Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
17,40 9.99% 2,69 Mr 15,86 / 17,40
13,23 9.98% 1,41 Mr 12,31 / 13,23
69,45 9.98% 42,71 Mn 63,55 / 69,45
26,04 9.97% 285,35 Mn 23,60 / 26,04
48,58 9.96% 639,47 Mn 43,00 / 48,58
53,10 -10% 391,53 Mn 53,10 / 61,00
38,70 -10% 50,67 Mn 38,70 / 39,70
10,13 -9.96% 1,03 Mr 10,13 / 11,60
7,34 -9.94% 276,19 Mn 7,34 / 7,87
35,24 -9.92% 122,48 Mn 35,22 / 39,30
296,00 -1.25% 6,48 Mr 295,00 / 299,75
29,20 3.55% 5,88 Mr 28,02 / 29,86
68,75 -0.72% 5,34 Mr 68,25 / 70,25
255,25 -0.29% 5,02 Mr 255,25 / 261,25
13,15 -0.23% 4,75 Mr 13,06 / 13,34
17,50 1.51% 704,46 Mn 17,12 / 17,68
330,50 -1.78% 4,33 Mr 330,00 / 338,50
206,50 -0.63% 3,68 Mr 205,80 / 211,80
691,00 -1.78% 2,92 Mr 686,50 / 708,00
89,20 -0.28% 284,52 Mn 88,40 / 89,85
109,60 -1.08% 103,09 Mn 108,80 / 111,00
330,50 -1.78% 4,33 Mr 330,00 / 338,50
27,96 0.65% 154,81 Mn 27,70 / 28,26
10,56 -1.77% 267,57 Mn 10,52 / 11,10
78,15 -0.57% 263,41 Mn 77,65 / 79,80

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 17/91 ÝlkÝlk ... 715161718192767 ... SonSon
Arama sonucu : 723 madde; 129 - 136 arasý.

Konu: Neden temettü ödeyen sanayi þirketlerine ortak olmalýyýz

1.  Alýntý Originally Posted by pit Yazýyý Oku
    Söylediklerinizde haklýlýk payý var. Hisse yatýrýmcýsý olarak bakýnca temettü çok da anlamlý görünmeyebiliyor. Temettü tarihinden 1 gün önce bile alýnsa temettü hakediliyor. Ancak 1. maddede dediðiniz þirketler genellikle temettü+hisse fiyat deðiþimi olarak enflasyon üzerinde getiri saðlýyorlar. Koç grubu þirketleri yatýrým konusunda da muhafazakar deðiller. Bilakis, tüpraþ, froto, ttrak yatýrýmlarla büyümüþ þirketler.
    Ülkenin genel yatýrým ortamý çok da iyi olmadýðý için yüksek vergileri olmasa yurt dýþý temettü hisseleri alýrým.
    Yüksek enflasyon, yüksek maliyetler, hantal sayýlabilecek bürokrasi, iþ yapmanýn zorluðu, iç pazarýn göreceli olarak küçük olmasý (alým gücü düþük), geleneksel olarak milletçe "iþ anlamýnda" emperyalist bir kafada olmamamýz yeni yatýrýmlarý önlüyor.

Ama sizin de dediðiniz gibi bu vergilendirmeler olmasa ABD borsasýndan harika bir temettü portfüyö oluþtururdum. Seçenekler / sektörler o kadar fazla ki. Þekerci dükkanýndaki çocuklar gibi olurduk

2. Uzaklara dalmanýza ve Bizim bana göre sözde borsacý finanscýlarýn söyledikleriyle yatýrým kararý almayý saðlýklý bulmuyorum.

Ben onlardan çokmu iyi biliyorum hayýr bunu idda da etmiyorum. Ben hepinize diyorum ki araþtýr öðren hesapla ondan sonra kafana hangisi yatarsa ona yatýrým yap koþulsuz inanma.

Bizim milletimize ben sorgulama ve araþtýrma yeteneðini bir türlü aþýlayamadým gittim.

herkes sürünün baþýndaki çobana göre hareket etmeyi pek seviyor.

gerek tuncay turþunun gerekse diðer benzer görüþler hakkýnda bir kaç kelam edeceðim.

Þunun adýna temettü verimi yüksek hisse diyeceðine de ki karýný arttýran net karýný faaliyet karýný arttýran þirketlere yatýrým yapýn de geç illede temettü demenin mantýðýný anlayamamaktayým. Çünkü sizin bu söylemeniz yüzünden insanlar yatýrým yaptýðý temettüsü bol hisseyi bu sene temettü vermedi diye satýyor. Çünkü sen temettü verenler dedin diye. Çünkü sorgulamadan araþtýrmadan hesaplamadan aciz bir milletiz.

Önce TEMETTÜNÜN bizlere ve þirkete kattýklarý ve katmadýklarýný ölçmelisiniz.

Þirketler elde ettiði kardan temettü verirler. O halde bu þirket karýnýn yarýsýndan fazlasýný hem yatýrýmcýlara hemde kendi ceplerine indiriyorlar doðrumu temettü sadece bizim cebe deðil patronun diðer hissedarlarýnda cebine gider.

Tuncay turþu demiþki hem büyüsün hemde % ten büyük temettü versin. Birkere söylediði þey en baþta tezatlýk oluþturuyor.

Sorgulayýn bir þirket hem elde ettiði karýn yarýsýndan fazlasýný þirket ortaklarýnýn tümüne ve patronda dahil olmak üzere cebine indirecek ama sen diyeceksin bu þirkete hadi büyü yaw nasýl büyüsün hangi parayla büyüyecek kredi çekip faiziyle büyüyor. Ondan sonra tutup e temettü vermiþ ama büyümede olmasý lazým diyorsun. Kardeþim bir karar ver bu þirket büyüyüp yatýrýmmý yapsýn yoksa mevcut fabrikalarla elde ettiði karý mý daðýtsýn.

Ýþin garibi kredi çekmeyip net karýndaký parayý yatýrýma dönüþtüren þirketlere tüh, kaka diyorsun. Þirket temettü daðýtsa suç daðýtmasa ayrý bir suç. Net karýný yatýrýma dönüþtürüp yeni bir fabrika daha açan þirketlerden hiç bahsetmiyor veya kaale almýyorsun. Ama büyümeye gelince iþ temettü hisseside büyüsün istiyorsun.

Madem yatýrýmcýya bir mesaj bir bilgi vermek istiyorsun. Önce deki Bir þirketten ne kadar temettü alýrsanýz alýn bu þirket hisse fiyatý yada bir baþka deðiþle þirketin kendisi büyümediði sürece istediðiniz kadar temettü alýn isterseniz %40 temettü verimliliði olan bir hisseyi alýn hiçbirþey kazanamazsýnýz önce bunu bir açýkla bakalým deðil mi ? Tuncay turþular yüzünden insanlar temettüyü faiz gibi zannediyorlar. Faiz gibi deðil temettü yaw þirketin hisse fiyatý büyümediði sürece milyarlarca temettü alsanýzda ana paranýz aldýgýnýz temettülerle beraber yine ana paranýz kadardýr. hiçbirþey katmaz faize yatýrsanýz %10 karda olacaktým dersiniz. Ýnanmayan otursun hesap etsin.

Arif ünver hep ABD yi temettü konusunda örnek verir bu yuzden bizim yatýrýmcýlarýmýzda zannediyor ki abddeki hisseler ne güzel temettü daðýtýyor ne güzel yatýrýmcýlar var orada keþke ordan hisse alsak hayali kuruyorlar.

ABD bugun dunya ekonomisinin anasýmý anasý peki bu ekonominin yani bu abd hatta dünya ekonomisinin baba þirketleri kim hiç baktýnýz mý ?

Facebook google amazon berks hathaway ebay vb daha sayarým isimleri aklýmda deðil.

BU þirketler hiçbirisi 0,01 kuruþ dahi temettü daðýtmamýþtýr.

BU þirketler abd ve dünya ekonomisinin % kaçýný oluþturuyordur siz düþünün artýk...

Ama saygý deðer arif ünverler ve tuncaylar yaw bu þirketler hiç temettü daðýtmamýþ ama dünyanýn en büyük þirketleri bunlar DEMEZLER......

Ondan sonra küçük yatýrýmcýnýn bunlara saygý duymasýný isterler. Duyamýyorum ký objektif bakmýyorsun ký olaya niye bu dünyanýn en büyük þirketlerinde hiç bahsetmiyorsunuz. Niye bizim þirketlere keþke bizimkilerde facebook google gibi amazon gibi yada buffetin þirketi gibi büyüsünler demiyorsun.

UZUN VADELÝ YATIRIMCIYA GELÝNCE warren buffetin tarzý uzun vade diye sayfa sayfa dolduruyorsun. warren buffetin temettü ile ilgili söylediði "YATIRIMCILARIMIZ TEMETTÜ ALMADIKLARI ÝÇÝN ÞÝMDÝ DAHA ZENGÝNLER" cümlesini hiçbir makalene yerleþtýrmýyorsun.

Hadi bunlar yerleþtirmedi. Bizim yatýrýmcýmýzda bu cumlenýn üzerine hiç düþünmüyor buda ilginç Bir analiz etmeye calýþ sorgulamaya calýs bu buffet ne demek istedi de ?

Benim hiçbir yazýmý okuma hiçbirini kaale alma ama buffetin "YATIRIMCILARIMIZ TEMETTÜ ALMADIKLARI ÝÇÝN ÞÝMDÝ DAHA ZENGÝNLER" demekle ne demek ne anlatmaya calýstýgýný sorgula bakalým belki doðrunun ne olduðunu daha iyi anlayabilirsin. Temettünün ne zman ne kadar ve nasýl daðýtýldýgýný belki kavramýþ anlamýþ oluruz.

Þu cümlemide unutmayýn Bir þirket ne kadar yüksek temettü veriyorsa okadar hantallaþmaya müsaittir. hantallaþmaya davetiye cýkartýr. Çünkü iç finansman yerine dýþ finansman kullanmak zorunda kalacak dýþ finansmanda faiz yükü getirecek. Temettünün daðýtýlacaðý zaman vardýr daðýtýlmayacaðý zaman vardýr.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

3. Erhan,

Buffet temettü vermeyi sevmiyor ama kemikleþmiþ düzenli temettü ödeyen firmalar yýllardýr portföyünün büyük kýsmýný oluþturuyor.

4.  Alýntý Originally Posted by flexy Yazýyý Oku
    Erhan,

Buffet temettü vermeyi sevmiyor ama kemikleþmiþ düzenli temettü ödeyen firmalar yýllardýr portföyünün büyük kýsmýný oluþturuyor.
    benim sana sordugum gýbý sorularý aslýnda kendinize veya buffete soruyormuþ gibi cevaplamalýsýnýz.

bu sorulardan sonra anlayabilirsiniz ne oldugunu soruyorum. (kendinizle konuþuyormuþ gibi düþünün)

1-Temettü ödememesinin sebebi sadece kiþisel olarak temettü ödememeyi sevmemesi mi ? hangi gerekçeyle bu varsayýmda bulunuyorum? Buffettin mektubunda temettü ile ilgili söylediklerini okudum mu acaba orada ne demiþ?

2-temettü ödemeyi sevmiyorsa nasýl temettü ödeyen þirketleri alabiliyor bu ikisi birbiriyle çeliþen cümleler ?

3-YOksa þirketlerini temettü ödüyor diye deðilde, baska sebeplerden ötürümü seçti ? seçtiði hisseleri seçerken temettüye bakýp bakmadýðýnýn bir kanýtý var mý elimde ? BUgun erhanýnda seçtiði bir çok hisse senedi temettü ödüyor bu onun temettü veren hisseleri seçtiði anlamýna mý gelir ?

4-Binlerce yatýrýmcý buffeti örnek almaya calýsýyor. Onun yatýrýmlarýna güveniyor. Akýllý bir adam olduðunu düþünüyor . Bu kiþiler buffetin yatýrým yaptýðý hisselerimi almasý mantýklý yoksa buffetin kendi þirketine ortak olmasýmý daha mantýklý ? Kendi þirketine ortak olmasý daha mantýklý sanýrým fakat temettüye bir sempatisi varsa kendi þirketinin kesinlikle temettü daðýtmasý gerekiyor buffet dediðimiz adam ky yi seven alcak gönüllü iyi bir adam yatýrýmcýlara bir sürü makaleler yazýlar maddeler halinde tavsiyeler sunmuþ birisi þirketinin dagýtacaðý 3 kuruþ temettüyümü kýskanacak ? bunu buffetin temettüyü sevmemesine baðlamak çeþitli çeliþkiler dogurmuyor mu bu kadar basite indirgenebilir mi bu konu acaba.

5-Niçin buffetin söylediði koca harflerle yazýlan cumlenýn üzerinde hiç düþünmüyorum. YATIRIMCILARIMIZ TEMETTÜ ALMADIKLARI ÝÇÝN ÞÝMDÝ DAHA ZENGÝNLER cümlesiyle ilgili bir kompozisyon yazýyormuþ gibi düþünürsem ne diyebilirim acaba ? BU cumle bize ne anlatýyor neyi kastedýyor bu cumleden ben temettüyü sevmiyorum anlamý çýkamaz çünkü kendini deðil yatýrýmcýlarý kastetmiþ o halde yatýrýmcýlara tam olarak neyi anlatmaya calýsmýþ. Temettü almayýnca nasýl daha zengin olabilir yatýrýmcý bana ilginç geldi nasýl yani ? erhan biliyordur belki :D

EVET BÝLÝYORUM ne demek istediðini :DDDDD biraz þýmardým sanki
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..

5. Hadi þimdi Berkshire Hathaway’e dönelim ve yukarýdaki temettü politikalarýnýn nasýl uygulandýðýna bakalým. Tarihsel olarak, Berkshire piyasanýn çok üzerinde getiri elde etti ve kârlarýný daðýtmayýp bünyesinde tuttu, böylece her daðýtýlmayan bir dolarlýk kâr için bunun üstünde piyasa deðeri yarattý. Bu koþullar altýnda, büyük ya da küçük olsun herhangi bir kâr daðýtýmý hissedarlarýmýzýn finansal çýkarlarýnýn aleyhine olurdu.

Doðrusu, baþlangýç noktamýzý incelediðinizde, önemli oranda kâr daðýtýmý yapmamýz felakete sebep olabilirdi. Charlie ve ben daha sonra Berkshire Hathaway Inc., Diversified Retailing Company ve Blue Chip Stamp (þimdi hepsi þu anki durumda birleþti) olmak üzere üç þirket kontrol ettik. Bluechip sadece küçük bir temettü ödedi, Berkshire ve DRC hiç ödemedi. Eðer bu þirketler tüm kârlarýný temettü olarak ödeseydi, þimdi büyük ihtimalle hiç kârýmýz olmayacaktý, belki hiç sermayemiz de olmayacaktý. Üç þirket de aslen, paralarýný üç þekilde kazandýlar: 1) Berkshire tekstilden; 2) Diversified maðazacýlýktan ve 3) Blue Chip de ikramiye kuponlarýndan. Bu köþe taþý þirketler (Baþkanýnýz ve Baþkan Yardýmcýný tarafýndan dikkatlice seçildiklerini not edin) sýrasýyla 1)hayatta kaldý ama neredeyse hiçbir þey kazanmadý, 2) büyük kayýplara maruz kalarak küçüldü, ve 3) satýþlarý ilk girdiðimiz zamanýn %5’ine düþtü. (Kim demiþ hepsini birden kaybedemezsiniz diye?). Bunlarýn üstesinden sadece müsait olan fonlarý daha çok kazanan iþlere yatýrarak gelebildik. (Kötü kullanýlmýþ gençliðin üstesinden gelir gibi). Açýkça, çeþitlendirme bizim çok iþimize yaradý.

Mevcut operasyonlarýmýzý, geçmiþ büyümemizi yakalayamayacaðýmýzý bilerek de olsa büyütmeye devam edeceðiz. Ayný zamanda çeþitlendirmeyi de sürdüreceðiz. Fakat ileriye yönelik getiri beklentilerimiz, daðýtýlmayan ve elde tutulan her bir dolar için, bir dolarýn üstünde piyasa deðeri yaratýmý olduðu sürece tüm kârý bünyede tutmaya devam edeceðiz. Eðer gelecekteki getiri beklentimiz bu noktanýn altýna düþerse, verimli kullanamadýðýmýz tüm kârý daðýtýrýz. Bu yargýda bulunurken, hem geçmiþ, hem de gelecek kayýtlarýmýzý göz önünde bulunduracaðýz. Bir yýllýk sonuçlarýmýz tabiatý gereði oynak olduðu için beþ yýllýk sonuçlarýn tarihsel deðerlendirme için uygun olacaðýný düþünüyoruz.

Þu anki planýmýz, daðýtýlmamýþ kârlarýmýzý sigorta þirketlerimiz için sermayeye dönüþtürmek. Bir çok rakibimizin finansal koþullarý çok zayýf ve yayýlma konusunda çok isteksizler. Dahasý, sektör için büyük prim kazançlarý yaklaþýyor ve büyük ihtimalle 1983 yýlýndaki 5 milyar dolara karþý 1985 yýlýnda 15 milyar dolar olacak. Bu koþullar bizim için çok kârlý iþler yaratabilir. Tabii ki, bu sonuçlar kesin deðil fakat, gelecek beklentileri geçmiþtekilere oranla çok daha iyi.

tamamý için http://www.lattedenborsaya.com/2017/...r-serisi-1984/

6. Düþünen her insan ‘’NEDEN’’ sorusunu sorar...

7. Temettü daðýtým politikasýnýn firma deðeri üzerine etkisi ve BÝST 30 endeksinde bir uygulama. Selçuk Üniversitesi, Yayýmlanmýþ doktora tezi

http://acikerisim.selcuk.edu.tr:8080...123456789/5170

Dosya linki sayfanýn sol altýnda.

2004-2013 yýllarýna ait XU030 endeksine dahil þirketler üzerinde yapýlan bir araþtýrma. Bist-Tüm hisseleri üzerine yapýlan bir çalýþma kendi arþivimde varsa yada internet üzerinde rastlarsam onu da paylaþacaðým.

Sayfa 17/91 ÝlkÝlk ... 715161718192767 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •