Sizlerden ricam aadaki videoyu izlerken konuulanlar dnda bir eye taklmamanz. Konunun ierii dier faktrlerin stnde. yi irket, kt irket ayrmnn en kolay yolu ve gerek yatrmclk zerine ksa bir ierik.
https://youtu.be/eLzWF-WJ_lk?t=25m
Sizlerden ricam aadaki videoyu izlerken konuulanlar dnda bir eye taklmamanz. Konunun ierii dier faktrlerin stnde. yi irket, kt irket ayrmnn en kolay yolu ve gerek yatrmclk zerine ksa bir ierik.
https://youtu.be/eLzWF-WJ_lk?t=25m
Yatrmclk gerekte nedir? Hisse seiminde ne tr kstaslar dikkate alnmal? Konular ile ilgili bir blm. Videonun tamamnda ise; Bedelsiz, bedeli blnmeler, temett ve sermaye artrmlar nedir konusu ileniyor. Ayrca, daha nce yaptm sonra hatamn farkna vararak dzelttiim " Temettnn fiyata dahil olup olmad " konusu da ileniyor.
Bahsettiim konunun dakikasn iaretledim. Bu blm 10dk. Sklmadan sonuna kadar izlemeniz dileiyle.
https://youtu.be/PMg85gMTKEk?t=1h31m12s
Portfy iin yine dikkate alnmas gerekenlerden biri sharpe orandr. Sharpe oran; alnan 1 birim risk iin ne kadar getiri elde edildiini gsterir. Karlatrmada yksek olan deer daha iyidir. Ayn varlk grubunun birbirleri ile yada farkl varlk gruplarnn birbirleri ile olan risk/getiri analizi bu ekilde yaplabilir. Bu orann dier faydas da; rnein 10 yllk dnem iinde dzenli getiri sunan ile, 10 yln sadece 1 yada 2 ylnda ok yksek getiri sunann dnem sonunda ayn getiriye sahip olmalarna ramen istikrara puan vermesidir.
Hesaplama iin gerekenler ;
- ncelenecek aralk iin periyot bana performans llecek her varln getirisi (mmkn olan en uzun veri serisi en iyi sonucu verir)
/- ncelenecek aralk iin periyot bana risksiz getiri (tahvil, mevduat gibi. hesaplamada ayn risksiz getiri alnmal. Eer, tahvil yada mevduat verilerine ulalamazsa, tm hesaplamalar iin enflasyon + %2 alnabilir.)
/- ncelenecek aralk iin periyot bana artk getirilerinin standart sapmas (excel yada dier hesap tablolarnda hazr forml mevcut).
/- ncelenecek aralk iin periyot bana artk getirilerinin basit ortalamas (excel yada dier hesap tablolarnda hazr forml mevcut).
Hesaplan ;
- Periyot bana varlk getirisi (burada hisse) - lgili periyot risksiz getiri = Artk getiri
/- Dnem iin periyot bana artk getirilerinin basit ortalamas / Dnem iin periyot bana artk getirilerinin standart sapmas
/
Hesaplama iin en az 2 periyot gerekli. Doru bir karar verebilmek iin en az 10 yllk veri gerekli. Ne kadar uzun sreli veri ile allrsa o kadar iyi. Borsa iin, hisseler krizlere maksimum tepki verdiinden, veriler krizleri kapsad oranda sonu anlaml olacaktr.
lk videoyu biraz once izledim. blnmelerle ilgili videoyu ise bugun len izlemitim daha nce izlememitim ve full izledim o videoyu hatta paylaacaktm baktm ki hisse fiyatyla ilgilenmiyor deyince paylamadm.
lk video ile ilgili izlenimim u Kt bireyden bahsetmemiler ve hemen hemene benim u an ugratgm seyle ilgilide konumular z varlklara eklemesi. imdi dikkat etmeniz gereken ey u z varlgna istikrarl bir biimde arttran irketlerin 3/2 si temett datyor.
Bunda zaten hem fikiriz. O halde gidip temett datan herhangibir senedi almalym konusunda ayryoruz. Bakn dikkat edin ben zellikle temett vermeyeni aln demiyorum. Hem z varlg hzl byyen hemde temett datan alabilirsiniz. "z varlg byd surece srtnz yere gelmez" diyerek kastetiim ey tamda bu. z varlgn en hzl byyen irketler yukarya en hzl ckan srketler.
Ama bizim temettcler olayn bu boyutuna odaklanmaktansa direk gidip herhangibir temtt hissesini semekten yana kullanyor. Bunun sonucunda bazan malesef yanl hisselere giriyor ne gibi yanl hisseler borla temett deyen z varlgn bytmeden temett deyen irketlere giriyorlar. Bakn MADIN CIMENTOYU bir inceleyin ltfen. Tmett veriyor o halde endeksi katlayacak dediiniz hisse. Ka yldr endeks altnda getiri retmi stelik lotlar alp eklemenize ramen. ENdeks altnda getim 7 yldr temettlerle lot arttrma dahil %3 civar kar edebilmisiniz.
Ben bu uyarlar yapmak zorunda hissediyorum kendimi tutamyorum nk balklama mardin gibi bir hisseye dalmanz istemiyorum. amacm birilerine laf yetitirmek deil sadece GRMENZ istiyorum.
Temett yatrmcs konusunda ise yine yukarda yazdgm gibi bence yaar erdin temett geri hisse fiyatndan dyor diyenleri tatmn edici bir cevap verememi. hisse fiyatna hi bakmyor diyerek kastetii ey al satla uramyor anlamnda kullanm. Yoksa mutlaka hisse fiyatna baklmas gerektiini aldgnz yerine ve hisse performansnn nemini oda biliyor ama yinede unu anlatmalyd. Bir hisse senedi aldgnzdan itibaren hisse fiyatnn mutlak suretle yukar yonde genel anlamda trend izmesi gerektiini sylemeliydi. Aksi takdirde yine burada oldugu gibi temett dagtan herhangibir hisseyi almalym fikri ortaya kyor.
Ben yaar erdinin rencisiyim bir sr ey rendm kendsnden okda iyi niyetli bir isimdir. Ama bu onun her dediine %100 inanmalym fikrini dourmuyor bende bakn bana neredeyse yaptgm tm iler yaar erdinin bilanco analizleriyle %80 benzeir.
Hatta birisi bana yaar hoca gibi hisse bakyorsun demiti. O kadar benzeir fakat bu onun yaptklarna %100 inanmalym dourmaz. Ben videosundaki "fiyatla ilgilenmiyor" ksmna katlmyorum eer biri uyarsayd yaar hoca o konuyu aklard.
----------------------------------------------------------
Onun haricinde alsmalarmz devam edyor umarm yarna btrrm forma yaz yazmaktan vakt kaybetmezsem.
Birde artk bu tartsmalar skmaya baslad. Elinize aln bir defter kalem acn bir excel neyi spatlamak veya yatrmclara ne gibi seyler sunmak styorsanz bunun herkese fayda saglamasn dnyorsanz enmeyin hazrlayn bir excel bizde grelim hisselerin hangisi km inmi ne olmu neye gre km neye gre dm. Sayfada bo yere tartsmak yerine sayfay biraz renklendrelm braz kaltey arttralm yararl dkmanlar koyalm ortaya tartsmann dozaj fazla geldi bence.
bende a ve B arasndak hsseler btrdm yarna hepsn btrmeye calsrm.
![]()
Senin almaya cesaret edemediin riskleri alanlar, senin yaamak istediin hayat yaarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Herkesin grne katlmak elbette mmkn deil. O gre katlmamanz, konunun deerli olup olmamas zerinde etkili olmaz. Benim anlayamadm kendinizin "Temett etkisizlii vs.." gibi konu balnz olmasna ramen, yeni yada eski forumda istisnasz temett yatrm ile ilgili konu balklarna srekli mdahale etmeniz.
Sizin gibi dnenlerle neden kendi balnz altnda gr alverii yapmayp, ksmen yada tamamen kar olduunuz konular ieren balklar srekli taciz ettiinizi gerekten merak ediyorum. Madem mantksz geliyor yada ksmen mantksz, kendi balnz altnda devam edin.
Bunu bir "taciz" olarak grmeniz meseleye "n yargl" baktnz gsteriyor bence. Ben unu "almayn" bunu "aln" demiyorum dikkat ederseniz. Ben mevcut rneklerle eitli makalelerle yazlarla matematiksel hesaplamalar yanl anlalmalarla ilgili "Bilgi paylamnda" bulunuyorum. Bunu yeni bir balkta da yapyorum. Yanl bir yaz grdm her balkta yapyorum. Direk link atp "oku buray" diyebilirim elbetteki buda bir yntem. Bundan sonra "Link atmaya" zen gstereceim.
HERNEYSE HOCAM HAKLISINIZ SU AN ODAKLANDIM SU EXCEL BTRMEYE TEMETT KONUSAMAYACAGIM DAHA FAZLA EXCEL HEYECANI ERSNDEYM BENCE BUNA ODAKLANALIM HEPMZ.
Senin almaya cesaret edemediin riskleri alanlar, senin yaamak istediin hayat yaarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Erhan nerelerdesin sen zletti kendini![]()
Hadi yazmayaym diyorum ama istiyorsun Erhan..
http://www.hisse.net/topluluk/showth...55#post2036555
Hesaplama konusuna girme artk. Bu linkte, temett veren ve vermeyen iin ekilen oran %8 ile balatp lot erimesi hzland iin kademeli olarak %2'ye drmsn. Bu forumda hi mi hesaplayacak adam yok sanyorsun? Temett vermeyen hissede kalacak lotunu hesaplamak iin basit olarak; 100 lotu 0,92 (yzde 8 - yzde 100 = 92) ile arparak git bakalm srekli bahsettiin hesap kitap nasl oluyor? Ksuratl olarak da lot aldn hesapla hadi. Sadece 0,92 ile arp. 57. yl artk lotun yok..Gerek hayatta ise ksuratl lot alamadn ve lot satarken komisyon, kayma gibi maliyetlerin olduu iin 34. yl elinde lot kalmyor. Temett veren ise %8'ini almaya devam ediyor.
http://www.hisse.net/topluluk/showth...136#post191136
Aratrma, makale diye srekli paylatn yukardaki linkte bulunan ve "Mkemmel Sermaye Piyasalarnda" diye geen teorik bilgiden baka bir ey var m elinde? Yahu orada yazyor "Mkemmel Sermaye Piyasalarnda" diye. Teori diyor, teori. Gerek piyasalarda yaplm 10 tane akademik yada akademik olmayan aratrma payla bakalm.
Sonra kp "insanlar bilgilendiriyorum" demiyor musun? Bir de bana n yargl diyorsun. Yahu temett her ey deil evet, bunu defalarca da syledim ama karma geip yukardaki hesaplarla "al ite etkisiz" deyince ben seni nasl dikkate alaym? Senin temelsiz "hesap kitaplarn" ve bu balklar rahat brakmaman yznden temett konularna insanlar yazmaktan ekinir oldu.
Allah akna yeter artk.
Yer mleri