Uzaklara dalmanýza ve Bizim bana göre sözde borsacý finanscýlarýn söyledikleriyle yatýrým kararý almayý saðlýklý bulmuyorum.
Ben onlardan çokmu iyi biliyorum hayýr bunu idda da etmiyorum. Ben hepinize diyorum ki araþtýr öðren hesapla ondan sonra kafana hangisi yatarsa ona yatýrým yap koþulsuz inanma.
Bizim milletimize ben sorgulama ve araþtýrma yeteneðini bir türlü aþýlayamadým gittim.
herkes sürünün baþýndaki çobana göre hareket etmeyi pek seviyor.
gerek tuncay turþunun gerekse diðer benzer görüþler hakkýnda bir kaç kelam edeceðim.
Þunun adýna temettü verimi yüksek hisse diyeceðine de ki karýný arttýran net karýný faaliyet karýný arttýran þirketlere yatýrým yapýn de geç illede temettü demenin mantýðýný anlayamamaktayým. Çünkü sizin bu söylemeniz yüzünden insanlar yatýrým yaptýðý temettüsü bol hisseyi bu sene temettü vermedi diye satýyor. Çünkü sen temettü verenler dedin diye. Çünkü sorgulamadan araþtýrmadan hesaplamadan aciz bir milletiz.
Önce TEMETTÜNÜN bizlere ve þirkete kattýklarý ve katmadýklarýný ölçmelisiniz.
Þirketler elde ettiði kardan temettü verirler. O halde bu þirket karýnýn yarýsýndan fazlasýný hem yatýrýmcýlara hemde kendi ceplerine indiriyorlar doðrumu temettü sadece bizim cebe deðil patronun diðer hissedarlarýnda cebine gider.
Tuncay turþu demiþki hem büyüsün hemde % ten büyük temettü versin. Birkere söylediði þey en baþta tezatlýk oluþturuyor.
Sorgulayýn bir þirket hem elde ettiði karýn yarýsýndan fazlasýný þirket ortaklarýnýn tümüne ve patronda dahil olmak üzere cebine indirecek ama sen diyeceksin bu þirkete hadi büyü yaw nasýl büyüsün hangi parayla büyüyecek kredi çekip faiziyle büyüyor. Ondan sonra tutup e temettü vermiþ ama büyümede olmasý lazým diyorsun. Kardeþim bir karar ver bu þirket büyüyüp yatýrýmmý yapsýn yoksa mevcut fabrikalarla elde ettiði karý mý daðýtsýn.
Ýþin garibi kredi çekmeyip net karýndaký parayý yatýrýma dönüþtüren þirketlere tüh, kaka diyorsun. Þirket temettü daðýtsa suç daðýtmasa ayrý bir suç. Net karýný yatýrýma dönüþtürüp yeni bir fabrika daha açan þirketlerden hiç bahsetmiyor veya kaale almýyorsun. Ama büyümeye gelince iþ temettü hisseside büyüsün istiyorsun.
Madem yatýrýmcýya bir mesaj bir bilgi vermek istiyorsun. Önce deki Bir þirketten ne kadar temettü alýrsanýz alýn bu þirket hisse fiyatý yada bir baþka deðiþle þirketin kendisi büyümediði sürece istediðiniz kadar temettü alýn isterseniz %40 temettü verimliliði olan bir hisseyi alýn hiçbirþey kazanamazsýnýz önce bunu bir açýkla bakalým deðil mi ? Tuncay turþular yüzünden insanlar temettüyü faiz gibi zannediyorlar. Faiz gibi deðil temettü yaw þirketin hisse fiyatý büyümediði sürece milyarlarca temettü alsanýzda ana paranýz aldýgýnýz temettülerle beraber yine ana paranýz kadardýr. hiçbirþey katmaz faize yatýrsanýz %10 karda olacaktým dersiniz. Ýnanmayan otursun hesap etsin.
Arif ünver hep ABD yi temettü konusunda örnek verir bu yuzden bizim yatýrýmcýlarýmýzda zannediyor ki abddeki hisseler ne güzel temettü daðýtýyor ne güzel yatýrýmcýlar var orada keþke ordan hisse alsak hayali kuruyorlar.
ABD bugun dunya ekonomisinin anasýmý anasý peki bu ekonominin yani bu abd hatta dünya ekonomisinin baba þirketleri kim hiç baktýnýz mý ?
Facebook google amazon berks hathaway ebay vb daha sayarým isimleri aklýmda deðil.
BU þirketler hiçbirisi 0,01 kuruþ dahi temettü daðýtmamýþtýr.
BU þirketler abd ve dünya ekonomisinin % kaçýný oluþturuyordur siz düþünün artýk...
Ama saygý deðer arif ünverler ve tuncaylar yaw bu þirketler hiç temettü daðýtmamýþ ama dünyanýn en büyük þirketleri bunlar DEMEZLER......
Ondan sonra küçük yatýrýmcýnýn bunlara saygý duymasýný isterler. Duyamýyorum ký objektif bakmýyorsun ký olaya niye bu dünyanýn en büyük þirketlerinde hiç bahsetmiyorsunuz. Niye bizim þirketlere keþke bizimkilerde facebook google gibi amazon gibi yada buffetin þirketi gibi büyüsünler demiyorsun.
UZUN VADELÝ YATIRIMCIYA GELÝNCE warren buffetin tarzý uzun vade diye sayfa sayfa dolduruyorsun. warren buffetin temettü ile ilgili söylediði "YATIRIMCILARIMIZ TEMETTÜ ALMADIKLARI ÝÇÝN ÞÝMDÝ DAHA ZENGÝNLER" cümlesini hiçbir makalene yerleþtýrmýyorsun.
Hadi bunlar yerleþtirmedi. Bizim yatýrýmcýmýzda bu cumlenýn üzerine hiç düþünmüyor buda ilginç Bir analiz etmeye calýþ sorgulamaya calýs bu buffet ne demek istedi de ?
Benim hiçbir yazýmý okuma hiçbirini kaale alma ama buffetin "YATIRIMCILARIMIZ TEMETTÜ ALMADIKLARI ÝÇÝN ÞÝMDÝ DAHA ZENGÝNLER" demekle ne demek ne anlatmaya calýstýgýný sorgula bakalým belki doðrunun ne olduðunu daha iyi anlayabilirsin. Temettünün ne zman ne kadar ve nasýl daðýtýldýgýný belki kavramýþ anlamýþ oluruz.
Þu cümlemide unutmayýn Bir þirket ne kadar yüksek temettü veriyorsa okadar hantallaþmaya müsaittir. hantallaþmaya davetiye cýkartýr. Çünkü iç finansman yerine dýþ finansman kullanmak zorunda kalacak dýþ finansmanda faiz yükü getirecek. Temettünün daðýtýlacaðý zaman vardýr daðýtýlmayacaðý zaman vardýr.
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer Ýmleri