Sn hkm, ben Yatýrým dünyasýný soðana benzetirim. Soðanýn en dýþ halkasýnda kripto paralar vardýr eðer bir kriz olursa insanlar önce kripto paralarý satarlar. En hassasý odur. Soðan halkasýnda bir sonraki halka hisse senedi piyasasýdýr. Daha içe doðru ilerlersek sonra tahvil piyasalarý ve dövizler gelir. Daha da özüne inince altýn gibi deðerli madenler daha da sonra Ticari gayrimenkuller ve arsalar en son halkada ise konut piyasasý vardýr. Teþbihte hata olmaz ama Konut piyasasý yatýrým dünyasýnýn cücüðüdür diyelim. O yüzden konut piyasasý özellikle bizim gibi ülkelerde hard asset sýnýfýndadýr.
Krizlerde ilk önce kripto paralar satýlýr sonra hisse senetleri… Konut piyasasýna gelene kadar birçok meta elden çýkarýlýr. Sanýrým twitterda bir arkadaþ çalýþmasýný paylaþmýþtý; 2001 krizinde ne oldu diye gazete küpürleri kesip saklamýþ benim de arþivimdeydi ama þimdi onu bulamayacaðým. 2001 krizinde bizde otomobil piyasasý ticari gayrimenkuller(dükkan,ofis vb) ve arsalar deðer yitirmiþ ama Konut fiyatlarý düþmemiþti(TL bazlý).
Gelelim 1929 gibi olur muyuz sorusuna. Keþke þimdiki dünya bundan 100 yýl önceki gibi dürüst ve daha adil bir dünya olsaydý. Ama maalesef öyle deðil. 2008 krizinden bu yana gördük ki ne zaman kriz olsa dev þirketlerin batmasýna izin verilmiyor aksine daha çok dolar basýlarak piyasaya daha çok kaðýt para sürülerek krizi bir þekilde sönümlendiriyorlar. Ama bu durum da sürdürülebilir olmayacak ve bu oyunun sonu Weimar Almanyasý-Venezuela benzeri hiper enflasyonla sonuçlanacaðýný düþünüyorum. Yani Great Reset’in 1929 benzeri krizle deðil Venezuela benzeri hiper enflasyonla Tüm dünyada sonlanacaðýný düþünüyorum.
Böyle bir en kötü senaryoda ise parada deðil malda(konutta) duranýn hayatýný idame edebileceðine inanýyorum. Yanýla da bilirim sonunda benim deðil sizin senaryonuz da doðru çýkabilir ama benim öngörüm bu þekildedir.
Selamlar
------------
Yazdýklarým kiþisel görüþlerim olup asla yatýrým tavsiyesi deðildir.
“First of all, never play macho man with the market. Second, never overtrade.” – Paul Tudor Jones
Yer Ýmleri