Sn. Myfinans çok güzel yazmýþ.
Tüm piyasalar gibi düþüyor, çýkýyor. Ama coinlerin tek farký muazzam volatilite olmasý. Belki daha yeni oluþmuþ piyasalar olduðu için. Dalga boylarý çok yüksek.
Bir de üstüne genelde yatýrýmcýlarý daha toy , para piyasalarýnda yeni insanlar. Mesela ekþisözlük'te 3 günde bir düzenli ''bitcoin çöküþü'' diye baþlýklar açýlýyor.
Ama alýþacaklar zamanla. Kýþ ve kar dünya için neyse, düþüþ de tüm finansal enstrümanlar için öyle. Doðal yani. Hep olacak.
Bir de tabi bu piyasalarýn çoðu ( vadelileri ) ''zero sum game'' þeklinde iþliyor. Yani toplamý sýfýr oyun. Bir okey masasýnda kumar oynanmasý gibi. Mutlaka kazanan kadar kaybeden de oluyor. Ama üzülenin sesi çoktur, sevinen genelde içinde tutar. Piyasalar hep böyledir.
Çevremde bu coin iþinden varýný yoðunu kaybeden de var, devlet memuruyken istifa edip þimdi karayiplerden bana yazan da
Ben de coin piyasalarýnda 3-4 yýldýr trade ediyorum. ( forekste 10 yýlý buldu, hisse senedi viopta 16-17 yýlý aþtý)
Diðer piyasalara göre burada oldukça yeni sayýlýrým.
Ama coinler bir gün yok olsa bile blockchain teknolojisi artýk dünyaya girdi ve bu teknoloji dijital paralardan ibaret deðil.
Yine de eski kafalýyým ve merkeziyetsiz finans bana mümkünmüþ gibi gelmiyor bir türlü. Bakalým zaman ne gösterecek.
Yer Ýmleri