Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
17,40 9.99% 2,69 Mr 15,86 / 17,40
13,23 9.98% 1,41 Mr 12,31 / 13,23
69,45 9.98% 42,71 Mn 63,55 / 69,45
26,04 9.97% 285,35 Mn 23,60 / 26,04
48,58 9.96% 639,47 Mn 43,00 / 48,58
53,10 -10% 391,53 Mn 53,10 / 61,00
38,70 -10% 50,67 Mn 38,70 / 39,70
10,13 -9.96% 1,03 Mr 10,13 / 11,60
7,34 -9.94% 276,19 Mn 7,34 / 7,87
35,24 -9.92% 122,48 Mn 35,22 / 39,30
296,00 -1.25% 6,48 Mr 295,00 / 299,75
29,20 3.55% 5,88 Mr 28,02 / 29,86
68,75 -0.72% 5,34 Mr 68,25 / 70,25
255,25 -0.29% 5,02 Mr 255,25 / 261,25
13,15 -0.23% 4,75 Mr 13,06 / 13,34
17,50 1.51% 704,46 Mn 17,12 / 17,68
330,50 -1.78% 4,33 Mr 330,00 / 338,50
206,50 -0.63% 3,68 Mr 205,80 / 211,80
691,00 -1.78% 2,92 Mr 686,50 / 708,00
89,20 -0.28% 284,52 Mn 88,40 / 89,85
109,60 -1.08% 103,09 Mn 108,80 / 111,00
330,50 -1.78% 4,33 Mr 330,00 / 338,50
27,96 0.65% 154,81 Mn 27,70 / 28,26
10,56 -1.77% 267,57 Mn 10,52 / 11,10
78,15 -0.57% 263,41 Mn 77,65 / 79,80

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 25/91 ÝlkÝlk ... 1523242526273575 ... SonSon
Arama sonucu : 723 madde; 193 - 200 arasý.

Konu: Neden temettü ödeyen sanayi þirketlerine ortak olmalýyýz

Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    sonuna kadar izleyelim kesintisiz bir biçimde yorum yapmak için erken
    Guzel kardeþim, senin samimiyetinden ve bildiklerini paylaþma amacýndan þüphem yok ama bize tek söyleyecek laf býrakýyorsun. Bu da sana deðil, ufacýk birikimini deðerlendirmek isteyen arkadaþlara olacak. Boþ laflara kulak asmayýn, kar yaratabilme yapasitesi yüksek temettü veren þirketlere ortak olun bu sizin için en hayýrlýsýdýr. Sevgiler, saygýlar.

Not: Toplamda 5 dakikalý kesit tebessümle baktým.

2.  Alýntý Originally Posted by kaucuk Yazýyý Oku
    Guzel kardeþim, senin samimiyetinden ve bildiklerini paylaþma amacýndan þüphem yok ama bize tek söyleyecek laf býrakýyorsun. Bu da sana deðil, ufacýk birikimini deðerlendirmek isteyen arkadaþlara olacak. Boþ laflara kulak asmayýn, kar yaratabilme yapasitesi yüksek temettü veren þirketlere ortak olun bu sizin için en hayýrlýsýdýr. Sevgiler, saygýlar.

Not: Toplamda 5 dakikalý kesit tebessümle baktým.
    Cevap þeklinde deðilde soru þeklinde yönelterek sorabilirsiniz hocam.

Mesela erhan þöyle demiþsin ama þuna ne diyorsun veya sence niye böyle yada ne bileyim þu cümlende þöyle þöyle olarak düzeltilmeli bence. Gibisinden gidilebilir.

Benim uslubuma gelýnce mutlaka cok fazla hata yapmþýmdýr konuþurken. 5 sene öncede ayný þeyleri soylemek bugunde hala ayný seylerý soylemek ýnsaný yoruyor. Ugraþme diyebilirsiniz. Ama ne bileyim duramýyorumda.

Neyse artýk... Umarým výdeoyu ýzleyerek en azýndan bakýþ açýnýz výzyonunuz geliþmiþtir. Dediðim gibi neyi alýrsanýz alýn neyi satarsanýz satýn. Ama ne yaptýðýnýzý býlerek karar vermiþ olursunuz. Ben orada hisse önermedým þunlarý almayýn bunlarý alýn demedým.

Böyle olursa basýmýza ne gelýr soyle olursa basýmýza ne gelýr bunun mantýksal felsefý býr yaklasýmla tercüme etmeye calýstým.

Misyonumuzu burada kapatalým isterseniz... gerisi yatýrýmcýlara kalmýþ diyelim.

Burasý olmasa býle výdeo yorum bolumune ýstedýgýnýz tum sorularý sorabýlýrsýnýz anlaþýlmayan kafaya takýlan her soruya yine videolu cevap verebilirim.

Bol kazançlý gunler dýlýyorum...
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

3. Erhan videosunu çekmiþ, ben de okumayý sevenler için temettünün mantýðýný açýkladýðýný düþündüðüm 2 kitap önerisi yapayým :

1-http://www.kitapyurdu.com/kitap/akilli-yatirimci/452785.html&filter_name=ak%C4%B1ll%C4%B1%20yat%C4% B1r%C4%B1mc%C4%B1

2-http://www.kitapyurdu.com/kitap/aptallik-paradoksu-amp-is-hayatinda-islevsel-aptalligin-gucu-ve-tuzaklari/427568.html&filter_name=aptall%C4%B1k%20paradoksu

Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    Cevap þeklinde deðilde soru þeklinde yönelterek sorabilirsiniz hocam.

Mesela erhan þöyle demiþsin ama þuna ne diyorsun veya sence niye böyle yada ne bileyim þu cümlende þöyle þöyle olarak düzeltilmeli bence. Gibisinden gidilebilir.

Bol kazançlý gunler dýlýyorum...
    Bir insaný gerçekten anlamaya çalýþmak, belki de yapabileceðiniz en önemli yatýrýmdýr demiþ Socrates. Biz de seni böylece anlamýþ ve söylediklerine gerçekten inanmýþ olduðunu anladýk.

Türkiye cumhuriyeti yatýrým konusunda emeklemeye devam eden bir ülke, bu nedenledir ki, Amerika'da SP500 ün 422 adedi, EFT ler ve REIT ler temettü verirken, biz Erhan'a temettünün faydasýný anlatma gibi beyhude çabaya giriyoruz. Bunu yaparken, bir elin parmaðýný geçmeyecek aklý selim temettü þirketi olmasýda cabasý.

Halbuki aklýma gelen bir kaç faydasý

* Þirketler temettülerini zamanla arttýrýr.
    * Þirketler temettüde yanýltamazlar, verir ya da vermezler.
    * Enflasyon karþýsýnda korur.
    * Asli deðer çýkarýr ve yatýrýmcýya nakit akýþý saðlar.
    * Ayrýca volatiliteye karþý da oldukça faydalýdýr. Piyasa fiyatý düþen bir temetü þirketinin temettü verim artar ve bu fiyat düþüþüne karþý denge mekanizmasýdýr.

Benim için belki en önemlisi, iyi þirketlerdeb alýnan temettü tahmin edilebilir ve süreklidir. Böylece sabit getiridir.

Birde atýn iyisi arkadan gelmez derler. Özellikle emekleme evresinde olan bir þirketler harýcýnde kar etmesine raðmen (türlü türlü bilanço oyunlarýyla karlarýný gizleyenleri hariç tutarak) karlarýný saklayan þirketlerden kaçýn arkanýza bakmadan. Hayatýnýz kýsa, sermayeniz kýsýtlý.

Ben kendime bir misyon yüklemedim, sizin 5 senede elde ettiðiniz yargý bizde ise aksi yönde hasýl oldu, siz faydasýný görüyorsanýz ne ala, ben misli ile görüyorum. Bileþik etkinin faydasýný zaten 5 senede ancak hissetmeye baþlarsýn sevgili Erhan, sana tavsiyem birkaç lot yüksek verimli hisse al ve kendine drip planý (Dividend Reinvest) yap. Erken kalkan yol alýr derler.

Bir kitap tavsiyesi de benden olsun.

https://www.amazon.com/Snowball-Effe.../dp/0692755306

Dividends and their reinvestment are friends of the value investor - put the two together and you can witness the wonders of compounding. Mr. McIntosh illustrates how such a strategy can snowball and lead to large sums of wealth for the patient investor." -Mebane Faber is a co-founder and the Chief Investment Officer of Cambria Investment Management. Mr. Faber
    Temettü ve drip dðer yatýrýmcýsýnýn arkadaþýdýr ki her ikisiyle, bileþiðin harikasýna þahit olursunuz. McIntosh, bu tip bir stratejinin, sabýrlý yatýrýmcýnýn nasýl kartopu etkisiyle nasýl büyük bir varlýk oluþturabileceðini göstermektedir.

Tekrar ve tekrar, amacým sadece doðru bildiðinizin doðru olmadýðýný ve keþfedilen Amerika kýtasýný antartikadaymýþ gibi anlatmaya çalýþmanýzý eðlenceli ama challanging bulduðumu söylüyorum. Zahmet edip 2 saatlik baþka video koymayýn, zaten deðer verip izlemiyoruz. Onun yerine, Türkiye'de hayal kýrýklýðý yaþadýysanýz, REIT gibi DRIP Plan gibi gavur memleketlede uygulanan yöntemlere bakýn.

Ýyi video hazýrlamalar, bu sefer çerez de yok çünkü hiç eðlenceli de deðildi. Serinin ikinci filimini izlemeyeceðim. Not almayý gerektirecek de bilgi bulamadým. Sevgiler.

5. neyse artýk misyonumu tamamladým derken artýk hesap kýtap yapýp tartýsmanýn manasý yok merak eden acar výdeoyu ýzler.

Ýster inanýr ister inanmaz ister hesaplar ister hesaplamaz isteyende çürütür isteyen hak verir.

bende bir kaç kitaptan bahsedeyým dedým.
    https://tr.talkingofmoney.com/growth...owth-investors
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

6.  Alýntý Originally Posted by kaucuk Yazýyý Oku
    Bir insaný gerçekten anlamaya çalýþmak, belki de yapabileceðiniz en önemli yatýrýmdýr demiþ Socrates. Biz de seni böylece anlamýþ ve söylediklerine gerçekten inanmýþ olduðunu anladýk.

...
    Olay bu kadar basit aslýnda
    Son düzenleme : Babadaðlý; 14-04-2018 saat: 21:47. Sebep: Alýntý yaparken mesajý kýsaltýn!

7. Topiðe bir katký olarak, teorinin pratiðini göstermek amacýyla, aþaðýdaki 2 formülü farklý tarih aralýklarýnda ve endekslerde test ettim :

1.formül……….TV + KAR PAYI ÖDEME ORANI %

2.formül……….http://www.hisse.net/topluluk/showth...=9400&page=180 1440. Ýletideki formülü kullandým. (ileti uzun, formül aþaðýlarda kalmýþ)

SONUÇ OLARAK ;

1……. 01.07.2011 ile 12.04.2018 tarihleri arasýnda her 2 formülü BÝST TEMETTÜ endeksinde, 3 aylýk dönemlerle, test ettiðimde 1. Formül % 268, 2. Formül ise % 286 getiri saðlamýþ.

Bu dönemde BÝST TEMETTÜ 63.000 den 107.000 seviyelerine gelmiþ.

2…… 01.01.2005 ile 12.04.2018 tarihleri arasýnda BÝST TÜM de test ettiðimde 1. Formül % 1950, 2. Formül ise % 3879 getiri saðlamýþ.

Bu dönemde BÝST TÜM 24.000 den 117.000 seviyelerine gelmiþ.

YANÝ ;

SABRINIZ ve DÝSÝPLÝNÝNÝZ VARSA, STRATEJÝNÝZÝ BAÐLILIKLA UYGULAYABÝLÝRSENÝZ HER YÖNTEMLE PARA KAZANIRSINIZ……

NOT :

1. Formüle TV>5 olan hisseleri dahil ettim.

Testlerde Ýlgili formülün seçtiði tüm hisseleri kapsayan TEK PORTFÖY oluþturdum.

Kullandýðým programýn 1 ay önce yaptýðý hesaplama deðiþikliði sonucunda TV kullanýlan hesaplamalarda elde edilen sonuçlarda bir gerileme olmuþtur.

8. Videoyu izleyip, açýklamak istediðim bölümleri dakikalarýyla not alýyordum ki, sen 45:13 'de þöyle bir þey söyleyene kadar ;

45:13 (Warren Buffet) burada bir kaç varsayým yapacaðýz ve biraz matematik kullanacaðýz. (Erhan) ben size defalarca söylediðim, 5 yýl önce de söylediðim gibi matematik. Bitti abi. Herþey matematikte bitiyor. Sen daha bunun matematiðini yapmýyorsun sonra gelip benim karþýma (sen derken birini kast etmiyorum, tüm tartýþtýðým insanlar diyeyim) Matematik yapmýyorsun, hesap yapmýyorsun, kitap yapmýyorsun (bana göre) çünkü yaptýðýnda ortaya çýkacak zaten. Ezbere konuþma abi. Oturacaksýn yazacaksýn, böleceksin, çýkaracaksýn, çarpacaksýn getireceksin diyeceksin ki karþýma al erhan gözüne sokuyorum bunu.Yapamýyorsun çünkü, bunu yapanlarýn hepsi þu cümleyi kullandý bana "Erhan matematik olarak haklýsýn ama bilmem ne olarak haklý deðilsin" gibi kendine göre saçma bir sebeple kendini haklý görmeye çalýþtý. Bu konu egoya dönüþmeye baþlýyor. Ego iþin içine girdiðinde sen belki doðru olaný anladýn ama söylemek istemiyorsun.

Niye sölemiyorsun? Çünkü artýk bir ego savaþýna girmiþsin geri dönünce olmayacak. Yani egon düþecek belki, kendini kötü hissedeceksin bu sefer diyemiyeceksin Erhan sen haklýsýn, ben herþeyi boþ yere yazmýþým diyememeye baþlýyorsun.

Eðer egosal noktaya geldiyse, doðruyu anlasa da söylemiyor orada. Þimdi diyeceksin ki; Erhan belki sen hatalýsýn falan. Þimdi iþte bakýyoruz, analiz ediyoruz, anlamaya çalýþýyoruz. Anlatýyoruz buffet ne demiþ, ne anlatmaya çalýþmýþ Benim anlattýðýmýn týpa týp aynýsýný anlatmýþ. Ben öðrenirken hiç kaynak yoktu, kimse de yoktu, burada (temettü konusunda) bir hata var dedim.

Son cümlende de dediðin gibi, sen kendi kendine sorular sorup kendi kendine cevaplar veriyorsun Erhan. Senin kafanda oluþturduðun yüksek egolu ve sadece sana karþý çýkmak için yazanlardan biri olarak haklý olduðun ve olmadýðýn konularý yazýyorum.

21:40 Konu baþlangýcý

27:57 temettü daðýtsa da daðýtmasa da sizin cebinize giren para deðiþmiyor.
    hatta daðýtmasa daha iyi vergi ödemezsiniz.

Bkz :Cevaba eklediðim hesap tablosu görseli.

30:43 Sonra anladým ki; temettü bizim cebimize bir þey katmýyor, aksine
    þirketi güçsüzleþtiriyor.

Mantýklý oranda kardan verilen temettü (saðlýklý oran %40 - %60) þirketi güçsüzleþtirmez.

32:51 Gel hesap yapalým, tamam matematiksel olarak haklýsýn ama þu þu sebeplerlehaklý deðilsin gibi..Bana göre kaçmak oluyor.

Bkz :Cevaba eklediðim hesap tablosu görseli.

33:15 Warren buffet ne demek istemiþ ne anlatmýþ. Benim yada Warren buffet'ýn anlattýðýndan bir haber gibi yorum yapýyor bazý arkadaþlar.

34:10 (Warren Buffet) Hisselerden gelen temettülerin bizi memnun etmesi fakat bizim hiç temettü vermememiz onlarýn kafasýný karýþtýrmýþ.

Daha önce de bahsettiðim ve kendisinin de söylediði üzere Buffet, temettü almayý seviyor ama vermeyi sevmiyor.

34:23 Bir arkadaþýmýz þey yazmýþtý; o zaten temettü daðýtan bir hisse deðil yazmýþtý.Þöyle bir þey yok zaten; temettü daðýtan yada daðýtmayan, ben temettü daðýtmamayý seçtim falan.Bu tamamen patronun yada yöneticisinin hadi biz bugün temettü daðýtalým diye
    aldýðý bir karar yani.

Þirketlerin, ana sözleþmede de yer alan kar daðýtým politikalarý vardýr. Bu yýl, geçen senede kar var ise bu karýn yüzdelik kýsmý daðýtýlýr diye. Kafasýna esince herkese benden çay diyemez. Berkshire hathaway, gelirleriniz büyük kýsmý kar paylarý olan ve borsaya kote yada kote olmayan þirketlere bu kar paylarý ile yatýrým yapan yine borsaya kote bir yatýrým firmasýdýr. Gelirlerinin büyük bir kýsmý kar payý olan bir þirket, temettü ödememeyi seçebilir. Çünkü, faaliyet alaný yatýrýmdýr. Gelir kaynaðý üretim deðil, yatýrýmlarýndan elde ettiði kar paylarýdýr.

34:50 (Warren Buffet) Temettünün hissedarlar için ne zaman mantýklý olup, ne zaman olmadýðýný inceleyelim demiþ.
    Þirket yöneticileri öncellikle iþletmenin yatýrým fýrsatlarýna bakmalýdýr.

Berkshire hathaway için durum yukarýda belirttiðim nedenle farklý.

36:42 (Warren Buffet) Yöneticilerimize diyoruz ki; firmaya seviye atlatýcý faaliyetlere odaklanýn. Onlar da
    ekonomik olarak mantýklý bir çok proje buluyorlar. Yöneticilerin bulduðu bu projeler bazen kötü çýkabiliyor.
    Baþarýsýzlýklarýnýn genel nedeni ise; önce buna bir cevap bulmaya çalýþmalarý ve sonra geriye doðru giderek
    onu destekleyici arguman aramalarýdýr.

37:41 (Warren Buffet) Ben de bu günahý iþledim (yatýrým için verdiðim karar baþarýsýzlýkla sonuçlandý ve buna cevap bulmak için geriye giderek bunu destekleyici argümanlar aradým).

39:20 (Warren Buffet) Bir çok yatýrýmda hata yaptým ve daha da yapacaðým. Fakat toplamda geçmiþ sonuçlarýmýz tatmin edici ve
    hissedarlarýmýz temettü almalarýndan daha zengin olduklarý anlamýna geliyor.

Berkshire hathaway için durum yukarýda belirttiðim nedenle farklý.

39:37 Þimdi bu cümleyi okuyan bir temettü yatýrýmcýsý burda bir durmasý lazým.Dur ben yýllardýr temettü yatýrýmý yapýyorum, temettü hisseleri alýyorum, bu adam (Warren Buffet) Dünya'nýn en zengin borsacýsý bir þey demiþ.Benim yaptýðým yatýrýmla ilgili bir þey demiþ.Daha zenginlikten falan bahsetmiþ.Bunun üstüne benim bir düþünmem lazým demeli.Eðer sorguluyorsa, bilinçli bir þey yapmak istiyorsa. Ne demiþ; hissedarlarýmýz temettü almalarýndan daha zengin.

Bkz : Cevaba eklediðim hesap tablosu görseli. Buffet da, aþaðýda bulunan tabloda görüleceði üzere aldýðý kar paylarý ile ayný þirkette paylarýný artýrýp yada yeni yatýrýmlar yaparak toplam varlýðýný yükseltiyor. Berkshire, gelirlerinin büyük bir kýsmýný yatýrým yaptýðý þirketlerden elde ettiði için, yatýrýmcýlarýn baþka firmalardan alacaklarý kar paylarý ile yapacaklarýný kendi yapýyor. Aslýnda Berkshire, büyük bir yatýrýmcý.

Düþündüðünün ve senin yaptýðýnýn aksine, eðer hatalý olduðum bir konu varsa bunu memnuniyetle kabul ediyorum. Çünkü bunu yapmazsam, kendi açýmdan zarara girerim. Aþaðýda da görüleceði gibi, grafiklerde gördüðümüz fiyatlarýn düzeltilmiþ olduðunu gerçeðini kabul ediyorum. Daha önce kafamý karýþtýran konu, gedik yatýrým sitesinde foreks tarafýndan hazýrlanan hesap makinesinde senet sayýsý ve yatýrým tutarý ile yapýlan hesaplamalarýn tamamen uç hesaplar yapmasý idi.

Senin de salýk verdiðin üzere aþaðýda hesaplar ve kitaplar var. Ýtirazýn olan kýsýmlar varsa ve mantýklýysa düzeltmekten keyif alýrým. Ayrýca, sürekli savunduðun "temettü vermesin kar kadar lot satarým" önermesinin hatasýný da görebiliriz :

Hisse A: https://i.hizliresim.com/A1jL4r.jpg
    Hisse A.2: https://i.hizliresim.com/0E31vo.jpg
    Hisse B: https://i.hizliresim.com/4aNP7J.jpg
    Hisse B.2: https://i.hizliresim.com/JQjaRj.jpg

Açýklamalar :

Hisse A : Temettü vermiyor, her yýl prim üzerinden %4.25 net çekim yapýlýyor.
    Hisse A.2 : Temettü vermiyor, çekim yapýlmýyor.
    Hisse B : Temettü veriyor, her yýl %4.25 net temettü çekiliyor.
    Hisse B.2 : Temettü veriyor, her yýl %4.25 net temettü kadar hisse alýnýyor.

Tüm senaryolarda fiyat için Cagr %15'tir.

Temettü veren hissenin cari fiyatý, brüt %5 oranýnda düzeltilmiþtir.

Tüm senaryolarda, bedelsiz/bedelli sermaye artýrýmlarýnýn olmadýðý farz edilmiþ ve dýþarýdan sermaye eklenmemiþtir.
    Son düzenleme : flexy; 14-04-2018 saat: 22:44.

Sayfa 25/91 ÝlkÝlk ... 1523242526273575 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •