Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
17,40 9.99% 2,69 Mr 15,86 / 17,40
13,23 9.98% 1,41 Mr 12,31 / 13,23
69,45 9.98% 42,71 Mn 63,55 / 69,45
26,04 9.97% 285,35 Mn 23,60 / 26,04
48,58 9.96% 639,47 Mn 43,00 / 48,58
53,10 -10% 391,53 Mn 53,10 / 61,00
38,70 -10% 50,67 Mn 38,70 / 39,70
10,13 -9.96% 1,03 Mr 10,13 / 11,60
7,34 -9.94% 276,19 Mn 7,34 / 7,87
35,24 -9.92% 122,48 Mn 35,22 / 39,30
296,00 -1.25% 6,48 Mr 295,00 / 299,75
29,20 3.55% 5,88 Mr 28,02 / 29,86
68,75 -0.72% 5,34 Mr 68,25 / 70,25
255,25 -0.29% 5,02 Mr 255,25 / 261,25
13,15 -0.23% 4,75 Mr 13,06 / 13,34
17,50 1.51% 704,46 Mn 17,12 / 17,68
330,50 -1.78% 4,33 Mr 330,00 / 338,50
206,50 -0.63% 3,68 Mr 205,80 / 211,80
691,00 -1.78% 2,92 Mr 686,50 / 708,00
89,20 -0.28% 284,52 Mn 88,40 / 89,85
109,60 -1.08% 103,09 Mn 108,80 / 111,00
330,50 -1.78% 4,33 Mr 330,00 / 338,50
27,96 0.65% 154,81 Mn 27,70 / 28,26
10,56 -1.77% 267,57 Mn 10,52 / 11,10
78,15 -0.57% 263,41 Mn 77,65 / 79,80

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 893/1002 ÝlkÝlk ... 393793843883891892893894895903943993 ... SonSon
Arama sonucu : 8011 madde; 7,137 - 7,144 arasý.

Konu: YATIRIM FONLARI VII ( & Mevduat faiz karþýlýðý oranlarý )

1. Para bolluðu olan dönemi tüketime ve inþaata yatýrdýðýmýz için bu durumdayýz. Þuan kur arttýkça üretim de yapamaz duruma geliriz. Birçok ürün ithal girdiye baðlý. Tekstilde kullanýlan pamuðun bile %40 ý ithal gelirken kur yükselsin biz mecburen bunlarý üretir kalkýnýrýz çözümü imkansýz. Lüx tüketim mallarý gelmese de olur. Audi, mercedes araç olmasa da olur ancak bir mühendis olarak þunu net söyleyeyim, birçok sektör ithal girdiye göbeðinden baðlý. Ve o ithal girdi olmadan üretim yapýlmasý imkansýz. Her girdisini kendi üreten bir ülke modeli olamaz ancak cari açýðý azaltacak veya minimize edecek þekilde tedarik zincirimiz yýllardýr organize edilmeliyken her gün tam tersi oluyor. Temel gýda da bile dýþa baðýmlýyýz üzücü olarak.
    Neyse önce kuru stabil hale getirmek lazým. Sonrasýnda güven tesis edilmeli ki dýþ borç da bulabilesin.
    Herkes baþkanlýk sistemiyle ekonominin düzelemeyeceðini anlamýþtýr sanýrým. Ekonomiyi düzeltme bir kiþiye yetkiyi devretmekle deðil ülkenin liyakati yüksek ehil kiþiler tarafýndan demokratik olarak yönetilmesiyle olur. Bunu acý bir þekilde hepimiz tecrübe ediyoruz ve uzun bir süre daha etmeye devam ederiz. Maalesef çoðunluðun tercihi buydu, hepimizin kaderi de bu oldu.
    Geldiðimiz durumda faiz artýrýmý þart, faiz enflasyonun birinci sebebidir anlayýþýndan da vazgeçilmeli. Merkez bankasý ve parasal sistem baðýmsýz olmalý.
    Bunlar yapýlýr mý? Bence yapýlmaz. Merkez bankasýnýn baþýna banka geçmiþi bile olmayan biri getirilmesi deðiþen biþey olmayacaðýný düþündürüyor.
    Yazdýklarým kesinlikle yatýrým tavsiyesi degildir..Sadece kendi kiþisel görüþlerimdir...

2.  Alýntý Originally Posted by sadecegrafik Yazýyý Oku
    Doðru olan bu zaten. Kurun ne olacaðýnýn önemi yok. Önemli olan iç piyasada en önemli ürünlerin %100 yerli üretilebilmesi. Kur arttýkça faiz düþük oldukça ithal mallar ateþ pahasý olur, mutlaka iyi ve kötü her malýn yerli ikamesi yapýlmaya baþlanýr.

Ýlk baþlarda mal kýtlýðý olur, çünkü yerli üretim henüz yoktur, ithalat yapmak da yüksek döviz kurundan dolayý karsýzdýr, fakat zamanla yerli üretim filizlenir palazlanýr. Batan batar. Lüks tüketim ve ithal ürünler minimuma iner. Bir nevi Küba gibi olursunuz, ama sonrasýnda da dayanabilirseniz Almanya gibi ÇÝN gibi üreten bir ülke olma ihtimaliniz çok yüksek olur.

**P düþük faiz yüksek kur modelini 1 sene daha devam ettirsin, olacaðýmýz hal Almanya gibi ÇÝN gibi üretici olmaktýr. Ama çoðu iktidar halkýn baskýsýna dayanamayýp istifa eder veya erken seçim ister.

Misal, Audi A3 ün fiyatý Fiat Egea nýn en az 10 katý olsa ne alýrsýnýz? Tabii ki Fiat Egea.

Kurtuluþumuz düþük faiz yüksek kur modelinde ama siyasetçiler bakalým dayanabilecekler mi?
    fakirlikten zenginliðe giden Çin ile Çin olmasý için zenginlikten fakirliðe gitmesi gereken bir ülke kýyaslanamaz. Çinde kural ve patent yok, fabrikalarýný görmüþ ve Çinle projeler yapan biri olarak söylüyorum. Teknoloji yerine iþgücü var, teknoloji ile iþ yapanlarda da iþgücü iyi durumda deðil, kölelik.

Aþaðýdaki haber güzel anlatýyor;
    http://www.autospies.com/news/BMW-lo...5-clone-39101/

Dövizin gerçek enflasyon oranýnda artmasýna izin verilse, her geçen yýl daha fazla üretirdik, bir süreç olurdu. Ýlk kur þoku sonrasý arttýrýlan faiz ile vakit öldürüldü, hiçbir giriþim yapýlmadý.

Bir yýl böyle devam etsin, yabancý markalara bedava üretim alaný verip gelmeleri için yalvarýrýz, burada kazandýklarýný kendi ülkelerine götürürler, istihdam diye seviniriz. Ara malzeme üretiminde de kur farkýný bize yedirmezler, her þeyi hesaplýyorlar.

3. dün TV8 deki þef yarýþmasýný Hadýmköy deki bir çikolata fabrikasýndan yaptýlar. Sahibi dediki üretimimizin %50 sinden fazlasýný ihraç ediyoruz bu sene hedef %70 üstü. Yani ne kakao senden ne ara maddeler senden ama çikolatanýn katmadeðerini dandik kakakoya Ar-Ge yaparak 10 katýna ihraç edip satýyorsun.

Devletin yapmasý gereken bu tür fabrikalarýn sayýsýný arttýrmaktýr. Hammadde oradan gelir buradan gelir, senin ihracatýn dövizle olursa döviz kurunu iplemezsin. Gelirin TL ile olursa o zaman döviz kuru seni madara eder.

Ama þu var misal sütü üreticiden almak lazým ki çikolata üretebilesin. Süt üreticisini de bir yandan deðer zincirinde kollaman lazým ki ihracat deðer zinciri etkilenmesin. Süt üretimi ise SOYA fasulyesinin döviz tabanlý ithalat fiyatýna baðýmlý, çünkü yerli soya verimsiz.

Yani burada önemli olan deðer zincirinde olan aksaklýktýr.

Döviz kurunun tek baþýna devalüasyon olmasý yeterli deðildir, deðer zincirindeki bütün bileþenlerin sorunlarýný da çözmeyi gerektirir.

Eðer devleti yönetenler üretim kanallarýndaki süreçler için deðer zinciri analizi yapýp oradaki sorunlarý çözerse ve devalüasyon yaparsa ÇÝN Almanya oluruz.

Baþlangýç için bu kitabý okuyun.

Karen Martin and Mike Osterling
    Value Stream Mapping: How to Visualize Work and Align Leadership for Organizational Transformation

https://www.amazon.com/Value-Stream-...dp/0071828915/

Alýntý Originally Posted by pit Yazýyý Oku
    Para bolluðu olan dönemi tüketime ve inþaata yatýrdýðýmýz için bu durumdayýz. Þuan kur arttýkça üretim de yapamaz duruma geliriz. Birçok ürün ithal girdiye baðlý. Tekstilde kullanýlan pamuðun bile %40 ý ithal gelirken kur yükselsin biz mecburen bunlarý üretir kalkýnýrýz çözümü imkansýz. Lüx tüketim mallarý gelmese de olur. Audi, mercedes araç olmasa da olur ancak bir mühendis olarak þunu net söyleyeyim, birçok sektör ithal girdiye göbeðinden baðlý. Ve o ithal girdi olmadan üretim yapýlmasý imkansýz. Her girdisini kendi üreten bir ülke modeli olamaz ancak cari açýðý azaltacak veya minimize edecek þekilde tedarik zincirimiz yýllardýr organize edilmeliyken her gün tam tersi oluyor. Temel gýda da bile dýþa baðýmlýyýz üzücü olarak.
    Neyse önce kuru stabil hale getirmek lazým. Sonrasýnda güven tesis edilmeli ki dýþ borç da bulabilesin.
    Herkes baþkanlýk sistemiyle ekonominin düzelemeyeceðini anlamýþtýr sanýrým. Ekonomiyi düzeltme bir kiþiye yetkiyi devretmekle deðil ülkenin liyakati yüksek ehil kiþiler tarafýndan demokratik olarak yönetilmesiyle olur. Bunu acý bir þekilde hepimiz tecrübe ediyoruz ve uzun bir süre daha etmeye devam ederiz. Maalesef çoðunluðun tercihi buydu, hepimizin kaderi de bu oldu.
    Geldiðimiz durumda faiz artýrýmý þart, faiz enflasyonun birinci sebebidir anlayýþýndan da vazgeçilmeli. Merkez bankasý ve parasal sistem baðýmsýz olmalý.
    Bunlar yapýlýr mý? Bence yapýlmaz. Merkez bankasýnýn baþýna banka geçmiþi bile olmayan biri getirilmesi deðiþen biþey olmayacaðýný düþündürüyor.

Alýntý Originally Posted by sadecegrafik Yazýyý Oku
    Doðru olan bu zaten. Kurun ne olacaðýnýn önemi yok. Önemli olan iç piyasada en önemli ürünlerin %100 yerli üretilebilmesi. Kur arttýkça faiz düþük oldukça ithal mallar ateþ pahasý olur, mutlaka iyi ve kötü her malýn yerli ikamesi yapýlmaya baþlanýr.

Ýlk baþlarda mal kýtlýðý olur, çünkü yerli üretim henüz yoktur, ithalat yapmak da yüksek döviz kurundan dolayý karsýzdýr, fakat zamanla yerli üretim filizlenir palazlanýr. Batan batar. Lüks tüketim ve ithal ürünler minimuma iner. Bir nevi Küba gibi olursunuz, ama sonrasýnda da dayanabilirseniz Almanya gibi ÇÝN gibi üreten bir ülke olma ihtimaliniz çok yüksek olur.

**P düþük faiz yüksek kur modelini 1 sene daha devam ettirsin, olacaðýmýz hal Almanya gibi ÇÝN gibi üretici olmaktýr. Ama çoðu iktidar halkýn baskýsýna dayanamayýp istifa eder veya erken seçim ister.

Misal, Audi A3 ün fiyatý Fiat Egea nýn en az 10 katý olsa ne alýrsýnýz? Tabii ki Fiat Egea.

Kurtuluþumuz düþük faiz yüksek kur modelinde ama siyasetçiler bakalým dayanabilecekler mi?
    Siyasal bilgiler okumamýþ,siyasi tarih dersi almayýp çin ve almanya demek,bence ülkemizin kalitesini düþüren noktada bu.Bilgi sahibi olmayýp biliyormuþ gibi görünmek.Ama ne yazýkki internet dünyasý böyle birþey.Cevabýnýz halinde polemiðe dahi girmeyeceðim.Saygýlar.

5. Demek bütün dünyanýn keþfedemediði , bizim ise cin gibi kurnazca farkýna vardýðýmýz þey bu imiþ. Faiz artýrma, kur yükselsin, ithalat güçleþsin, mecburen yerli üretim olsun. Bu kadar kolaymýþ oysa ki mevzu.

Bir kere kurun yükselmesinde tl faizlerin düþük olmasý en minör etkenlerden biri. Sadece semptomatik tedavi olacaktýr tl'ye cazip faiz. Kur, yükselecek, hem de 40 yýldýr olduðu gibi enflasyon oranýnda deðil daha da fazlasý ile muhtemelen. Kuru yükselten, adil hukukla korunmuþ piyasa ikliminden hýzla uzaklaþmamýz, serbest piyasa normallerýný neredeyse tümüyle terketmemiz, her an her dakika deðiþebilen market kurallarý, cumhuriyet dönemi tekalif-i milliye kanunlarý benzeri gibi , devletin istediði þirkete istediði an el koyabileceði kanunlar çýkarmýþ olmamýz olabilir mi acaba. Parasýný yurtdýþýna çýkarana vatan haini denen ortamda, parayý yurda getirmek de epey yürek ister.

Ýçe kapanmýþ, rekabet baskýsý olmayan hiç bir üretim zincirinde kalite beklenmez. Ayrýca know-how olmadan oluþacak üretim katma deðersizdir, eninde sonunda çürümeye kokuþmaya mahkumdur. Ayrýca dünyada tüm ülkeler prodüktiviteyi daha etkinleþtirmek için, sektörel ve kategorik üretime geçerken, kimi biliþime, kimi tarýma yönelip, diðerlerini satýn alýrken, biz her þeyi yerli üreteceðiz demek de dünya gerçeðinden çok uzak.

Ýnsanlar, ya da tüketiciler bir ürün alýrken fiyatýna deðil fiyat/performansýna bakarlar bu arada. Eðer sadece dediðiniz gibi olsa, dünyada en ucuz ne üretiliyorsa en çok ve sadece o satardý. Bir þeyin ucuz olmasý talep oluþturmasý için yeterli deðildir.
    Son düzenleme : hellistheothers; 08-11-2020 saat: 14:37.
    Burada yer alan yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanýlarak yatýrým kararý verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doðurmayabilir.

6. Bir siyasi irade yüksek kur/düþük faiz gibi bir ekonomik sonucu hedefleyebilir ve buna göre kurgulayabilir tüm ekonomik deðiþkenlerini. Bence doðru deðil, ama saygý duyarým, sonuçta seçilmiþtir ekonomi /politik karardýr , ve bir tercihtir.

Ancak öyle ise; çok basit 2 soru var ortada.
    Eylül toplantýsýnda faiz 200 baz puan niye artýrýldý ? Eðer böyle bir hedef var ise 8.25'te sabit býrakýlsaydý ?
    Dolar fiyatýný stabilize etmek için neden hazine, kamu bankalarý aracýlýðýyla milyarlarca dolar sattý ?

Çuvalla çeliþki var ortada. O yüzden ortada gerçekten planlý ve amaçlý bir hedef mi var, çok emin konuþmamak lazým. Eldeki veriler öyle olduðunu söylemiyor.
    Burada yer alan yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanýlarak yatýrým kararý verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doðurmayabilir.

Ýktisat politikalarý dünyada milyonlarca insanýn kýtlýktan,savaþtan ve diðer bir çok sebeplerle ölümü neticesinde,toplumsal düzene çare arayýþlarýyla ortaya çýkmýþ kurallar bütünüdür.Bu kurallarýn dýþýna çýkan ülkeler ise geleceðin dünyasýnda kendilerine yer bulamamýþtýr. Baþta Pit ve Helistheothers hocalarýmýza ve diðer tüm dostlara teþekkür ediyorum tartýþmaya zenginlik katýyorlar.
    “Saðlam bir para birimi, zengin bir toplumun olmazsa olmazýdýr.”

8. Bakin bu yazdýðýnýz bile cok acý bir kabulleniþ aslýnda.

Hic bir siyasi irade, faiz yani para politikasýný belirleyemez, belirlememeli. Bunu norm deðerleri olan baðýmsýz bir merkez bankasý belirler.

Hükümetin tek görevi politikalarý doðrultusunda ideal büyüme orani ve enflasyonu belirlemektir.

TCMB de arac baðýmsýzlýðýyla hedefi yakalamak için sadece Para Politikasýný belirler. Hedefleri yakalamazsa da bunu sebepeleriyle birlikte hükümete bir mektupla raporlar. Siyasi bir figür deðildir.

Alýntý Originally Posted by hellistheothers Yazýyý Oku
    Bir siyasi irade yüksek kur/düþük faiz gibi bir ekonomik sonucu hedefleyebilir ve buna göre kurgulayabilir tüm ekonomik deðiþkenlerini. Bence doðru deðil, ama saygý duyarým, sonuçta seçilmiþtir ekonomi /politik karardýr , ve bir tercihtir.

Sayfa 893/1002 ÝlkÝlk ... 393793843883891892893894895903943993 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •