Originally Posted by
djoz
Yanlýþýnýz var, kiralar uçup kaçamaz.
Kirada oturmak daima akýllýcadýr, betona para baðlamak enayiliktir, emlak cahil yatýrýmýdýr. Finansal okur yazarlýðý olan birçok kiþi eve vereceði parayý "kaðýt yatýrým araçlarý" ile milyon yapar, kirasýný kolayca öder. Enayi ve cahil ev sahibi de üç kuruþ kiraya talim eder, dört duvarým deðerlenecek diye bekler durur.
Dalga bir yana, son 5-10 yýlda diðer ihtiyaç maddelerindeki enflasyon, ev kiralarýndan fazladýr.
Yani ev kiralarý piyasadan pozitif yönde ayrýþmýþ deðil.
Aksine, mevcut kiracýlar evden çýkmadýðý sürece "sahte TÜFE prangasý"ndan dolayý kira artýþlarý diðer ihtiyaç maddelerinin çok gerisinde kalýyor, negatif ayrýþýyor.
Dolar veya altýnla deðil, ekmekle, meyveyle, sebzeyle kýyaslasak, 5-10 yýl önce 1 kira ile aldýðým miktarda ekmeði, þimdi ayný kira ile alamýyorum.
5 yýl önce Mahmut emminin tarlasýndan kaç ton buðday çýkýyorsa, yine ayný miktarda çýkýyor.
Benim evim de 5 yýl önceki ayný ev.
Fiyat dengesi benim aleyhime bozulmuþ, maðdur olan benim, ama medyada günah keçisi yine benim.
Ha diyeceksiniz ki o buðdayý meyveyi sebzeyi ihraç ediyor, fiyat o yüzden yüksek.
O zaman ya ihraç etmeyecek ve buðday meyve sebze ucuz olacak, ya da Mahmut emmi (ya da toptancý, veya fýrýncý, veya marketçi, artýk her kim kar ediyorsa) aldýðý paranýn birazýna kýyýp istanbulda üniversite okuyan çocuðunun kirasýný paþa paþa ödeyecek. Öyle "hep bana" demek olmaz.
Krizlerde herkes fakirleþmez. Bir kesim mutlaka zenginleþir. Ama söylemezler.
Herkesle beraber onlar da aðlarlar.
Yer Ýmleri