Dada ali uzun bir yaz yazmtm elektirik gitti silindi tekrar yazamayacam.
Ksaca cevaplar vereyim. ncelikle yukardaki tabloda her iki hissede ayn getiriyi salyor. Siz ise daha ok kazandrdn iddaa etmisiniz. Tabloyu tekrar incelemenizi neririm.
Alctl konusunda tatmn olmamsnz yntemimle ilgili daha nce bir video ekmitim uzun bir video hzlandrlm bir biimde izleyebilirsiniz. https://www.youtube.com/watch?v=O7De4YyEKsw
Byme konusuna niye bu kadar taktnz anlamadm benim verdiim rnekte byme devre d her iki hissede ayn kar elde ediyor diyorum. Temett parasyla bysnler demiyorum. ki hissede ayn kar elde ediyor teki irket temett parasyla yatrm yapmyor (YAP-MI-YOR) diyorum. buna ramen her iki hissede de ayn kar elde ediyoruz. Temettm almam yada almam neyi deitirdi diye soruyorum.
Siz hisse temett parasn kt projeye yatrrsa ne olacak ksmn aklamaya calsyorsunuz bana. Oysaki ben size her iki hissede ayn kar yapyor biri dierinden daha kt veya daha iyi kar etmiyor diyorum. Yani temetty datmayp o parayla exstra yatrm yapmamalarna ramen ayn kazanc salyoruz. Temett almak veya almamak hibireyi deitirmiyor diyorum.
Sorularnzn genel anlamda cevab ise Psikoloji disiplinsizlie panie ani mutluluk ani znt durumlar tm plandan sapmanza sebep oluyor ksacas DUYGUSALLIK baarszln byk etmenlerinden biri.
Son 2 paragraf iinde kiiliim gerei felsefeyi seviyorum. Sk sk da bahsederim. Felsefeyle okadar ili dlym ki sosyal medya hesabmn hakkmda ksmna "Analitik & Diyalektik & Sokratik & Merkl & Okur & Dinler & Dnr & Sorgular & Liberal & Futurist" Yazdm. Hani doru bildikleriniz yanl olabilir vesaire demisiniz ya. Hah ite ben tam olarak doru neyse onu arayan birisiyim. u ana kadar bildiim "dorular" rtld anda benim iin "doru" artk yeni buldugum veya yeni rendiimdir. O rtldnde yeni dorular bulurum ona evrilirim. Zaten felsefeyi ve bilimi bu sebeple severim. nk doruyu ararlar bir eye kr krne inanmazlar. Ancak karmdakilerin gerekten bu felsefede olduklarn sanmyorum. Belkide erhan hakldr dur brde ben hesaplayaym ktaplayaym dneyim demiyorlar. n yarglar sebebiyle bir konu zerinde felsefe yapamyor derin dnmyorlar belkide kendi inanlarnn deimesinden korkuyorlar. ou kiide felsefeye derin dnceye bu sebeple girmez. Delicesine savundugu dorunun yanl kma ihtimalinden korkar. Benim kartlarm ak doru neyse ona dnmeye her zaman hazr olacam.
Sanrm sizin temetty sevme sebebiniz yada savunma sebebiniz iin psikolojik yan. Evdeki hesabn arya uyamama durumu. Evet aynen yle diyorsanz. O halde matematiksel olarak ayn getiriyi salandn Dolaysyla temett almakta almamak getiriyi etkilemediini kabul ediyorsunuz. Temett vermeyen bir hisseden de LOT satarak temett yaratlabileceini. Temett datlmasnn sizin yerine irketin bir ksm sermayenizi satm gibi yaparak realize etmenizi saladn kabul ediyorsunuz.
Ancak insan psikolojisi gerei saglkl karar vermek gletii iin Temett verilmesi ile bu duygu durumunu daha saglkl disiplin altna sokmu oluyorsunuz. Olur olmadk yerde kend temettm lot satarak elde edeyim diye yanl blgelerde yanl yerde lot satarm. Psikolojm beni etkiler dncesi sebebiyle temett verilmesi yatrmc iin iyi bireydir diye dnyorsunuz. Teoride hesaplamalar kabul ediyor ve matematiksel olarak temettnn bir fark yaratmadn kabul etseniz de psikolojk etmenlerden tr temett veren hisseleri semenin HERKES iin olmasada bir ok Kk yatrmc iin daha saglkl olacan varsayyorsunuz. Kendi psikolojsne hakm olablen duygu durumunu kontrol eden birisi iin ise kend temettsn kendi yaratabilir bunda bir saknca yoktur diyorsanz.
Ayn noktada bulumu oluruz. Size katlrm. Bu psikolojik sebepten tr temetty seviyorsanz saygm sonsuz. O halde byle dnyorsanz yatrmclara temett hissesi aln demek yerine. Temett hissesi alrsan duygusal olarak yanl blgelerde al sat yapmaktan kanm olur irketin senin yerine karn realize etmesini beklersin. Ben duygularm kontrol ederm diyenler kendi temettlerini kendileri yaratabilir ancak bu kolay olmayacaktr diyelim.
Madem bilimsel gidiyoruz bir ka makalede ben paylaaym.
Senin almaya cesaret edemediin riskleri alanlar, senin yaamak istediin hayat yaarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer mleri