Aslýnda herþey kobilere ve esnafa zorla kredi garanti fonundan para daðýtýlmasýyla baþladý. Sanýrým 2016 darbesinden sonraydý. Ondan sonra krediler üzerinden gelen para geniþlemesi nurtopu gibi bir enflasyon canavarý yarattý.
6 yýldýr krizimizi rahat rahat yaþayýp yolumuza devam edemedik. Ertelendikçe ertelendi ve hala erteleniyor.
Arkadaþlar birazda güncel bilgi vereyim. Son çektiðim konut kredisiyle ilgili. Þu an yakýn zamanda çekilmiþ 2 konut kredim vardý. Bankaya giderken hiç ümidim yoktu. Önceki krediler ziraat ve Akbank tý. Bu sefer vakýfa baþvurdum. ilk baþta 40 dediSonra þube 200 üzeri veremiyor 200 verelim dedi. Daha sonra merkeze sordu limit 500 oldu. Yalnýz nasýl verdi bende anlmadým.
460 a bir 2+1 ile anlaþtým. Tokiye borcumu yatýrýp tapu alacam dedi. Baktým iþlem uzuyor. 380 e bu sefer Amerikan mutfak bir 2+1 alýp çýktým.
Piyasa çok kaypak hiç beklemeye yada bekletmeye gelmiyor.
Hayatýmda yapmadýðým kadar sigorta yaptýlar. "kazandýran ücret tarifesi" diye bir ürün var tam söðüþlemelik.
Bugün piyasayý yoklamak için 4 ayrý emlakciyi gezdim. Aslýnda satici tarafýyim lakin alici gibi davrandým. Ýnternette 1 milyon olan evlerin aslinda 750 bin TL den el deðiþtirdiðini gördüm. Hatta az kalsýn 750 bine yabancý emlakçý firmasýndan evi alýyordu hemen. Sarý site ile reel arasýnda %25 fark var. 30.000 Ereðli temettu hisse planlarým suya düþtü an itibari ile
2008-Sait Çakýr' danEmek deðer yasasýnýn bir ilkesini hatýrlatalým: Bir malýn piyasadaki deðeri, gerçek deðerinin ne kadar üstündeyse o kadar hýzlý düþer. Böylece artýþ, azalýþla dengelenir. Hýzlý artan konut fiyatlarýna baðlanan krediler, bu fiyatlarýn çökmesiyle birlikte yanar. Bu krediler yanýnca yatýrým bankasý, yetersiz sermayeye sahip olduðu için, basmýþ olduðu tahvillerin ve bonolarýn bedelini ödeyemez duruma gelir. Ýflasýný tescillemek için mahkemeye baþvurur.
Mega-kaldýraçlama, paranýn saltanatýný kurmuþ olduðu bir düzende, sermaye olmadan zenginleþme yöntemidir. Bu kriz sermayesiz zenginleþmenin çökmesine iþaret eder.
Ne yaparlarsa yapsýnlar, çöküþ Allah'ýn emri.
Çok üzücü bir durum. Hükumetin en üst düzey yetkilileri ekran görüntüsü aldýk gibi açýklamalar yapýyor. Konuyla ilgili danýþmanlarý yok mu? Geçmiþ datalarý ilgili sitelerden alýp, tüm artýþ yapanlarý 1 sn de bulabilirler. Soðan deposu basmak gibi yöntemler ülke için çok üzücü.
Yer Ýmleri