Artýk geri dönülemez bir eþik aþýldý. Tüm þehirlerde bombalarýn patladýðý dönemde ben de maalesef gayrimenkul portföyümü yarýya indirmiþtim. Nakit kraldýr söylemi bu defa geçerli olmadý. Sattýðým yerleri þu an yerine koymam imkansýz. Ufak tefek telafi etmeye çalýþýyorum. Dün bir yabancýdan konut aldým. Almýþ dekore etmiþ kar koyup satýyordu. Türkiye için durum artýk þu; Bölgedeki halen yaþanabilir tek ülke. Yaþam standartý ortadoðu ile o kadar farklý ki, ortadoðuda becerebilen tüm aileler bir ayaðýný buraya koymaya baþladý. Gelen bir aile tüm yakýnlarýný etkiliyor. Yerleþen göç eden paralý bir kesim var ve bunlar uyum saðlýyor. Hatta mültecilerden bizden çok sikayetçiler. Bu kesim zaten kendi ülkesinde mal varlýðý olan kesim. Önce tek ev alýyorlar. Sistemi öðrenince ve primi görünce ülkelerinde kalan diðer mülkleri satýp baþka evler alýyorlar. Hükümet deðiþse bile bu kesimin önüne bir engel konacaðýný düþünmüyorum. Ancak vatandaþlýk þartlarý aðýrlaþýr ya da ev alana süresiz oturum verilir sadece.
Þu an tanýklýk ettiðim bir iki örnek : Parasý olan yabancýlar Ýstanbul merkezi semtlerini sokak sokak biliyor. Konut alýp kiraya veriyorlar. Tanýþtýðým bir aile evlerimi artýk Türklere kiraya vermeyeceðim çünkü ödeme güçleri yok dedi. Genelde yabancýlara veriyorlar ve usd üzerinden kiralýyorlar. Deprem riskinden korkmuyor musunuz dedim. Deprem olsa yatýrýmýn bir riski yok artýya geçeriz çünkü iskansýz yer çok, deprem olsa yýkýlsa, mecburen iskanlý bir yer olacak,sýfýrlanacak ve daha deðerli olacak dediler. Bizim haklý olarak bunalýma girdiðimiz Ülke düzeni, hala bir çok insana göre cennet gibi geliyor. Hala kredi ile alabileceðim yer bakýyorum ama imkansýza yakýn. Bir þekilde sistem sizi proje konuta yönlendiriyor. Baþka türlü ciddi oranda kredi kullanmak mümkün deðil gibi.
'Piyasa analizi sadece kendi pozisyonunu empoze etmektir' Þant Manukyan
Yer Ýmleri