþ temiz fiyat açýklandýðý için , baþarýsýna ve rakiplerine oranla yüksek/fahiþ yönetim ücreti alan fonlar, direk zaten nihai sonucuna /getirisine yansýdýðý için kendi bacaðýna sýkýyor olacaklardýr.
Örnek 100 adet paydan oluþan fonda pay adet fiyatý 1 lira diyelim, bu halde havuz toplam miktarý 100 lira. Ertesi gün havuzu 105 liraya çýkaran fon yönetimi, kar üzerinden %2,7 / 365 *5 (kar miktarý ) kadar kýsmýný yönetim ücreti olarak keser. Bu hesaplama sonucunda toplam havuz atýyorum ( rakamý hesaplamadým çok daha az düþer ) 104.98'a düþer
Yeni fon fiyatý 104.98/100 = 1.0498 olarak açýklanýr. Biz de fon bugün %4.98 artmýþ deriz. Yani net kýsmýný görürüz.
105'ten , yönetim ücreti sonrasý 104.98'e düþme kýsmýný tamamen farazi yazdým, hesaplamadým, tekrar belirteyim. Bu arada 1.0498'ten alýnan /satýlan yeni paylarla toplam havuz ve pay sayýsý artabilir azalabilir, pay baþýna düþen getiriyi etkilemez.
Son düzenleme : hellistheothers; 10-10-2020 saat: 17:39.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanýlarak yatýrým kararý verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doðurmayabilir.
Yer Ýmleri