Artan
Azalan
��lem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) D���k / Y�ksek
154,00 10% 171,42 Mn 135,80 / 154,00
188,10 10% 631,66 Mn 184,00 / 188,10
95,20 9.99% 447,90 Mn 92,00 / 95,20
13,43 9.99% 388,38 Mn 12,00 / 13,43
726,50 9.99% 212,68 Mn 726,50 / 726,50
20,16 -10% 112,14 Mn 20,16 / 21,72
128,00 -9.99% 401,23 Mn 128,00 / 135,50
39,70 -9.98% 1,04 Mr 39,70 / 46,00
149,00 -9.97% 1,44 Mr 149,00 / 157,50
3,55 -9.9% 1,09 Mr 3,55 / 4,01
3,39 -4.24% 30,66 Mr 3,36 / 3,64
334,25 -1.55% 9,25 Mr 322,00 / 340,00
18,71 9.99% 8,62 Mr 16,77 / 18,71
40,56 -0.73% 8,44 Mr 40,00 / 41,40
73,35 -3.3% 7,61 Mr 73,25 / 76,20
20,78 -1.98% 869,40 Mn 20,66 / 21,38
421,25 -2.43% 4,75 Mr 419,75 / 433,25
334,25 -1.55% 9,25 Mr 322,00 / 340,00
785,00 1.36% 4,76 Mr 782,00 / 811,50
102,00 1.09% 644,37 Mn 101,30 / 104,80
115,10 -1.12% 407,71 Mn 115,10 / 117,70
421,25 -2.43% 4,75 Mr 419,75 / 433,25
35,98 -0.06% 116,41 Mn 35,46 / 36,40
11,50 2.86% 517,70 Mn 11,10 / 11,56
86,05 -2.44% 842,95 Mn 84,20 / 87,00

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 993/1312 ÝlkÝlk ... 493893943983991992993994995100310431093 ... SonSon
Arama sonucu : 10492 madde; 7,937 - 7,944 arasý.

Konu: þu anda ev almak ne kadar doðru bir yatýrým 2

1. Bu ev sahibi/kiracý modelinde sona yaklaþýyoruz gibime geliyor. Film bir yerde kopacak ama du bakalým. O zaman gelince de kimse memnun olmayacak olanlardan

ytd

2.  Alýntý Originally Posted by samreit Yazýyý Oku
    Haklý olmak veya olmamak deðil mesele. Devletin kendi koyduðu kurallar ile oluþmuþ bir durum var GER'de. Bu kuralý sadece bu sebepten dolayý kaldýrmaya kalksa kaybedeceði çok çok daha fazla. O zaman tüm kiralar arþa çýkar. Aslýnda ortalama kiralar o kadar da yüksek deðil. Ancak yeni kiralamalarda fark oluþuyor. Genelde kiracýlarýn %90'ý normal kirada oturuyorlar. Yeni taþýnan veya taþýnmak zorunda olanlara oluyor olan. Þu anda planladýklarý çevresel tadilat zorunluluklarý gerçekten devreye girerse kiralar kendiliðinden uçacak, çünkü tadilatlarýn masraflarýný kiracýya gömerken %15 sýnýrýna ek olarak tadilat masraflarýn %8'ini (yýllýk ama aya bölerek) ekleyecekler kiralara. Zaten yeterli ev yapýlmýyor daha da azalacak. O zaman d*****n kuyruðu kopacak.
    Almanya þahsýna münhasýr bir ülke komünizmle, kapitalizimin birleþtiði bir yer.

Tapatalk kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi

3.  Alýntý Originally Posted by Patrick Bateman Yazýyý Oku
    Bu ev sahibi/kiracý modelinde sona yaklaþýyoruz gibime geliyor. Film bir yerde kopacak ama du bakalým. O zaman gelince de kimse memnun olmayacak olanlardan

ytd
    Bitmeli zaten kurumsal þirket modeline geçilmeli, öyle oðlum geldi, ben oturacam, para lazým satacam. Fikrim deðiþti zam yap. Hayat pahalýlýðý artý zam yap vs olmalý.
    Devlet denetiminde, enflasyon bazlý artýþ modelli bir sistem gayet rahat kurulur.
    Gayrimenkul yatýrýmý isteyen hissesini alýr. Kanunlarda buna göre düzenlenir. Anlaþmazlýklar hýzla çözülür.

4. Her iþin kurumsallaþýp büyükbaþlara peþkeþ çekilmesinin iyiliði kötülüðü de tartýþmalý bir konu.

Adým baþý her yerden fýrlayan 3 harfli, 4 harfli marketler yüz binlerce küçük esnafý iþsiz býraktý. Ýyi olmuþ küçük esnaf halký süzüyordu diye millet çoðu zaman haklý olarak gaza gelmiþ olsa da, geldiðimiz noktada bu büyükbaþlarýn da kendi aralarýnda anlaþýp price fixing yaptýklarý ortaya çýkmýþtý geçen sene. Ceza alanlar bile oldu herkes hatýrlar þimdi buradan isim vermeyeyim.

Memleket insaný küçükbaþ, büyükbaþ farketmeksizin eline geçirdiðini süzmeden rahatlayamýyor. Ev sahiplerini gönderip kurumsallarý getirelim, bir de onlar süzsünler kiracýlarý.

Kurumsallar gelince kiracýlar kurumsal olarak süzülürler iyice rahatlarlar. Ev sahibi/kiracý sisteminde bazen kiracý ev sahibini, bazen ev sahibi kiracýyý süzüyordu. Böyle olmaz.

Kim süzüyor, kim süzülüyor bunun tartýþmaya açýk olmamasý lazým. Bu konu kanunlarla netleþtirilmeli.

5.  Alýntý Originally Posted by Patrick Bateman Yazýyý Oku
    Her iþin kurumsallaþýp büyükbaþlara peþkeþ çekilmesinin iyiliði kötülüðü de tartýþmalý bir konu.

Adým baþý her yerden fýrlayan 3 harfli, 4 harfli marketler yüz binlerce küçük esnafý iþsiz býraktý. Ýyi olmuþ küçük esnaf halký süzüyordu diye millet çoðu zaman haklý olarak gaza gelmiþ olsa da, geldiðimiz noktada bu büyükbaþlarýn da kendi aralarýnda anlaþýp price fixing yaptýklarý ortaya çýkmýþtý geçen sene. Ceza alanlar bile oldu herkes hatýrlar þimdi buradan isim vermeyeyim.

Memleket insaný küçükbaþ, büyükbaþ farketmeksizin eline geçirdiðini süzmeden rahatlayamýyor. Ev sahiplerini gönderip kurumsallarý getirelim, bir de onlar süzsünler kiracýlarý.

Kurumsallar gelince kiracýlar kurumsal olarak süzülürler iyice rahatlarlar. Ev sahibi/kiracý sisteminde bazen kiracý ev sahibini, bazen ev sahibi kiracýyý süzüyordu. Böyle olmaz.

Kim süzüyor, kim süzülüyor bunun tartýþmaya açýk olmamasý lazým. Bu konu kanunlarla netleþtirilmeli.
    Kurumsal demek keyfiliðe yer yok demek. Belli standart demek. Ben seviyorum. Aslýnda odalar belli standartý saðlasalar küçük esnafýda severdim. Ama yok.

6.  Alýntý Originally Posted by vivatrader Yazýyý Oku
    Ponzi hakkýnda o kadar çok araþtýrmalar yaptým ki Charles Ponzi'nin hayatýný anlatan Kitaplardan tutun da Madoff'un hayatýna kadar. Madoff yakalandýðýnda beðendiðim bir sözü vardý. "Bana Ponzi demeyin, gerçek Ponzi sürekli karþýlýksýz para basan devletler ve Merkez bankalarýdýr" diye açýklama yapmýþtý.
    Gerçekten de Sürekli karþýlýksýz para basan devletler varken sayýsý altýn gibi sabit olan bitcoin, ethereum a ponzi demek çok büyük bir yanýlgýdýr. Kripto paralarda bazý shitcoinlerde ponzi tarzý iþler olmadý deðil özellikle nft lerde ama insanýn olduðu her yerde bu normal. Sizin övdüðünüz hisse senedi piyasasýnda kripto paradan çok daha büyük dolandýrýcýlýklar meydana geldi-geliyor.

Gelelim "X yatýrýmdýr, Y yatýrým deðildir" yanýlgýlarýnýza. Bu söyledikleriniz genellikle finans kitaplarýnda kravatlý çocuklara ezberletilen kliþe dogma kalýplardýr. Bu kravatlý çocuklara bildim bileli "Altýn yatýrým deðildir, konut yatýrým deðildir" kliþesini ezberletip dururlar onlar da ekonomi kanallarýnda ezberledikleri þeyleri papaðan gibi tekrarlarlar.

Maalesef aynýsýný týp dünyasýnda da görüyoruz. Misal yýllarca insanlara kolesterol yapýyor diyerek yumurta ve zeytinyaðýndan uzak tuttular.

Kurumsallaþan her þey ruhban sýnýfýný oluþturur. Týp, finans, bilim vb kurumsallaþtýðý anda ruhban sýnýfýna döner dogma kalýplar gerçek zannedilir. Einstein bile evren ile yaptýðý çalýþmalarý baðlý olduðu bilim topluluklarýndan ayrýldýktan sonra hayata geçirebilmiþti.

Yatýrým nedir sorusuna gelirsek size enflasyonun üzerinde kazandýracak her þey yatýrýmdýr. eðer çöp tenekesi bile bana enflasyonun üzerinde gelir verecekse çöpe bile yatýrým yaparým. NOKTA

-------
    Yazdýklarým kiþisel görüþlerim olup asla yatýrým tavsiyesi deðildir.
    Hayat bana bilimden ayrýlmamayý bilgili teknokrat insanlarý takip etmeyi bir konuda þüpheye düþtüysen yeteri kadar bilim insanýndan fikir alýp sonra karar vermeyi geçte olsa öðretti. Bu sayede internetteki sýnýrsýz komplo teorilerine sadece gülüyorum.

Bazý insanlar bakýyorum fedi eleþtiriyor kendisini fedde çalýþan ekonomistlerden daha bilgili görüyor ve þu muhteþem cümleyi kuruyor. Fed para bastý o yüzden enflasyon oldu ekonominin dengeleri bozuldu vs. Ve hiç kendine sormuyor dünyanýn en iyi üniversitelerinden mezun bu insanlar bunu düþünemiyor mu? Yada enflasyona raðmen para basmaya neden devam ediyolar? Bu kadar basit denklemi fed üyelerinin düþünemediðini mi sanýyorsunuz gerçekten.

Paranýn ne olduðunu anlayan birisi bitcoinin çöp olduðunu bilir. Para itibardýr. Ýtibarda bilimle teknolojiyle silahla ve güçle olur. Bilimde özgür düþünceyle zirve yapar. Bugün bu þartlarý dünya üzerinde saðlayan tek güç abd dir. Ona rakip olacak altýn,euro vs daha çok yol almasý gerek. Çin rusya vs önce özgürlükçü olmalý yoksa bilim milim geliþmez. Güç olamazlar. Bu arada bir paranýn miktarýnýn sýnýrlý olmasý o kadarda iyi biþey deðildir. Altýnýn dünya parasý olmaktan çýkmasýna yol açan özelliðide buydu.

Modern týbbýn geliþmesiyle saðlýkta insanoðlu resmen çað atladý. Ýnsan ömrü inanýlmaz uzadý. Bilimde kurumsallaþmak ne demek tam anlamadým ama bildiðim biþey varsa oda bilim özgür ortamda geliþir. Dogmatik yerlerde baskýcý yerlerde zaten bilim olmaz. Siz týp bilimini kolesterolü vs canan karatay gibi þarlatanlardan öðrenmeye çalýþýrsanýz daha çok komploculara yem olursunuz.

Kravatlý finans çocuklarýndanda haz etmiyorsunuz onlarda okumuþ bilmez tabi. Keþke bilim hiç olmasaymýþ ne güzel okumamýþ kravatsýz alaylý arkadaþlar herþeyi biliyor. Ýnþaat mühendisi mimarda kim bizim usta baþýlarýmýz var. Hayat mektebinde yoðrulmuþ hepsi.

Geriye dönük 50 yýllýk modellemeler yaparsanýz en iyi yatýrým aracýnýn borsa olduðunu görürsünüz. Altýn ve gayrimenkul enflasyona karþý korur deðer saklama aracýdýr ama iyi bir yatýrým deðildir. Yaptýðým tüm hesaplar bunu gösteriyor. Elbette 3-5 yýllýk zaman dilimlerinde aþýrý getirileri olabilir. Son 3 yýlda gayrimenkulde yaþanan ilüzyonda budur. Ve iþin püf noktasý 5 yýl önceye git yorumcularýn hepsini dinle alaylý mektepli farketmez hiçkimse böyle bir tasvirde bulunmamýþtýr bulunamaz da çünkü piyasayý geleceði kimse bilemez.

7. Canan Karatay ile tanýþmam karaciðerimde yüksek derecede yaðlanmamýn olmasý ve fazlaca kilolarýmýn olmasýndan dolayý kaynaklanýyordu. Neredeyse gitmediðim doktor ve yapmadýðým diyet kalmamýþtý bir türlü saðlýðýma kavuþamamýþ fazla kilolarýmý verememiþ karaciðerimdeki yaðlanmayý giderememiþtim. Ama modern týpa týpký sizin gibi körü körüne iman ediyor ve bilim ne diyorsa doðrudur diyordum. Týpký sizin gibi biraz naifçe… Ta ki bir gün “Bu Canan Karatay’a sosyal medyada neden bu kadar itibar suikastçiliði yapýyorlar? var bunda bir iþ” diye þüphelenmeye baþladýðým ana kadar. Halbuki bilim demek þüphe demektir…
    Neyse kendisinin dediklerini uyguladým ve 47 yaþýmda olmama raðmen þu an 18 yaþýmdaki kilomdayým. 20 kilo verdim. Dinç ve saðlamým. Karaciðermdeki yaðlanmalar kalmadý. Bu olay çok önceleriydi. Daha sonra modern týp çok sevdiðim eþimi sezaryen doðum esnasýnda az daha hayattan alýyordu. O gece modern týp doktorlarý meydana gelen komplikasyonu ve hastalýðý bulamadý ama ben buldum. Sabaha kadar uyumadým ve bilimsel makaleleri tek tek araþtýrdým. Ve sezaryen yapan doktor hocalarýna durumu telefonda sorup haklýsýnýz eþiniz baðýrsak düðümlenmesi geçiriyor dedi. Burasý Türkiye’nin en ünlü özel hastanesi bu arada. Neyse bizi az daha öylece saðlam diye taburcu ediyorlardý eðer ben þüpheci biri olmasaydým. Þüphe ve paranoya sizi hayatta tutar.

Ve artýk o gün itibariyle modenrn týp konusunu tamamen sorgulamaya baþladým. Dolayýsýyla Covid sývýlarýný da vurulmadým. Aþý karþýtý deðilim ama fazlarý daha tamamlanmadan ampirik olarak daha çalýþmalarý bitmeden en az 5 yýl çalýþmasý tamamlanmasý gerekiyorken Sözde modern týp covid sývýlarýný vurulmak zorundasýnýz demesine raðmen ben ve ailem o sývýlarý vurulmadýk ne covid olduk ne de baþka birþey. Tanrýya þükür saðlýklý biçimde hayatýma devam ediyorum.

Modern Týp insanoðlunun ömrünü uzattý savý tamamen manipülatif bir veridir. O sava inanalara göre eskiden insan ortalama ömrü 40 yýldý ama modern týp sayesinde insan ömrü uzuyor diyorlar ama bu veri istatistiksel ilüzyonudur ve yanýltýcýdýr. Misal Ýstanbul arkeolojide lahitleri iyi inceleyin çoðu mezar taþýnda 70 80 vb yaþlarý göreceksiniz. Ama bu manipülasyonu þöyle yapýyorlar. Eskiden özellikle doðumda bebeklerin hayatta kalma oraný çok düþktü çünkü eski çaðlarda insanoðlunun hijyenik suya eriþimi çok zordu bunda týpýn deðil mühendislerin baþarýsýný göz ardý etmemek gerekiyor. Hesap þöyle yapýlýyordu örneðin 100 kiþiyi baz alalým 50 kiþi 80 yýl yaþýyordu diðer kalan 50 kiþi daha doðmadan 1 yaþýna bile gelmeden doðum esnasýnda ölüyordu. Bu data setinde insan ortalama ömrü 40 görülüyor. Þimdilerde ise baþarýlý bebek doðum oranlarý nerdeyse %100 e yakýn dolayýsýyla yukarýdaki örneklemdeki 100 kiþinin de yaþam ortalamasýný sözde modern týp döneminde hesaplarsak insan ömrü uzadý savýný ortaya koyuyoruz.
    Halbuki bu tamamen yanýlsamadan ibarettir. Ýnsan ömrü uzamamýþ aksine doðumdaki bebek ölüm oranlarý eskisi kadar yüksek olmadýðý için tamamen matematiksel yanýlsamaya neden olmuþtur. Bakýn bu olayda modern týp deðil daha çok mühendislerin þehirlere temiz su ve ýsýnma vb teknolojileri sayesinde insan ömrü sayýsalda uzamýþtýr.
    Ayrýca yukarýdaki hesaplamalara eski çaðlarda genç yaþlarda savaþlarda ölenler dahil edilmiþtir. Bu çaðda eskisi kadar savaþta ölen genç yaþta insan pek yok.

Gelelim para konusuna çok þey yazardým ama bu sistemin kurucusunun sizin de seveceðiniz birisinin sözü her þeyi anlatmaya yetiyor;
    “Tek gerçek para altýndýr diðer her þey borç senedidir” –JP Morgan

Ben de diyorum ki gelecekte altýnýn yerini bitcoin alabilir dijital dünyada bunu hesap ederek varlýklarý çeþitlendirmeli çaða ayak uydurmalý… Dogma kalýplara baðlý kalmamalý. Deðiþimlere ayak uydurmalý. Charles darwinin dediði gibi en güçlüler deðil deðiþime ayak uyduranlar hayatta kalýr.

Modellemelerden bahsetmiþsiniz þöyle söyleyeyim ben finans dünyasýnda ismen bilinen ve Finansal modellemeler üzerine birçok bilimsel eserleri olan ve biriyim. Þöyle bist 100 endeksine 2000 yýlýndan itibaren Altýn bazlý grafiðine bir bakýn ve düþüþü net olarak görün. Neyse konuyu fazla uzatmayayým.

-----------------
    Yazdýklarým kiþisel görüþlerim olup asla yatýrým tavsiyesi deðildir.

Alýntý Originally Posted by mavi1610mavi Yazýyý Oku
    Hayat bana bilimden ayrýlmamayý bilgili teknokrat insanlarý takip etmeyi bir konuda þüpheye düþtüysen yeteri kadar bilim insanýndan fikir alýp sonra karar vermeyi geçte olsa öðretti. Bu sayede internetteki sýnýrsýz komplo teorilerine sadece gülüyorum.

Bazý insanlar bakýyorum fedi eleþtiriyor kendisini fedde çalýþan ekonomistlerden daha bilgili görüyor ve þu muhteþem cümleyi kuruyor. Fed para bastý o yüzden enflasyon oldu ekonominin dengeleri bozuldu vs. Ve hiç kendine sormuyor dünyanýn en iyi üniversitelerinden mezun bu insanlar bunu düþünemiyor mu? Yada enflasyona raðmen para basmaya neden devam ediyolar? Bu kadar basit denklemi fed üyelerinin düþünemediðini mi sanýyorsunuz gerçekten.

Paranýn ne olduðunu anlayan birisi bitcoinin çöp olduðunu bilir. Para itibardýr. Ýtibarda bilimle teknolojiyle silahla ve güçle olur. Bilimde özgür düþünceyle zirve yapar. Bugün bu þartlarý dünya üzerinde saðlayan tek güç abd dir. Ona rakip olacak altýn,euro vs daha çok yol almasý gerek. Çin rusya vs önce özgürlükçü olmalý yoksa bilim milim geliþmez. Güç olamazlar. Bu arada bir paranýn miktarýnýn sýnýrlý olmasý o kadarda iyi biþey deðildir. Altýnýn dünya parasý olmaktan çýkmasýna yol açan özelliðide buydu.

Modern týbbýn geliþmesiyle saðlýkta insanoðlu resmen çað atladý. Ýnsan ömrü inanýlmaz uzadý. Bilimde kurumsallaþmak ne demek tam anlamadým ama bildiðim biþey varsa oda bilim özgür ortamda geliþir. Dogmatik yerlerde baskýcý yerlerde zaten bilim olmaz. Siz týp bilimini kolesterolü vs canan karatay gibi þarlatanlardan öðrenmeye çalýþýrsanýz daha çok komploculara yem olursunuz.

Kravatlý finans çocuklarýndanda haz etmiyorsunuz onlarda okumuþ bilmez tabi. Keþke bilim hiç olmasaymýþ ne güzel okumamýþ kravatsýz alaylý arkadaþlar herþeyi biliyor. Ýnþaat mühendisi mimarda kim bizim usta baþýlarýmýz var. Hayat mektebinde yoðrulmuþ hepsi.

Geriye dönük 50 yýllýk modellemeler yaparsanýz en iyi yatýrým aracýnýn borsa olduðunu görürsünüz. Altýn ve gayrimenkul enflasyona karþý korur deðer saklama aracýdýr ama iyi bir yatýrým deðildir. Yaptýðým tüm hesaplar bunu gösteriyor. Elbette 3-5 yýllýk zaman dilimlerinde aþýrý getirileri olabilir. Son 3 yýlda gayrimenkulde yaþanan ilüzyonda budur. Ve iþin püf noktasý 5 yýl önceye git yorumcularýn hepsini dinle alaylý mektepli farketmez hiçkimse böyle bir tasvirde bulunmamýþtýr bulunamaz da çünkü piyasayý geleceði kimse bilemez.
    “First of all, never play macho man with the market. Second, never overtrade.” – Paul Tudor Jones

Sn vivatrader sizin savýnýzý ben tam anlamadým.Misal insan ömrü uzamadý derken eskiden çocuklar 1 yaþýna gelmeden ölüyorlardý ondan ortalama ömür düþük çýkýyordu demiþsiniz.Peki eskiden çocuklar neden 1 yaþýna gelmeden ölüyorlardý.Ne deðiþti de ölmez oldular.

Sayfa 993/1312 ÝlkÝlk ... 493893943983991992993994995100310431093 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •