Ýlk bakýþta mantýklý gibi gelsede hesap yapýnca para biriktirerek rahatlýkla ev alabilirsiniz. 2010 mayýsta 160 bin liraya ev aldým. Ayný evin o dönem kirasý 600tl civarýydý. 70 bin nakit 90 bin kredi çektim. O zaman sýfýr aldýðým ev þuan 12 yaþýnda. En son piyasa deðeri 500 bin tl idi ancak þuanki zamlarla beraber muhtemelen 750bin oldu. Yada ben öyle sanýyorum. Eðer kirada durmaya devam etseydim ve nakitimle ödediðim kredi taksitlerini sadece dolar yapsaydým þuan kiramý çýkmýþ olsam rahatlýkla bir ev alýyorum. Hatta üstüne para bile kalýyor. 10 yýllýk kredi çektim. Her ay ödediðim taksitle dolar alsaydým toplam 60bin dolarým olacaktý. 50bin dolarda o zaman peþin verdiydim. Toplam 120bin dolar ödemiþim. Gelelim kira olayýna. 600 den kirada olsaydým. Her yýl enflasyon artýþý kadar kira ödeseydim toplam ödeyeceðim para 160bin tl dir. 120bin dolar-160bin tl =870bin tl. Bundan 10 yýl sonra evim 20 yaþýnda olacak. Piyasa deðeri dahada düþecek. Ben kirada durup dolar biriktirmeye devam etsem 20 yýlýn sonunda muhtemelen evi 2 ye katlarým. Hele hele alternatif yatýrým araçlarýný kullansam eurobond dolar faizi vs 3e katlama durumu da olur.
Ben kendi tecrübem ve hesabýma göre gayrimenkulun para biriktirilerek alýnabileceðini düþünüyorum. Ama kötü bir yatýrým aracý olduðunu bilmek lazým. Sadece kendi evim demenin vermiþ olduðu psikolojik bir mutluluk olabilir. Onada biþey diyemem. Ben þahsen piþmaným aldýðýma.

Yer Ýmleri