Artan
Azalan
lem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Dk / Yksek
17,40 9.99% 2,69 Mr 15,86 / 17,40
13,23 9.98% 1,41 Mr 12,31 / 13,23
69,45 9.98% 42,71 Mn 63,55 / 69,45
26,04 9.97% 285,35 Mn 23,60 / 26,04
48,58 9.96% 639,47 Mn 43,00 / 48,58
53,10 -10% 391,53 Mn 53,10 / 61,00
38,70 -10% 50,67 Mn 38,70 / 39,70
10,13 -9.96% 1,03 Mr 10,13 / 11,60
7,34 -9.94% 276,19 Mn 7,34 / 7,87
35,24 -9.92% 122,48 Mn 35,22 / 39,30
296,00 -1.25% 6,48 Mr 295,00 / 299,75
29,20 3.55% 5,88 Mr 28,02 / 29,86
68,75 -0.72% 5,34 Mr 68,25 / 70,25
255,25 -0.29% 5,02 Mr 255,25 / 261,25
13,15 -0.23% 4,75 Mr 13,06 / 13,34
17,50 1.51% 704,46 Mn 17,12 / 17,68
330,50 -1.78% 4,33 Mr 330,00 / 338,50
206,50 -0.63% 3,68 Mr 205,80 / 211,80
691,00 -1.78% 2,92 Mr 686,50 / 708,00
89,20 -0.28% 284,52 Mn 88,40 / 89,85
109,60 -1.08% 103,09 Mn 108,80 / 111,00
330,50 -1.78% 4,33 Mr 330,00 / 338,50
27,96 0.65% 154,81 Mn 27,70 / 28,26
10,56 -1.77% 267,57 Mn 10,52 / 11,10
78,15 -0.57% 263,41 Mn 77,65 / 79,80

Masrafsz Bankaclk + 1.000 TL Nakit! Enparadan ifte Avantaj

Masrafsz Bankaclk + 1.000 TL Nakit! Enparadan ifte Avantaj
Sayfa 60/91 lklk ... 1050585960616270 ... SonSon
Arama sonucu : 723 madde; 473 - 480 aras.

Konu: Neden temett deyen sanayi irketlerine ortak olmalyz

1. Erhan bey, sizinle %90.da mutabk olsak ve benim sorduum sorulara siz cevap vermi olsaydnz belki, fakat bana kendi srarc ve yanl bak anz teyit eden soruluk kapan kurarak benim ifadelerimi anlamak istemiyorsunuz.

Benim size sylediim u; 0-40 ya aras arl byme odakl(%60)+ dk oranda % 40 temett odakl hisse yatrm bence doru, 40-50 ya arasnda byme odakl hisselerin portfydeki tutar %50.ye indirilmesi ve 50 yan zerinde portfyn tamamnn % 100 temett odaklya evrilmesi dncesindeyim.

Benim aslnda ne demek istediimi aslnda tecrbeli arkadalarn anladn dnyorum, ifadelerimde yinede de net aklayamadm bir hususla ilgili arkadalarn sorusu olursa elimden geldiince cevaplamaya alabilirim.

2. Aama aama gidecektik diye dnyordum. Siz sorun ben cevaplayaym. Niye keye sktrdm dnyorsunuz. n yargl olmayn, siz sorun ben cevap vereyim. Siz sktrn beni.

Tablodaki satlacak lot blmn deitirerek dier hissenin ne kadar temett datmas gerektiini otomatk formul ayarlyor. Ayn ekilde dier tarafn datacag temett miktarna karlk ka lot satmas gerektiinide otomatk ayarlam oluyor.

BU tablo yanlsa yanl olan yeri aklayn, (genele sylyorum) doru ise temett almak veya almamak hibireyi deitirmediine gre bu konu hakknda ne dnyorsunuz.

Tablonun indirme linki: https://drive.google.com/file/d/1W7e...ew?usp=sharing
    Senin almaya cesaret edemediin riskleri alanlar, senin yaamak istediin hayat yaarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

3. Erhan bey, siz sistematiinizi kendinize gre gelitirdiiniz matematik formllerine balamsnz, ite bakn bunca yl sonra bu yntemin getirisi daha fazla olur diyorsunuz.

Bende size diyorum ki hayat matematik formllerinden ibaret deil, aksini iddia ediyorsanz siz aadaki sorulara cevap verirmisiniz?

-ilk yazmda bahsi geen kiinin kendisine sormas gereken sorulara sizin cevabnz ne ve bu sorulara ek sizce bakaca sorulmas gerekli hususlar ve cevaplar?

-neden yatrmclar genelde o sizin belirlediiniz srenin sonuna kadar hisseleri ellerinde tutamayarak sermaye getirisinden mahrum kalyorlar?

-neden teknik analistler kendi belirledikleri indikatrlere uymuyorlar?

-neden temel bildiini iddia eden meslei muhasebeci olanlar borsada en baarszlar arasnda?

-Ben size yle deiik bir rnek vereyim, ahrnzda bir inek var gzel mi gzel grbz m grbz, hayvan iftlemesine ramen yavru yapamyor dolays ile st verimi sfr, tamam etinde bi yere kadar kilo art var fakat aslnda yem, ila, veteriner masraf rettii kargas kg. etin yannda daha yksek bize maliyeti var. Bu inei besleyip bytmeye devam edecekmiyiz, ne dersiniz?

-Sizin byme dediiniz gerek de her daim illaki salkl olacak bir durum deil ki, bunun karllk garantisi varm?

-norganik byme var, organik byme var, byyeceim diye dardan aldnz hurmalar insan farknda olmazsa midesini trmalar, size bunla ilgili inceleme vakas en yakn Carrefoursa; irket byyeceim daha ok kar yapacam diye 2007 ylnda 75 milyon tl. kar eden irket bugn belki 10 kattan fazla hem organik hemi de inorganik byd, ama bor batanda karllk nanay da nay, stelik deerli milyar dolarlk gayrimenkul portfynde sfrlad. Sizin bunun byle olacan bilme ansnz var m, byme yllar alan bir sre yatrmcsnz, hesap biliyor ve takip ediyorsunuz, ayrca irketin yabanc ve yerli ortaklar var, hele ki yabanc ortak konusunda dnyaca mehur uzman. Yok benim temel analiz programm daha gl ben bunu sezer ayrlrdm diyorsanz, bende size sadece pes derim.

Siz bana argmannz rten ALCTL.in izahn yapamadnz sylediiniz tek ey yatrmclar eerki zkaynak artnn gelecek yllarda devam olursa farkna varp hisse alacaklar ve hisse defter deeri 2.ye doru kacak. Bumu imdi, yahu borsa byle bir yer olsayd temelciler keydi, madem zkaynaklardan ii zyorsunuz peki ben size tekrar ayn irketin kaynaklarn yeniden inceleyin desem, iinden satc+finans borlarn ekin dier hesaplara bakn yabanc kaynak m yoksa dolatrlp gezdirilen gsterilmeyip gizlenen z kaynak m desem bununla bu adamlar neyi amalyor, neden hesaplar gezintiye karlm bu sorulara cevabnz ne olurdu acaba?

Ben size basit srr vereyim borsa zengin adam iidir. Zenginlii sakn parasal miktar olarak anlamayn, zenginlii "akllk ve bilgi" olarak anlayn ltfen. Zengin adam yatrmn orak topraa ve ksr inee yapmaz, zengin adam yatrm yapaca topran sulu tarma msait ve inein de yavrulu olmasn ve en azndan hamile olarak karnnda bu belirtiyi grmek ister.

Ben size hazrlayacam tabloda 10 eit byme verisi tretirsem inan ki bu patronlar 1001 eit veri retiler. Onun iin kafanzda sabit saplant olmasn hayatn tek bir olaya yerlemi tekbir de sakl gerei yoktur, bazen gerek orada bazen urdadr, bazen ayn anda bir ksm orda ve burdadr, hayatn tek rengi yoktur eitli renkleri vardr, kaderini eylemleriyle belirleyen insan beyni imdilik algo iplere bal deil, bunun aar var, aar var, davransal finans var, felsefesi var, girdiin tahtada mal saydrmaca var, arac kurumlarda gereinden fazla hoplattrlarak eritilme var, akll olacaksn gerein ve inancn tek ve deimez olmayacak, bugn doru bildiinin yarn yanl olabileceini, bugnk yanln yarn doru olacan dneceksin, bu kadar geni ereveye ktn m her irketi vakaa baznda ekonominin genel gidiatn da dikkate alarak inceleyip hi bir artlanm kriterine dmeden inceleyip karar vereceksin, sonuta neyi aynen bir hamal gibi uzunda tamaya karar verdiysen ykn tam srasnda terleyip ar su kaybn arada giderecek tatl suyun yklerinin arasnda olup olmadn dan emin olunmas gerektii dncesindeyim. Hisse baarya ulamak iin geen zaman lde yrmeye benzer, le kacak adam suyu yanna almas gerekir, susuz l yolculuu portfyde temett vermeyen hisse tamaya e deerdir.

Siz bana sakn sonunda ben uzun lleri gece ve gndz su imeden yryerek geerim demeyin?

Arkadalar herkese selam gzel bir forum deneyimli Arkadalar var yeni kefettim
    imdi tm arkadalara sorum u
    Uzunvade hisse biriktiricem belirlediim bir ka irket var onlar imdi yazcam ve deneyimli arkadalardan uzunvade bu hisseler mantklm diye yorum almak istiyorum belirlediim irketler unlar
    Alkim
    Erbosan
    Kordsa
    emta
    Egeen
    Vadem uzunvade 10 yl gibi
    Yorumlar iin imdiden teekkrler
    SECRETMEN

5. ekonomistlerin hepsi neden zengin olamam borsada..Mali mavirlerde..hepsi kitap yazp para kazanmaya alyor.

temettnn ok mhim olduunu dnenlere sadece iyat almasn tavsiye ederim. 1 liralik iki hisseden birinin 10 kuru temett verdikten sonra 1 liraya geri kmasnn; ayn srede, vermeyen hissenin 1,1 liraya kmasndan daha muhtemel olduuna inanmak affedersiniz ama saflktr.

u kaynaklar neririm:

Black, F. and Scholes, M. (1974). The effects of dividend yield and dividend policy on common stock prices and returns. Journal of Financial Economics, 1(1), pp.1-22.

Blume, M. (1980). Stock Returns and Dividend Yields: Some More Evidence. The Review of Economics and Statistics, 62(4), p.567.

7. Dada ali uzun bir yaz yazmtm elektirik gitti silindi tekrar yazamayacam.

Ksaca cevaplar vereyim. ncelikle yukardaki tabloda her iki hissede ayn getiriyi salyor. Siz ise daha ok kazandrdn iddaa etmisiniz. Tabloyu tekrar incelemenizi neririm.

Alctl konusunda tatmn olmamsnz yntemimle ilgili daha nce bir video ekmitim uzun bir video hzlandrlm bir biimde izleyebilirsiniz. https://www.youtube.com/watch?v=O7De4YyEKsw

Byme konusuna niye bu kadar taktnz anlamadm benim verdiim rnekte byme devre d her iki hissede ayn kar elde ediyor diyorum. Temett parasyla bysnler demiyorum. ki hissede ayn kar elde ediyor teki irket temett parasyla yatrm yapmyor (YAP-MI-YOR) diyorum. buna ramen her iki hissede de ayn kar elde ediyoruz. Temettm almam yada almam neyi deitirdi diye soruyorum.

Siz hisse temett parasn kt projeye yatrrsa ne olacak ksmn aklamaya calsyorsunuz bana. Oysaki ben size her iki hissede ayn kar yapyor biri dierinden daha kt veya daha iyi kar etmiyor diyorum. Yani temetty datmayp o parayla exstra yatrm yapmamalarna ramen ayn kazanc salyoruz. Temett almak veya almamak hibireyi deitirmiyor diyorum.

Sorularnzn genel anlamda cevab ise Psikoloji disiplinsizlie panie ani mutluluk ani znt durumlar tm plandan sapmanza sebep oluyor ksacas DUYGUSALLIK baarszln byk etmenlerinden biri.

Son 2 paragraf iinde kiiliim gerei felsefeyi seviyorum. Sk sk da bahsederim. Felsefeyle okadar ili dlym ki sosyal medya hesabmn hakkmda ksmna "Analitik & Diyalektik & Sokratik & Merkl & Okur & Dinler & Dnr & Sorgular & Liberal & Futurist" Yazdm. Hani doru bildikleriniz yanl olabilir vesaire demisiniz ya. Hah ite ben tam olarak doru neyse onu arayan birisiyim. u ana kadar bildiim "dorular" rtld anda benim iin "doru" artk yeni buldugum veya yeni rendiimdir. O rtldnde yeni dorular bulurum ona evrilirim. Zaten felsefeyi ve bilimi bu sebeple severim. nk doruyu ararlar bir eye kr krne inanmazlar. Ancak karmdakilerin gerekten bu felsefede olduklarn sanmyorum. Belkide erhan hakldr dur brde ben hesaplayaym ktaplayaym dneyim demiyorlar. n yarglar sebebiyle bir konu zerinde felsefe yapamyor derin dnmyorlar belkide kendi inanlarnn deimesinden korkuyorlar. ou kiide felsefeye derin dnceye bu sebeple girmez. Delicesine savundugu dorunun yanl kma ihtimalinden korkar. Benim kartlarm ak doru neyse ona dnmeye her zaman hazr olacam.

Sanrm sizin temetty sevme sebebiniz yada savunma sebebiniz iin psikolojik yan. Evdeki hesabn arya uyamama durumu. Evet aynen yle diyorsanz. O halde matematiksel olarak ayn getiriyi salandn Dolaysyla temett almakta almamak getiriyi etkilemediini kabul ediyorsunuz. Temett vermeyen bir hisseden de LOT satarak temett yaratlabileceini. Temett datlmasnn sizin yerine irketin bir ksm sermayenizi satm gibi yaparak realize etmenizi saladn kabul ediyorsunuz.

Ancak insan psikolojisi gerei saglkl karar vermek gletii iin Temett verilmesi ile bu duygu durumunu daha saglkl disiplin altna sokmu oluyorsunuz. Olur olmadk yerde kend temettm lot satarak elde edeyim diye yanl blgelerde yanl yerde lot satarm. Psikolojm beni etkiler dncesi sebebiyle temett verilmesi yatrmc iin iyi bireydir diye dnyorsunuz. Teoride hesaplamalar kabul ediyor ve matematiksel olarak temettnn bir fark yaratmadn kabul etseniz de psikolojk etmenlerden tr temett veren hisseleri semenin HERKES iin olmasada bir ok Kk yatrmc iin daha saglkl olacan varsayyorsunuz. Kendi psikolojsne hakm olablen duygu durumunu kontrol eden birisi iin ise kend temettsn kendi yaratabilir bunda bir saknca yoktur diyorsanz.

Ayn noktada bulumu oluruz. Size katlrm. Bu psikolojik sebepten tr temetty seviyorsanz saygm sonsuz. O halde byle dnyorsanz yatrmclara temett hissesi aln demek yerine. Temett hissesi alrsan duygusal olarak yanl blgelerde al sat yapmaktan kanm olur irketin senin yerine karn realize etmesini beklersin. Ben duygularm kontrol ederm diyenler kendi temettlerini kendileri yaratabilir ancak bu kolay olmayacaktr diyelim.

Madem bilimsel gidiyoruz bir ka makalede ben paylaaym.
    Senin almaya cesaret edemediin riskleri alanlar, senin yaamak istediin hayat yaarlar..

8. Dividend Irrelevance Theory

1.1. Đlikisizlik Teorisi
    Modigliani ve Miller (1961) tarafndan ngrlen Đlikisizlik Teorisi, tam
    rekabet koullarnda ve verginin olmad bir ortamda, kr datmnn irket
    deerine ve irketin sermaye yapsna etkisinin olmayacan savunmaktadr. Bu
    teoride, irketin yatrm ve finansman kararlarnn temett politikasndan
    bamsz olarak belirlendii varsaylmaktadr. Yazarlara gre irketin
    finansmannn hisse senedi satlmas veya borlanma yolu ile yaplmas fark
    etmemektedir. Teoriye gre yatrmclar temett datlmas ile karn
    datlmayarak irket kalmas sonucunda oluacak sermaye kazanc arasnda
    kararszdrlar. nk yatrmclar irkette kalan kar sonucunda ortaya
    kabilecek sermaye kazancna ellerindeki hisse senetlerini satarak
    ulaabilecekler, bylelikle nakit ihtiyalarn gidermi olacaklardr. Dier
    taraftan, karn temett olarak datlmas durumunda nakde ihtiyac olmayan
    yatrmc elindeki nakitle irketin hisse senedini alabilecektir. Dolaysyla
    yatrmclar irketin kar datm politikasna kendilerini uyarlayabilmektedirler.

Trke farkl bir alma ise;

Nakit Temett Bilgisinin Hisse Senedi Getirisi zerinde nemli Bir Etkisi Olup
    Olmadnn ĐMKB’de Test Edilmesi

unu test etmiler kap'a u kadar temett datacaz diye aklama geldikten sonra temett gnne kadar hisse nasl hareket ediyor bunu aratrmlar.

zet;

almamzda, 2003-2007 yllar arasndaki be yllk dnemde ĐMKB’de
    ilem gren 83 irketin 321 adet nakit temett aklamas ve ilgili fiyat verileri
    kullanlm ve regresyon yntemiyle temett kararna ilikin aklamann hisse
    senedi getirisine olan etkisi test edilmitir.

Trkiye’de nakit temett kararnn hisse senedi
    getirisini etkileyebilecek nitelikte nemli bir bilgi olduudur. Zira test
    sonucunda nakit temettnn aklanmas sonrasnda hisse bana nakit temett
    oran ile kmlatif normalst getiri arasnda istatistiksel olarak anlaml bir
    iliki
    tespit edilmitir. Bu iliki negatif ynldr. Buna gre, nakit temett
    kararnn kamuya aklanmas piyasada olumsuz bir sinyal olarak alglanmakta
    ve bu nedenle fiyat dmektedir. Hisse bana yksek nakit temett aklayan
    hissenin normalst deer kayb, hisse bana dk nakit temett aklayan
    hissenin fiyatna gre daha fazladr. Dier bir ifade ile yksek nakit temett
    datma aklamasnda bulunan irketlerin hisse senetleri dierlerine gre daha
    fazla deer kaybetmektedir. Bu sonu, Batchelor ve Orakolu’nun (2003)
    almasndan farkldr.

googlede aratrn dividend puzzle ;)

ayrica ek olarak hangisi daha yararl f/k m pd/dd m sorusuna, aksi spatlanana kadar.

PP/DD oran yntemi F/K oran ynteminden daha baarl sonular vermitir. Hesaplamada kullanlan ortalamalara gre sonu deimemektedir. leride yaplacak
    almalarda bu almada kullanlan yntemlere ilave olarak dier hisse senedi deerleme yntemleri de aratrlabilecei gibi, kullanlan dnemin uzunluu artrlabilir. Bilhassa bu almann F/K oran ynteminde kullanld gibi tahmini byme
    oranlarnn hesaplanmas durumunda dnemin uzun olmas daha salkl sonular
    elde etmeye imkan verecektir.

http://dergipark.gov.tr/download/article-file/201912

Sayfa 60/91 lklk ... 1050585960616270 ... SonSon

Yer mleri

Yer mleri

Gnderi Kurallar

• Yeni konu aamazsnz
  • Konulara cevap yazamazsnz
  • Yazlara ek gnderemezsiniz
  • Yazlarnz deitiremezsiniz
  •