Originally Posted by
Achiles
Yaklaþýk 6-7 ay önce sanýrým yazmýþtým, kira çarpanlarý ile ev fiyatlarý arasýnda tutarsýzlýk var diye, kýsa süre sonra kiralarda büyük bir sýçrama gerçekleþmiþti. Tabi bu dediðim, Ýstanbul ve güney sahilleri dýþýnda bir söylem, oralar farklý.
Þu an yine bence ayný durum oluþtu, kiralar ve ev fiyatlarý arasýnda tutarsýzlýk var. (Tekraren Ýstanbul filan hariç)
Ev baktýk bir arkadaþ, saðlam bir proje, ayný plan daire, 11 nci kat 2,450 milyon, 15 nci katý 3,250 milyon, 145 m2, yine ayný blokta kiralýk daire var farklý plan 125 m2 6000 TL den kiralýk. Geçen sene girenler hala 3500 den oturuyor iþte bu aralar TÜFE kadar zam yapýlacak 5800 TL olacak. 145 m2 olan kiralýk görmedik hadi 7000 TL olsun. Yani fiyatý düþük olana göre oranlarsak 2,450 milyon olan dairenin kirasý 7000 TL.
Tanýdýk bir emlakçý arkadaþa gittik, çünkü orada dairesi var hem oturuyor içinde, bu denklemi sordum, doðru dedi. Ayný m2 onda da daire varmýþ 3,000 milyon demiþ ev sahibi yüksek satýlmaz demiþ, arayan soran yok diyor, rayici þu an 2,4-2,5 milyon dedi. Peki kira getirisi çok düþük deðil mi dedik, düþük en az 10.000 TL olmasý lazým, ama insanlarýn geliri belli olmuyor olamýyor dedi.
Peki ev alan var mý dedim, nasýl piyasa, valla deli gibi alýyorlar dedi. Almanya'dan arýyor telefonla adama ev buluyoruz satýyoruz dedi. E dedim kira getirisi ne iþ, açýklamasý ne bunun. Sanýrým anladýðým gelir seviyesiyle alakalý, 800-900 lük evin kirasý 2500-3000 TL, 2,4 milyona 3 tane 800 lük ev alsan daha yüksek kira getirisi gibi garip bir durum var. Açýklamasý da þöyle, adam, bekar veya öðrenci 2500 yerine 3000 i tolore edebiliyor, ama 7000 yerine 10.000 kira deyince tolore edemiyor aylýk geliriyle, edebilen de 10.000 e burada oturacaðýma 11-12 ye þurada (daha merkezi, nezih bir semt) otururum diyor dedi. Yani 10.000 deyince müþteri profili deðiþiyor, o müþteri de baþka yerleri daha çok tercih ediyor.
Bu yaz, ya kiralar tekrar bir yukarý sýçrayacak, ya da ev fiyatlarý düþecek demek bu denklem...Ehh ev fiyatlarý düþmeyeceðine göre..
Arkadaþsa kararsýz kaldý hala bakýnýyor, iþin daha da ilginci mesela kendi evi, o da 2.5 milyon civarý dediðine göre, valla komþular 5000 TL den oturuyor, yeni girene 7000 filan diyorlar dedi. Bu gidiþle sanki 800-900 binlik daire alacak gibi..
Saygýlar..
Yer Ýmleri