Tez Yerine Ürün: Çin'in "Pratik Doktora" Dönemi
Çin, akademik dünyadaki klasik "yayın yap ya da yok ol" (publish or perish) baskısını kırmak ve teorik bilgiyi somut sanayi çözümlerine dönüştürmek amacıyla doktora sisteminde devrim niteliğinde bir adım attı. Artık mühendislik alanındaki doktora öğrencileri, yüzlerce sayfalık teorik bir tez yazmak yerine, gerçek dünyada çalışan bir prototip, yeni bir teknik veya büyük ölçekli bir proje sunarak doktor unvanı alabiliyor.
Öne Çıkan Temel Noktalar:
* İlk Örnekler: Güneydoğu Üniversitesi'nden Zheng Hehui, klasik bir tez yerine Yangtze Nehri üzerindeki dev bir köprü pilonu için tasarladığı "Lego benzeri" çelik blok sistemini sunarak doktorasını savundu. Harbin Teknoloji Enstitüsü'nden Wei Lianfeng ise vakumlu lazer kaynak süreçleri ve ilgili ekipman üretimi üzerine yaptığı pratik çalışmayla bu unvanı alan ilk isimlerden biri oldu.
* Stratejik Hedefler: Bu hamle sadece akademik bir reform değil, aynı zamanda bir ulusal güvenlik ve ekonomi stratejisidir. Çin, ABD ile yaşadığı teknoloji savaşları ve maruz kaldığı ambargolar karşısında, özellikle yarı iletkenler, kuantum bilişim ve akıllı üretim gibi "darboğaz" alanlarda kendi kendine yetebilmeyi hedefliyor.
* "Kağıt Üzerindeki Generaller" Sorunu: Hükümet, akademik yükselme için sahte verilerle dolu makaleler üreten "makale fabrikalarından" (paper mills) ve sadece atıf almak için yazılan ancak gerçek hayatta karşılığı olmayan "zombi bilimden" kurtulmak istiyor. "Kağıt üzerindeki generaller" yerine, sahada sorun çözen "seçkin mühendisler" yetiştirilmesi amaçlanıyor.
* Yeni Eğitim Modeli:
* Çift Danışmanlık: Öğrenciler artık sadece bir profesörle değil, hem akademik bir danışman hem de sanayiden gelen pratik deneyime sahip bir uzmanla çalışıyor.
* Endüstri İş Birliği: Programa 60 üniversite ve 100'den fazla büyük işletme dahil oldu. Örneğin, Tsinghua Üniversitesi 56 şirketle ortaklık kurdu.
* Yasal Dayanak: 2024 yılında çıkarılan yeni bir derece yasası, bu pratik çalışmaların resmi olarak doktora derecesi için yeterli sayılmasının önünü açtı.
Zorluklar ve Eleştiriler:
Sistem büyük bir potansiyel taşısa da bazı zorlukları beraberinde getiriyor:
* Değerlendirme Güçlüğü: Bir tezi notlandırmak nispeten kolayken, yeni bir kaynak tekniğinin veya bir ürünün endüstri için ne kadar "devrimsel" olduğunu objektif olarak ölçmek çok daha zor.
* Kalite Kontrolü: Sanayiden gelen danışmanların akademik yetkinliği ve projelerin kalitesinin nasıl korunacağı konusunda endişeler bulunuyor.
Sonuç olarak; Çin, akademik başarıyı kağıt miktarından ziyade somut teknolojik çıktıya bağlayarak, üniversite ile sanayi arasındaki devasa boşluğu kapatmayı ve küresel teknoloji yarışında elini güçlendirmeyi planlıyor. https://www.zmescience.com/science/n...-dissertation/

Vallayi kardeşim,
yalan söylüyorsam çarpılayım..
Bunu yetkim olsa Türkiyede ben yapacaktım ama işte yine kaptırdık bu işi de Çinlilere!....