Alýntý Originally Posted by Sugosu82 Yazýyý Oku
Þu an konut sektöründe olanlarý 5 yýl önce öngörüp yazdýðýmda demediklerini býrakmýyorlardý. Burada her ay gelip istanbulda kalan son kiralýk satýlýklarý paylaþýp gelecek konut krizini söylüyordum. Hükümet gerek sanayi iþ gücünün devamý, gerekse maddi çýkar için tamamen mülteci-arap ve zenginleri ülkeye çekmek için herþeyi deniyor ve konut þu an özellikle büyük þehirlerde stoklar sýfýrlanmak üzere.
Satýn aldýðým evde ilk kira deðeri 200 dolarken bugün 900 dolar.evin kendi deðerini geçtim kira bazýnda bile 5 e katlamýþ nerdeyse.5 sene sonrasý daha karanlýk konut sahibi olmayanlar için.
Öyle faiz çýkar dolar düþer alýrým vs vs den önce bakmanýz gereken bambaþka veriler var.
Þehrinizde ki boþ daire sayýsý
Aldýðý yýllýk göç
Evlilik oraný ve boþanma oraný
Yeni Öðrenci sayýsý mezun oraný
Daha aklýma gelmeyen verilerde var.

Baktýðýnýzda ev fiyatlarý %10 düþme ihtimali varken yeni ev arayan oraný %30 olduðunda bile o ev fiyatlarý asla düþmez. Çünkü artýk özellikle istanbul gibi þehirlerde asla bundan sonra arz talebi karþýlayamaz.boþ arsa kalmadý büyük þehirlerde!
Konut kredi faizlerinin piyasa koþullarýnýn rasyonel olarak kabul edemeyeceði oranlara düþürülmesi ve bedava fiyata vatandaþlýk gibi bir takým olaðandýþý uygulamalar ve ekonomi biliminin uygun görmediði faiz politikasý deðiþiklikleri olmasaydý, bu yükselmeler olmazdý. Onun için sizi pek takdir edemiyorum. Ýsabet oranýnýz ev hiç bir zaman zarar ettirmez diyen yaþlý ninelerden daha fazla deðil. Yarýnýn ne getireceðini kimse bilemez. Örneðin göçmen politikasýnda deðiþiklik veya etkili bir vergilendirme sistemi veya sýký bir para politikasýna geçiþ ve cari açýk ve enflasyonla mücadele veya kredilerin geri çaðrýlmasý hatta içinde olmasak dahi ani çýkacak geniþ bir savaþ hali gibi pek çok neden gayrimenkullerin fiyatýný tepetaklak edebilir.