Originally Posted by
TINGIL
Birinci serbest döviz fonlarý ile ilgili anlamadýðým birþey var. Ters repo da iþlem goren sabit getirili serbest döviz fonu örneðin. USD ve TL ile ayný fonu alabiliyoruz. USD ile alýnan da sorun yok, USD olarak her gün 0,007 gibi yükseliyor, para piyasasý fonu gibi, vadeli döviz gibi. Ancak TL ile alýnan daha çok yükseliyor, 0.04 gibi. USD ile alýnan aylýk 0.22, TL olan 0.88 getiride. Ýkisi de ayni fon, TL ile getirisi çok daha yüksek, kur yükseldikce TL ile olanýn getirisi daha çok artýyor. Hem dövize karþý korunmuþ hem de daha yüksek oranda getirisi olmuyor mu? Neden USD ile alalým bu fonu mesela. Portföy yöneticisi ile konuþtum, bu fon USD ile alým yapmayý düþünenler için uygundur diyor. USD try düþerse TL ile alan ekþi yazar diyor. Ancak USD try yükseldiði durum önemli benim için. Örneðin 0.88 lik yükseliþ 0.22 ye göre kur farkýnýn çok üzerinde. 50.000 USD * 0.22=110 USD aylýk ancak 940.000*0.88=8272 TL aylýk getiri ve USD arttýðýnda döviz fonu sahibi olarak kur artýþýna korunmuþ oluyoruz. Tek risk TL nin deðer kazanmasý. Þimdi birinin çýkýp lakin öyle deðildir demesini bekliyorum.
Yer Ýmleri