40.000 TL kiralayacak 1 tane evin olsun.
Ömür boyu çalýþmadan yan gel yat![]()
40.000 TL kiralayacak 1 tane evin olsun.
Ömür boyu çalýþmadan yan gel yat![]()
Dün birader aradý. Etimesgut ta bulunan kiralýk dairede 4 yýl önce kontrata imza atan kadýn ( atama bekleyen öðretmenmiþ ) atanmýþ çýkmýþ gitmiþ. Daireyi de meðerse baþka bir kadýnla birlikte paylaþýyormuþ. Son 3 aydýr bankaya kirayý yatýran kadýn ismi baþka olunca kiraya imza ataný arýyor ve soruyor. Gayet normalmiþ gibi tayin olup gittiðini ev arkadaþýnýn oturmaya devam ettiðini bunun yasal olduðunu falan söylemiþ. Birader ''Daireyi ben sana kiraladým ve 2 oðlum bu yýl Ýstanbulda üniversite okuyacak, haliyle paraya ihtiyacým var. Daireyi satacaðým . Arkadaþýna söyle 40 gün içinde boþaltsýn '' demiþ. 28 yaþýndaki kadýn olmadýk hakaretlerle '' siz ev sahipleri hep aynýsýnýz, oðlum gelecek, babam oturacak vb. boþaltmýyoruz. Git mahkemeye ....'' diyor.
Durumu bana bildirince ( kendisi doðuda bir ilde görevli ) bu sabah eve gittim. Kapýya 3 kadýn çýktý. Kendimi tanýttým ve aboneliklerin kimin adýna olduðunu, sürekli oturan kaç kiþi olduklarýný sordum. Yanýmda yönetici ve eþi de vardý. Hep birlikte bana -defol git, kapýya gelmeye hakkýnýz yok. Kiranýzý yatýrýyoruz ya daha ne olacak- dediler. Yahu yanlýþ yapýyorsunuz . Bakýn baðýrmakla bu iþler çözülmez. Eski kontrat yanýmda , bunu hanginiz imzalayacaksa devam kontratý yaparýz yine oturun dediðimde %25 den bir kuruþ fazla zam yapmayacaklarýný söylediler. Tamam yapmayýn ama kontratsýz oturursanýz mahkeme yoluyla tahliye ettiririm. Size yol gösteriyorum iþte falan anlamak istemediler. Belli ki çirkeflikle oturacaklarýna karar vermiþler.
Avukat arkadaþa telefon ettim. Abi bu yýl çok sýkýntýlý. En haklý olduðumuz noktada bile sanki gizli talimat almýþlar gibi mahkemeler iþ yükünü bahane ederek ve %25 zam yolunu delmeye çalýþýlýyor zannýyla neredeyse tüm ev sahiplerinin talepleri reddediliyor. Öyleki ; adam Antalyadan özel olarak Ankara da evi olduðu için tayin yaptýrmýþ kendini. Zamanýnda - ihtiyaç nedeniyle Tahliye ihtarnamesini - çekmiþ. Kiracý çýkmýyor. Mahkeme ilk duruþmada davayý reddetti. Gerekçe ; Zaten sen baþka þehirden geliyorsun ve herhangi bir kiralýk ev bulup taþýnýrsýn. Bir de burada oturan kiracý tekrar ev ararsa piyasa da talep boþuna artmýþ olacak. Taþýnma sayýsý artacak. Bu nedenle bu daireden aldýðýn kira ile baþka bir dairede oturma imkanýný deðerlendirmelisin vb....
Yani bu þartlarda bu düþüncede bir sistemde iyi niyetli ( kanunlara uygun hareket eden, þiddete baþvurmayan ) ev sahipleri gerçekten çok maðdur oluyor. Þimdi birader evi satmaya kiracý içindeyken emlakçýya verecek. Yine sorunlar çýkacak. Sonunda melek olsa patlar. 2-3 Emlakçýyla konuþtuðumda '' Bizim için týrývýrý sorunlar bunlar. Biz hallederiz . Satýþ sözleþmesi yapalým, kiracý cinslik yapsýn da göreyim '' diyorlar. Hoþ deðil. Ama sanýrým Pazartesi emlakçýya verecek satýþ için.
Bakalým iktidara aday olan gurubun çok büyük problem adeta kangren haline gelen problemi nasýl çözecek ?
yani
-kentsel dönüþüm nasýl hýzlandýrýlacak ?
-inþaat maliyeti nasýl düþürülecek ?
-yatay mimari mi dikey mimari mi ? tercihleri ne olacaktýr ?
-aylarca süren prosüdürler nasýl düþürülecek mesela yýkým ruhsatý ,inþaat ruhsatý , temel üstü ruhsatý , kat mülkiyeti tüm prosedürlerr tamam sa 24 saate verilecek mi ?
-komþu binalar için gerçek manada teþvik, mesela ekstra inþaat müsadesi ki bu suretle masraflarýn azaltýlmasý
falan filan ?
ben bu konuda bir þeyler duymadým...
sadece geçen senelerde baþkan imamoðlu çekme katlarýnda ruhsata ilavesi ve adlarla ilgili bazý önerleri olduðunu hatýrlýyorum ,Ýstanbul il meclisinden geçirilmediði için kaduk kalmýþtý
bu konunun tüm mültecilerin def edilmesi ve dövizle vatandaþlýk satýþýnýn durdurulmasý dýþýnda çözümü falan yok.
aksini söyleyen büyük yalan söylüyordur.
bu iki konuda:
mültecilerin def edilmesi: akp seçilirse söz konusu bile deðil, muhalefet olursa flu.
dövizle vatandaþlýk satýþý: akp seçilirse söz konusu bile deðil, muhalefet olursa yine flu.
çoðu kimse hala idrak edemiyor ama þu an 70 cent e muhtaç olma arefesindeyiz, hükümetin iç piyasada yaptýðý zýrvalar tamamen boþ iþ.
içerideki dövizin yetme ihtimali yok.
Emlakçýlarýn öyle týrývýrý demelerine bakmayýn siz. Sizden satým için yetki almaya bakýyorlar sadece.
Bu olayda Emlakçýnýz çizgiyi (hukuku) aþtýðý an ev sahibinin baþýný belaya sokabilirler. Belli ki þu an evde oturanlar kaþarlý tipler. Sizi de ev sahibinin yanýnda üzebilirler sayýn ressam.
Benim önerim þu olur. Avukatýnýzýn beyanlarýný es geçin. Çünkü bu gerekçelerle Ev sahibi Usulünce tahliye davasý açarsa yüzde yüz (99 deðil) kazanýr. Artý eski kiracý taþýnmazý hukuka aykýrý þekilde baþkasýna devrettiðinden, iþ bilen bir avukat bu kiracýyý da davaya dahil ettirip güzelce bir þekilde maddi zarara uðratacaðýndan (þu anda toplamda 4 davalý görülüyor) (ayrýca eski kiracýya yönelik tazminat davasý söz konusu) 4 davalý kiþiden su koyacaklar mutlaka çýkacaktýr ve birbirlerine psikolojik baský yaparak hukuksal çatýþmayý uzatmayacaktýr. Onun için bu hususlarý da hatýrlatýp iyi bir avukat ile görüþmeniz en iyi yol gibi görünüyor sayýn ressam.
Yer Ýmleri