Originally Posted by
pit
bende gördüm ve sizin gibi olmaz da diyemiyorum bende. Seçim öncesi alýnmýþ popülist bir hamle olur olursa. TÝP baþkaný Erkan Baþ'da biz iktidar olursak evleri alýp kiracýlara vereceðiz demiþti.
Serbest piyasa ile örtüþmeyen kararlardan biri olur. Kim neye göre ve nasýl belirleyecekmiþ evin kirasý ne kadar olacak diye? Bir sürü soru iþareti var. Devletin kira konusunda yapabileceði tek þey kira gelirlerinin takip edilip vergisinin alýnmasý olur. Onun dýþýnda evin ne kadara kiraya verildiði tamamen piyasa tarafýndan belirlenen bir durumdur. Piyasasý olmayan bir yerde siz evinizi istediðiniz kadar piyasa üstünden kiraya vermeye çalýþýn veremezsiniz.
konuyla alakasýz ama emeklilikte taban aylýðýnýn sürekli seyanen zamlarla arttýrýlmasý da mantýk dýþýdýr. Bu kafayla gidilirse herkesin maaþý asgari ücrete, her emeklinin ücreti de taban aylýða yakýnsar. Bunun sonucu da ülkeden beyin göçü olur. Çok araþtýrmaya gerek yok, eski sovyetler birliðine bakýn. O sistem iyi çalýþýyor olsaydý zamanýnda yüzbinlerce beyin göçü vermezdi ve sistem halen ayakta olurdu. En iyi sistem olmasa da hukukun üstün olduðu, güçler ayrýlýðýnýn iyi çalýþtýðý demokrasiler ve onlar da devam eden kapitalist sistemden iyisini insanoðlu henüz oluþturamadý maalesef. Keþke daha iyi sistemler olsa ama dozunda bir sosyal devlet ve iyi iþleyen kapilatizm eldeki en iyi seçenek gibi.
Tamamen sosyalizm gelecek olsa ilk önce ben evet derim. Ama þartlarým var, Gerçekten de herkese eþit maaþ, eþit yemek, eþit konut, eþit eðitim eþit saðlýk haklarý olacak.
Ama böyle bir dünya yok. Burada en çok komünizm güzellemesi yapanlar en baþta böyle bir sisteme karþý çýkar. Çünkü insan doðasýna aykýrý. Defalarca denendi bir defa daha denemek istiyorlar ama George Orwell'ýn Hayvan Çiftliði romanýnda dediði gibi "Bütün herkes eþittir ama bazýlarý diðerlerinden daha eþittir."
“First of all, never play macho man with the market. Second, never overtrade.” – Paul Tudor Jones
Yer Ýmleri