Belarus"ta 500 m2 arsa içinde 120 m2 2+1 ev fiyatý 25000$ þehir merkezine uzaklýk 5 km doktor maaþýda 400 $ þimdi 2 milyon verip 80 m2 beton içinde mi yoksa 25000$ verip kendi bahçende mi oturmak iyi 😉
Belarus"ta 500 m2 arsa içinde 120 m2 2+1 ev fiyatý 25000$ þehir merkezine uzaklýk 5 km doktor maaþýda 400 $ þimdi 2 milyon verip 80 m2 beton içinde mi yoksa 25000$ verip kendi bahçende mi oturmak iyi 😉
Tekrar hesaplama yaptým ay ay. Bu sefer aylýk kira gelirini taksitlerden düþerek hesapladým. Kiralarý düþtükten sonra eve ödediðim toplam rakam 65bin dolar gözüküyor. Borcun 7. yýlýnda kira taksitleri geçiyor. O tarihten bu güne artýda oluyor ve 10bin dolar ekstradan kazanýyorum. Þuan evin deðeri 110bin dolar civarý+10bin dolarda kira geliri desek toplam 120bin dolar ediyor. Ben eve net 65bin dolar harcadým. Evin þuan bana net getirisi 120bin dolar. Eðer eve harcadýðým 65bin dolarý o tarihlerde eurobonda yatýrsaydým þuan yine 120bin dolarým olacaktý. Ereðli alsaydým 250bin dolar froto alsaydým 350bin dolarým olacakmýþ. Tüpraþ alsaydým 100bin dolarým thy alsaymýþým 86bin dolarým olacakmýþ. Açýkcasý þaþýrdým diyebilirim. Ne zaman hesap yapsam hep gayrimenkul geride kalýyordu. Sanýrým bu aralar fiyatlar zirvede olduðu için getirisi iyi gözüküyor. Kirayý hesaba katarken yanlýþ hesaplama yapýyormuþum. Düzelterek yapýnca sonuçlar deðiþti. Tabi kiralarý düzenli ve aksamadan aldýðýmý farzederek ve eve bu süre içerisinde hiçbir harcama tadilat yapmadýðýmý kabullenerek hesap yaptým. Önümüzdeki 5 yýlýn sonuçlarýnýn gayrimenkul aleyhinde olacaðýný tahmin ediyorum ama yinede belli olmaz. Þuan gayrimenkul kendisine yatýrým gözüyle bakmayan baþta ben olmak üzere herkesi utandýrýyor.
Onu bunu boþ verin de üstatlar 0,89 krediyi vermeyecekler galiba. Hala bir haber yok. Bugün bankadaki arkadaþ ile konuþtum hiçbir yazý gelmedi bize diyor. Vazgeçtiler herhalde...![]()
Paylaþýmlarým asla yatýrým tavsiyesi deðildir. Kendi aklýnýza ve tecrübelerinize göre yatýrýmlarýnýza yön veriniz.
eve yatýrdýðýnýz parayla eurobond, froto, eregl alamazdýnýz emin olun.
o sürede 15 temmuz geçti, brunson krizi geçti, 2019 resesyon ve yüksek faiz ortamý geçti, 2020 mart ayý pandemi þoku geçti, öncesinde alsaydýnýz bile buralarda malý ucuza verip arkasýndan bakardýnýz.
dahasý kredi ödeme zorunluluðu olmadýðý için parayý çarcur ederdiniz muhtemelen.
kolay deðil öyle þunu alsaydým deli kar ederdim demek, gidip ayný sürede düþen hisseleri de seçebilirdiniz mesela halkb alýp þu an kara kara ev fiyatlarýna bakýyor olabilirdiniz.
mesela þu an evler reel olarak ve dolara karþý pahalý gözüküyor, hadi o evi satýp tamamýyla eregl, froto, tuprs eurobond alýn hemen, yapabilir misiniz?
Diðer arkadaþa da onu dedim ya, olaya hep tek yýllýk bakýyorsunuz.
"Bu yýl maaþa x zam oldu, hýmm o zaman kiranýn 2x zamlanmasý yanlýþ"
Öyle deðil iþte.
Benim semtimde rutubetten duvarlarý dökülen 1+1'e bir asgari ücret kadar kira ödenirdi. Þimdi asgari ücretliler tek maaþla hem yeni ev tutup hem geçinmek istiyor, olmayýnca da isyan ediyor.
Yýllardýr yapýlamayan zamlarýn sonucunu yaþýyoruz. Ev kiralarýnýn biraz daha gidecek yolu var bence.
Çözüm basit cimerede yazdým araç kiralama gibi ev kiralama þirketleri kurulsun devlet tarafýndan kiralar kontrol altýna alýnsýn 2 den fazla evi olana yüksek ÖTV kiralama þirketleri için vergi düzenlemesi yapýlsý avrupada buna benzer örneklerin incelenerek uyarlanmasý konut olayýnýn üretmeden para kazanma yolu olmasýnýn önüne geçilecek düzenlemelerin yapýlmasý kiralama þirketlerinin kentsel dönüþüm projelerine yönlendirilmesi .... 😉
Yer Ýmleri