Demek bütün dünyanýn keþfedemediði , bizim ise cin gibi kurnazca farkýna vardýðýmýz þey bu imiþ. Faiz artýrma, kur yükselsin, ithalat güçleþsin, mecburen yerli üretim olsun. Bu kadar kolaymýþ oysa ki mevzu.
Bir kere kurun yükselmesinde tl faizlerin düþük olmasý en minör etkenlerden biri. Sadece semptomatik tedavi olacaktýr tl'ye cazip faiz. Kur, yükselecek, hem de 40 yýldýr olduðu gibi enflasyon oranýnda deðil daha da fazlasý ile muhtemelen. Kuru yükselten, adil hukukla korunmuþ piyasa ikliminden hýzla uzaklaþmamýz, serbest piyasa normallerýný neredeyse tümüyle terketmemiz, her an her dakika deðiþebilen market kurallarý, cumhuriyet dönemi tekalif-i milliye kanunlarý benzeri gibi , devletin istediði þirkete istediði an el koyabileceði kanunlar çýkarmýþ olmamýz olabilir mi acaba. Parasýný yurtdýþýna çýkarana vatan haini denen ortamda, parayý yurda getirmek de epey yürek ister.
Ýçe kapanmýþ, rekabet baskýsý olmayan hiç bir üretim zincirinde kalite beklenmez. Ayrýca know-how olmadan oluþacak üretim katma deðersizdir, eninde sonunda çürümeye kokuþmaya mahkumdur. Ayrýca dünyada tüm ülkeler prodüktiviteyi daha etkinleþtirmek için, sektörel ve kategorik üretime geçerken, kimi biliþime, kimi tarýma yönelip, diðerlerini satýn alýrken, biz her þeyi yerli üreteceðiz demek de dünya gerçeðinden çok uzak.
Ýnsanlar, ya da tüketiciler bir ürün alýrken fiyatýna deðil fiyat/performansýna bakarlar bu arada. Eðer sadece dediðiniz gibi olsa, dünyada en ucuz ne üretiliyorsa en çok ve sadece o satardý. Bir þeyin ucuz olmasý talep oluþturmasý için yeterli deðildir.
Son düzenleme : hellistheothers; 08-11-2020 saat: 14:37.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanýlarak yatýrým kararý verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doðurmayabilir.
Yer Ýmleri