Originally Posted by
Watchdog
Þimdi önümüzde neler var.
1 temettü
2 Yeni kaynak (belki)
3 Satýþ
Temettü: 6 yýldýr temettü daðýtmayan karý biriken þirket bakalým ne daðýtacak, nakit, bedelsiz veya kýsmen nakit kýsmen bedelsiz, burdan olumlu bir sonuç çýkacaðýný düþünüyorum inþallah çýkar
Yeni kaynak: Kaç yýldýr arge adý altýnda harcamalar yapýlýyor hem de yüksek montanlý ve üstelik diyadin madeni bulunduktan sonra. Bunlardan bir sonuç çýkmalý yoksa nerelerde yaptýnýz bu argeyi diye sormak lazým. Yeni ortaklar belki bu süreci hýzlý ve daha etkin yönetir ve olumlu sonuçlar alýr
Satýþ: Satýþ halinde daha önceki tmsf baþkanýn diyadinle birlikte üretimin 15 tona çýkacaðý beyanatlarý çerçevesinde fiyatlamanýn burdan gelecek altýn üretim beklentileri ile birlikte yapýlmasý gerekeceðini ve fiyat üzerinde önemli yukarý yönlü artýþ yaratacaðýný düþünüyorum.
Satýþ sonrasýnda kozal yatýrýmcýsý için þirketin geleceðini yeni ortaklarla paylaþma imkaný varken ipeke ve kozaa için durum farklý, zira en büyük gelirleri kozaldaki ortaklýklarý biteceði için sonrasý ne olacak, gelir nerden gelecek sorularý ortalýkta. Zaten bu yüzden forumlarda üç þirket birleþtirilsin gibi fikirler ortaya atýlmakta, kanýmca birleþtirme olmayacak, zira madem altýna güveniyordun niye kozal almadýn demezler mi adama, aldýn kozalýn bedelini artýk bu þirketlerden(kozaa-ipeke) baþka ne bekliyorsan onunla yoluna devam et derler.
Satýþ sonrasý beklentiler ne olur, bence zaten önemli olan kýsýmda bu, yeni ortaklar beklentileri olmazsa neden girsinler böyle bir yatýrýma, büyük bir ihtimal yeni maden kaynaklarý haberi gelmeye baþlar iþler daha hýzlý ilerler, zaten þirketin kasasýndaki paranýn doðru yönetilmesi, þirkete alýnmýþ gizli iþsizlerin çýkarýlmasý, baðýþýn son bulmasý bile þirkete çok büyük deðer katacaktýr
Satýþ beklentisi olan böyle bir þirkette þu anki fiyatlarýn da kontrollü gidiyor olmasý, yani fiyatýn düþük tutulmaya çalýþýlmasý olabilir mi kesin diye bir þey yok ama hissettirilen ne yazýk ki bu.
Þimdi þirketi madem satacaksýnýz ve davanýn da hazine lehine olacaðýný düþünüyorsanýz öyleyse hazineye en büyük katký bu þirketin deðer kazanmasý ile saðlanýr ve nerden baksan þirketin yaklaþýk %50 si hazineye geçecek. Þimdi þunu sormak lazým gereksiz iþçi alýmlarý, baðýþlar, nakdin kötü kullanýlmasý, üretimin düþük kalmasý gibi bir çok olayýn þirketin toplam karý üzerindeki etkisi tahminen 4-6 milyar tl (devlete düþen 2 milyar) arasýndadýr ( örneðin TL yerine dövizde kalýnmýþ olsaydý sadece bu pozisyondan dolayý belki 3 ml tl daha fazla kar elde edilebilirdi) acaba satýþ halinde gerçekte de kayýp bu mu. Artýk niyet her ne ise, iyi niyetli de olunsa, fetö hisselerinin devlete kalacaðý gözüyle bakan biri için bunun maliyeti ne olmuþtur diye sormak lazým 4 milyar (hazine için 2 ml tl) kayýp mý? Hayýr þirket 8,9 f/k ile fiyatlanýyor ihtiyatlý olalým ve 8 f/k diyelim. 4 milyar tl ilave kar edilseydi bunun þirkete katacaðý deðer ekstradan 32 milyar tl olurdu yarýsý devlete, hazineye ait olacaðýna göre hazine bu kötü yönetim nedeniyle 16 milyar zarar etmiþ olacak bu satýþ nedeniyle, peki kim kazanacak bu parayý tabiki bu f/k ile þirketi alacak olan yeni yatýrýmcýlar. Ýþte kozalda kalanlar için beklenti kötü yönetim nedeniyle kaybedilen diðer ortaklara düþen 16 milyarýn yeni yönetimle birlikte kazanýlmasý, gelecek olan ilave maden kaynaklarýnýn yaratacaðý ilave deðerler. Tabi bir de fiyatlara, daha doðrusu satýþ deðerlemesine yansýmasý beklenen diyadin rezervleri olacaktýr ki bu sadece kozal yatýrýmcýsýnýn deðil kozaa ve ipeke ye de katký saðlayacaktýr.
Eskiden satýþýn yabancýlara yapýlmasý taraftarýydým, þimdi ölümü gösterip sýtmaya razý ettiler yani yerli de olsa olur yeterki kayyumdan kurtulunsun
Yatýrým tavsiyesi deðildir, zira profesyonel olmayan, hissedar olarak lehe yorumlayan ve kurgulayan bir görüþtür
Yer Ýmleri