Önümüzdeki son 5 yýl içinde hem temettü hem bedelsiz verecek þirketler hangileri olabilir.
Önümüzdeki son 5 yýl içinde hem temettü hem bedelsiz verecek þirketler hangileri olabilir.
Önümüzdeki son 5 yýl ne demek? Önümüzdeki 5 yýlda kim verecek bilemeyiz ama geçmiþten 5-10 senelik bakýlabilir hangi firmalarýn temettü kültürü var diye.Bu arada daha önce paylaþtýðým portföyümü araþtýrmalarla aþaðýdaki þekle getirdim alýma baþladým.Ancak bu benim kendimce araþtýrmalarým yatýrým tavsiyesi deðildir.
BOLUC, EREGL, HEKTS, PETKM, SODA her biri %10
ECILC, TTRAK, VESBE, PETUN, AYGAZ her biri %7,5
EGEEN, ERBOS, ALKA, SASA, CEMTS her biri %2,5
Soda petun ve alka seçme nedeniniz nedir. Alýrken nasýl bir strateji izliyorsunuz.tsk.
Merhaba
Ben Katýlým Endeksi ve Ziraat Katýlým listesinde olan, temettü ödeyen, baca tüttüren (fiziksel olarak bir üretim yapan sanayi þirketleri) olmasýna dikkat ediyorum. Bunun yanýnda saðlam adýmlarla ilerleyen sektöründe lider veya kafaya oynayan firmalarý seçmeye çalýþýyorum. Bunun yanýnda firmalarý bu ve benzeri kriterlere göre gruplayarak kendimce aðýrlýk belirliyorum. Uzun vadeli düþündüðüm için geçmiþe bakarken de uzun vadeli 10 yýllýk bakýyorum mesela.
SODA kendi sektöründe gayet iyi bir firma hem nakit temettü hem bedelsiz veriyor bu sebeple tercih ettim. Sodanýn ürettiði hammadde cam sektöründe kullanýlýyor. Çoðunluðu Þiþecama ait ve cam sektörü giderek büyüyor. PV panel camýnda talebe yetiþemedi mesela ve 1000MW GES YEKAsý yapýldý pv paneller Ankara da üretilecek bunun camý da illaki yerli olacak ki yeni bir 1000MW ihalesi de yaklaþýyor.Tek sorun Cinerin açtýðý fabrika olabilir.
PETUN da entegre et tesisi bakýmýndan çok büyük. Soda gibi benzer þeyler söylenebilir yeter ki sektörü ve firmayý iyi araþtýrýn.
ALKA hissesi favori hisselerimden deðil zaten oraný çok düþük. Geçtiðimiz sene çok iyi temettü verdi tekrarlamasý halinde faydalanmak için bulunduruyorum. Yoksa kaðýt sektörü sonuçta oturmuþ bir sektör çok fazla büyüme beklememek lazým.
Neden temettü emeklisi olmalýyýz?
- Çünkü artýk hiç kimse emekli olduktan sonra emekli maaþý ile refah içerisinde yaþayamaz. SGK lýlarýn emekli aylýk baðlanma oraný dibe vurdu. Tavandan sgk nýz yatsa bile ilgili koþullarý saðlayýp 60 yaþýnda küçük maaþlarla geçinmek durumunda kalýrsýnýz.
- Temettü þirkete ortak olduðunuz anda baþlayan bir ödeme yani beklemenize gerek yok. Sadece temettünüzü belli bir hisse sayýsýna ulaþtýrana kadar tekrar hisseye çevirmeniz faydalý olabilir.
- Koca patronlar bile temettü ile geçiniyor. Aktif görevde olsa bile yk üyeliði, baþkanlýðýndan alacaðý maaþ ile patronlar o mal varlýklarýný yapamazlar. Yani onlar bile temettü emeklisi oluyorsa bizler neden olmayalým?
- En basit emeklilik yöntemidir. Sadece doðru hisseleri seçmeye özen gösterip, 3 ayda bir birkaç saat bilanço analizi yapmanýz yeterli olur.
- Vergi olarak da en avantajlý gelir yöntemlerinden biridir. 60.000 TL ye kadar verginiz stopaj olarak kesilir bunun üzerinde devletten vergi iadesi alýrsýnýz.
Yazdýklarým kesinlikle yatýrým tavsiyesi degildir..Sadece kendi kiþisel görüþlerimdir...
yalnýz alka da her an satýþ gündeme tekrar gelebilir, zira kafalarýnda potasyum yatýrýmý var oraya para lazým...ayrýca geçmiþ yýllardan kalan 60 milyonluk alacak davasý var...haaa temettusu de oldukca iyi..nerdeyse gyo gibi yo gibi
keþke 10 sene önce bunlarý kavrayabýlseydik
Yer Ýmleri