Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
17,40 9.99% 2,69 Mr 15,86 / 17,40
13,23 9.98% 1,41 Mr 12,31 / 13,23
69,45 9.98% 42,71 Mn 63,55 / 69,45
26,04 9.97% 285,35 Mn 23,60 / 26,04
48,58 9.96% 639,47 Mn 43,00 / 48,58
53,10 -10% 391,53 Mn 53,10 / 61,00
38,70 -10% 50,67 Mn 38,70 / 39,70
10,13 -9.96% 1,03 Mr 10,13 / 11,60
7,34 -9.94% 276,19 Mn 7,34 / 7,87
35,24 -9.92% 122,48 Mn 35,22 / 39,30
296,00 -1.25% 6,48 Mr 295,00 / 299,75
29,20 3.55% 5,88 Mr 28,02 / 29,86
68,75 -0.72% 5,34 Mr 68,25 / 70,25
255,25 -0.29% 5,02 Mr 255,25 / 261,25
13,15 -0.23% 4,75 Mr 13,06 / 13,34
17,50 1.51% 704,46 Mn 17,12 / 17,68
330,50 -1.78% 4,33 Mr 330,00 / 338,50
206,50 -0.63% 3,68 Mr 205,80 / 211,80
691,00 -1.78% 2,92 Mr 686,50 / 708,00
89,20 -0.28% 284,52 Mn 88,40 / 89,85
109,60 -1.08% 103,09 Mn 108,80 / 111,00
330,50 -1.78% 4,33 Mr 330,00 / 338,50
27,96 0.65% 154,81 Mn 27,70 / 28,26
10,56 -1.77% 267,57 Mn 10,52 / 11,10
78,15 -0.57% 263,41 Mn 77,65 / 79,80

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 55/91 ÝlkÝlk ... 545535455565765 ... SonSon
Arama sonucu : 723 madde; 433 - 440 arasý.

Konu: Neden temettü ödeyen sanayi þirketlerine ortak olmalýyýz

1.  Alýntý Originally Posted by esramarka Yazýyý Oku
    hisse fiyatý her yýl % 30 artacak diyorsunuz. Böyle bir hisse varsa temettü vermesin ben direkt evi barký satýp buna yatýrayým.
    Hocam%30 sadece bir örnek.% 10 da , % 50 de ,%5 de olabilir.

Vurgulamak istediðim ,TÜPRAÞ gibi Türkiye'nin en büyük þirketinin bile temettüsüden gelen parayla yine hisse alýnsa, 10 yýl sonra ,10 yýl boyunca hiç temettü vermeden elde edeceðimiz servetle ayný servete sahip olunacaðý.Yani temettünün servetimize direkt katkýsý yok gibi.Gibi deðil.Yok.

Temettü veren hissenin popularitesi hisseye olan ilgiyi arttýrýyor ya da zaten sürekli karlýlýðýyla yatýrýmcýlarýn her daim ilgisini çekiyor.Karlýlýðýn sonucunun temettü getirisi olmasý ,temettü getirisinin ise matematiksel ek bir getiri saðlamamasý ; buna raðmen hisselerin karlýlýklarýndan ziyade temettü verimlerinin ön plana çýkarýlmasýna çok anlam veremiyorum.
    Düzenli kar açýklayan ama hiç temettü vermeyen hisse ile ,sürekli kar getirip temettü veren þirketin getirilerinin matematiksel olarak farký yok
    Sürekli kar eden firma sürekli kar etsin hiç temettü vermesin.Verecekse de temettü hesabýma yatsýn ,hisse fiyatý düþmesin ve ben sürekli kar eden firmanýn karýndan da istifade edeyim.Fena olmaz mý ?
    Son düzenleme : lazman; 26-03-2019 saat: 18:43.

Alýntý Originally Posted by Sorrow Yazýyý Oku
    XTM25 endeksinin temettü verimine göre sýralanmýþ hali elinizde var mý acaba? Ýnternette arattým bulamadým maalesef.

Ýkinci olarak, hesaba yatan temettüyü en yüksek verime sahip üç hisseye deðil de, temettüsü yatan hisseden lot artýrmak üzerine strateji oluþtursaydýnýz, portföyünüzün deðeri bugün ne olurdu? Bununla ilgili bir çalýþma yaptýnýz mý?

Diðer arkadaþlar da düþüncelerini paylaþabilir elbet. Yatan temettü ile ayný hissede lot mu artýrmalýyýz? Yoksa yatan temettüyü farklý bir hissede mi deðerlendirmeliyiz?
    Bu tip önemli parametrelere ulaþmak kolay olmuyor, internette kaynak var mý detaylý araþtýrmadý ama bu gereksinimden mütevellit kendi sistematik veri toplama sistemim var. Bildiðiniz gibi Temetü verimi (Dividend Yield) = Temettü / Piyasa fiyati olarak hesaplaniyor. Temettü rakamý yýllýk veya dönemsel deðiþikliklere uðramasý ile birlikte piyasa fiyatý etkisiyle sürekli deðiþiyor. Bu deðiþim piyasa fiyatýnýn düþmesi neticesinde bize verimi yüksek incileri toplama olanaðý saðlýyor.

Asagýda 5 þirket için temettü verimini paylaþýyorum. Burada hatýrlatmak istediðim, hesaplama yaparken XTMT25 listesi ve son temettü deðerini alýyor. Yýllarýn hissesi, TTRAK bu sene temettü vermeyecek ve listeden düþecek.
    Listede TTRAK, AYGAZ, AKSA en ön sýralarda. Bu teknik piyasanýn düþük fiyatlandýrdýðý zamanlarda iþe yarýyor.

Ýkinci sorunuz için bakýþ açým biraz farklý. Genel olarak benim için portföy temettü verimi var. Bu nedemek, þu þekilde açýklayalým. Portfoyde her þirketin belirtli bir aðýrlýðý mevcut örneðin yukarýdaki þirketler portfoyde 50% 25% ve 25% þeklinde olsaydý, portföy veriminiz 17.30 % 0.50 + 13.98 x 0.25 + 12.39 x 0.25 = 15.25% olur.

Bu nedenle benim için oluþan temettüden yapýlan geri alým aðýrlýklý olarak mevcut þirkete geri yatýrým þeklinde oluyor ancak þu anki durumda oldukça güzel alternatifler de yaratabiliyor. En baþarýlý sonuç, en düþükleri portföy verimini arttýracak þekilde aðýrlýðýný azaltmak diðerlerini veya baþarýlý þirketleri ise arttýrmaktýr. Portfoyde þirket sayýsý 10 üzeri olmasý genelde avantaj saðlamýyor, portfoy verimi XTMT25 verimine yaklaþýyor.

Sonuç olarak ben Portfoy x Portfoy Verimi / 12 = Aylýk serbest gelir (vergi hariç) nedeniyle yukarýdaki balanslamaya önem veriyorum.

Alýntý Originally Posted by lazman Yazýyý Oku
    Hocam%30 sadece bir örnek.% 10 da , % 50 de ,%5 de olabilir.

Vurgulamak istediðim ,TÜPRAÞ gibi Türkiye'nin en büyük þirketinin bile temettüsüden gelen parayla yine hisse alýnsa, 10 yýl sonra ,10 yýl boyunca hiç temettü vermeden elde edeceðimiz servetle ayný servete sahip olunacaðý.Yani temettünün servetimize direkt katkýsý yok gibi.Gibi deðil.Yok.

Temettü veren hissenin popularitesi hisseye olan ilgiyi arttýrýyor ya da zaten sürekli karlýlýðýyla yatýrýmcýlarýn her daim ilgisini çekiyor.Karlýlýðýn sonucunun temettü getirisi olmasý ,temettü getirisinin ise matematiksel ek bir getiri saðlamamasý ; buna raðmen hisselerin karlýlýklarýndan ziyade temettü verimlerinin ön plana çýkarýlmasýna çok anlam veremiyorum.
    Düzenli kar açýklayan ama hiç temettü vermeyen hisse ile ,sürekli kar getirip temettü veren þirketin getirilerinin matematiksel olarak farký yok
    Sürekli kar eden firma sürekli kar etsin hiç temettü vermesin.Verecekse de temettü hesabýma yatsýn ,hisse fiyatý düþmesin ve ben sürekli kar eden firmanýn karýndan da istifade edeyim.Fena olmaz mý ?
    Temettü muhasebesel olarak özkaynaklarda azalmaya neden olur, öz kaynak artýþý ise kar veya nakit yaratabilme kailiyeti ile oluþur. Piyasa fiyatý ise doðrudan özkaynak / ödenmiþ sermaye dersek, hisse fiyatýný etkileyen dinamik (kar-temettü) rakamýdýr. Eðer daðýtýlan temettü = kar ise eoorik olarak hisse fiyatý deðiþmez, bunun için on sene geriye gitmeniz gerekmiyor.

Kapital Varlýk Büyümeniz ise (CAGR) Temetü Veriminiz + Hisse BF Artýþ Oraný - Enflasyon olacaktýr. Eðer temettü yoksa hisse bf artýþý portfoyunuzu belirler ya da vice versa.

4. tebrikler guzel sekilde anlamis ve anlatmissiniz konuyu.

Sayin lazman birde su detay var tupras temettu dagitinca bize giren cikan yok en nihayetinde ayni seyi kazaniyoruz.

Ancak yatirimcilarin bir cogunun temettu isteriz demesi anlamsiz gelmiyormu hadi bunu gectim birde yuksek temettu isteyenler var. Bunlar sacma degil mi ?

Yatirimciya faydasi yok hatta vergiden dolayi zararina bile. Ne hikmettir anlamadim butun ky temettu diye olup bitiyor.

Birde du detayi hakkinda ne dusunuyorsun merak ettim.

Simdi temettu dagitilmadiginda para sirkette kaliyor bunu ister yatirima sokar isterse borclarini oder dogrumuyum.

Ancak temeetu olarak oderse borclarini kapatamaz yeni yatirim icin ise kredi cekmek zorunda kalir.

Buraya kadar hem fikiriz herhalde.

Simdi sirket her yil temettu dagitsin. Ayni zamanda her yil yuzde 30 buyusun hisse fiyatida buna gore yuzde 30 yukari gidiyor olsun maksat ornek

Ayni sirket temettu dagitmasin temettu parasini faize koysun diyelim. Bu durumda sence sirket yine yuzde 30 mu buyumus olur yoksa faizden gelen parayida hesaba kattigimiz icin atiyorum yuzde 35 yuzde 33 vb mi buyur.

Mantiken yuzde 30 dan fazla buyuyecektir hem fikirmisin

Peki bu hisse yuzde 30 buyumeye hisse fiyatida yuzde 30 yukselerek karsilik veriyorsa.

Yuzde 33 buyudugundede hisse fiyatida yuzde 33 yukselerek karsilik verecektir.

O halde sirketin temettu dagitmamasi yatirimcinin faydasina degil mi. Hadi dagitsin diyelim ama aselsan gibi az dagitmasi yatirimci icin daha iyi degil mi

Bu soylediklerim mantiksiz mi?

Ancak cok buyuk bir kitle soylediklerim asiri mantiksiz ve sacmaymis gibi.

Temettu verimliligi en yuksek 5 hisseyi alayim mantigi guduyor.

Yatirimcilari anlamak cok zor.....
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

5.  Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    Temettu verimliligi en yuksek 5 hisseyi alayim mantigi guduyor.

Yatirimcilari anlamak cok zor.....
    Anlamadýðým iki þey var;

- Bugüne kadar okuduðum temettüyü savunan hiçbir yorumda en yüksek verimi olan 5 hisseyi al ve gözünü kapat diyene rastlamadým aksine herkes bunun bir þey ifade etmediðini ve farklý bir sürü artýn gerektiðini yazmýþtý.

- Temettüden çok daha fazla efsanesi dönen ve matematiksel olarak bir anlamý olmayan bedelsiz ile hiç uðraþmamanýz

6. Sayýn Açýkgöz
    Matematikle aram fena deðildir.Yýllardýr memur birikimi ile zaman zaman hisse alýrým.
    Ýktisat anlayabildiðim bir alan deðil.Þirketin temettü daðýtýp daðýtmamasýnýn þirketin bilançosuna etkisini yorumlayamayacaðým.Ýþin aslý yorumlasam bile yatýrým stratejim deðiþmez.Piyasanýn en güçlü firmalarýnýn hisseleriyle ilgilenirim.Tüpraþ yýllarca temettü vermesin.Yine alýrým Tüpraþ'ý ya da biriktiririm.Hoþ,þu aralar yok portföyümde.Bence karlýlýklarý kararlý þirketlerinin yýllardýr ilgi görmeleri verdikleri temettülerden deðil karlýlýklarýndan.Temettü verdikleri için ilgi duyan yatýrýmcýlar ise düzenli olan karlýlýklarýný satýn alýyor ve dolayýsýyla doðru yatýrým yapmýþ oluyorlar.Matematiksel olarak katkýsý olmayan temettünün yatýrýmcýda yarattýðý ise psikolojik bir rahatlýk aslýnda.Gerçi yatýrýmcý bunu ''emekli maaþý''olarak deðerlendiriyor ama vermesinden kazancý olmadýðý gibi vermemesinin yarattýðý psikolojik rahatsýzlýðý da yaþamamýþ oluyor.
    Bana göre
    Temettü = psikolojik haz
    sürekli karlýlýk = temettü = doðru yatýrým
    Son düzenleme : lazman; 26-03-2019 saat: 20:37.

Aslýnda temettü gelirini anlamak için söyle örnekler verilebilir. Temettüyü nasýl algýladýðýnýz çok önemli, gelir olarak mý görüyorsunuz yoksa aldýðýnýz þirketin düþen özkaynaðý mý ? Sürekli kar etmeyen þirketlerde, ettiði karý yatýrýmcýsýyla paylaþmayan þirketlerde temettü yatýrýmcýsý olmuyor zaten. Deðer yatýrýmý ile temettü farklý bakýþ açýlarý, temettü yatýrýmcýsý o þirketin instrict value daha az ilgilenir, amacý baðladýðý paranýn amortismanýdýr ve geri dönüþ hýzýdýr.

Yukarýda defalarca yazýldý, verim tek baþýna bir etmen deðil, Özkaynak artýþ oraný ile ilgileniyoruz elbette ancak denklem çok basit,

nakit akisi, sirketler nasil pozitif nakit akisi ile ayakta duruyorsa, bireysel yatirimcilarda. Eger maasli calisansaniz, issiz kalmaniz durumunda hayatinizi idame ettiremezsiniz. Temettu yatirimcisi iseniz nakit hayatinizin parcasidir, yukarida yapilan yaklasimlar yatirim felsefesinin gercek hayatla ilistirilmemis versiyonlari olsa gerek, yani yatirimi banka hesabinda olusan artis ve azalis olarak goruldugunu tahmin ediyorum. Benim icin temettu asagida,

(Denklemin Sol Tarafý) Temettü, (Denklemin Sað Tarafý) Tum hayat giderleri + Tatil + Egitim giderleri + Özel Saðlýk Sigortasý + Diðer Giderler + Psikolojik Haz

Durum 1 : Denklemin Sol Tarafý > Sað Tarafý, Finansal özgürlük, amaç Temettü Artýþ Oraný > Enflasyon
    Durum 2 : Denklem Sol Tarafi = Sag Taraf, Süreli finanasal özgürlük, yarý zamanlý ek gelir gereksinimi, denklemin sað tarafýný azaltýcý tedbirler

Tupras isterse 30 sene kalsin, eger nakit akisi saglamiyorsa benim icin anlam ifade etmiyor. Yatirimda varliklar (asset) nakit yaratabilme kabiliyetine sahip enstrumanlarin butunudur. Sizin icin varlik kavrami farkli ise yatirim yaklasiminiza saygi duyarim ancak anlamsiz bulurum.

Benim icin TUPRS yatirimi soyle gozukur, 1 lot TUPRS + 13.5 tl yillik nakit

Syg.

8.  Alýntý Originally Posted by Sorrow Yazýyý Oku
    XTM25 endeksinin temettü verimine göre sýralanmýþ hali elinizde var mý acaba? Ýnternette arattým bulamadým maalesef.
    Mesela yukarýda alýntý yaptým. Mesele temettü savunmak savunmamak deðil. Yatýrýmcýlarýmýz sürekli bu soruyu soruyor temettü verimine göre listeyi nerden buluruz. Yatýrýmcý niye bunun peþinde olabilir.

Objektif olalým çok büyük bir ihtimalle temettüyü faiz geliri gibi zannederek en yüksek temettü veren hisselerde portfoy oluþturmak istiyor.

Temettünün sinyal verme etkisi (Sinyal verme hipotezi) yani ben kar edebiliyorum ki temettü daðýtýyorum mesajý verýr yatýrýmcýya.

Ancak bu malesef doðru bir mesaj deðildir. Örnekleri çok. MRDN çimentoyu hesaplayýn Temettü verimliliði yüksek ancak 2010 dan beri temettü dahil yatýrýmcý zarardadýr. Temettü daðýtmak kar ediyorum sinyali veriyorsa kar eden býr sýrketin yatýrýmcýsý 9 yýldýr nýcýn kar edememiþ üstelik temettülerine ortalamanýn üzerinde olmasýna raðmen. Bunun gibi örnekler cogaltýlabýlýyor.

Eðer temettü daðýtmak kar edýyorum sýnyali veriyor ise. Az temettü daðýtmak az kar ediyorum çok temettü daðýtmak cok kar edýyorum mesajý vermeli. Aselsan da bu durumu bozuyor. Az temettü ödüyor normalde yatýrýmcý sen az kar edýyorsun mesajý almalý ama bakýyorsunuz en yüksek temettü veren þirketlerden bile daha fazla kazandýrmýþ. Dolayýsýyla temettü verimlilik oranlarý þirket karlýlýðý hakkýnda net bilgiler vermiyor bence elimizde ki doneler böyle birþey olmadýgýna iþaret ediyor.

Temettü verme olayýný kötüye kullanan þirketler de var. Þirket 20,000 TL temettü daðýtýp 20,000 TL lik kredi çekiyor 21,000 olarak borçlanýyor. Baktýgýnýz zaman aslýnda þirket temettü veriyormu veriyor yüksekte veriyor fakat gidip yatýrýp yapmak için 1000 TL maliyet ödüyor aslýda þirket küçülüyor. MRDIN gýbý Fakat yatýrýmcý bunun farkýnda bile olmadan helal olsun MARDINIME beným bu yýlda temettü daðýttý diye seviniyor.

Yatýrýmcý bunlarýn farkýnda degýl Yarýn temettü verimlilik listesine bakýp ertesi gün MRDIN ýlk 10' da diye porfoyune mardýn koyan var. Birde bununla övünülüyor. Sen ne diyorsun beným hýssem þu kadar temettü daðýtýyor dýye övünüyor.

Diðer arkadaþýmýzýn durumuna gelirsek.

Objektif olarak bakmak gerekiyor verilere istatistiklere ve bilime güveniyorsak duygusal olmamamýz gerekiyor. Bu vesileyle durumu deðerlendirirsek yatýrýmcýlarýn %80 %90'ý aldýðý temettüyü harcamak yerine çoðunlukla ayný veya benzer baþka temettü hisselerinde kullanmak üzere tekrar LOT'a çeviriyor. Ortalama yatýrýmcýnýn portfoyu 30,000 TL civarýnda. Dolayýsýyla yatýrýmcýlar haklý olarak öncelikle portfoyu büyütmek için aldýðý nakiti tekrar hisseye yatýrýyorlar. Aslýnda bu yapýlan temettü vermemekle ayný þey. Fakat yatýrýmcý aldýgý temettüyü yine ayný hisseye yatýracaðýný önceden planlamasýna raðmen. En yüksek temettü veren hisselerden portfoy oluþturuyor.

Hani dedik ya nakit almak ve parasýný amorti etmek istiyor diye. Bunu düþünen sadece %10 Geri kalan %90'ýn yaptýðý þey nakiti ayný hisseye yatýrmaktan ibaret. Nakiti ayný hisseye yatýracaksan temettü istemenin anlamý ne ?

Nakite ihtiyacým var diyor ancak o nakýtý tekrar hissede kullanýyorsun.

Nakit ihtiyacý olan birisi bunu temettü ile yapmak zorunda deðil. Ayný þeyi hisse satarakta yapabiliyor. Üstelik lot sayýsý azalmasýna raðmen ayný kazancý ve ayný nakite sahip oluyorlar üstelik daha az vergi ödeyerek.

Bir hissede Yatýrýmýn geri dönüþünü ölçme kriterimiz Temettü ise yanlýþ yerdeyiz bana göre geçmiþ veriler bize bir ýþýk tutuyor. Örneði MRDIN'den vereceðim. 2010 yýlýnda ortalama temettü verimine bakarak yýllýk þu kadar temettü alacaðým atýyorum 10 yýlda paramý amorti edeceðim diyen bir yatýrýmcý 9 yýl geçmesine raðmen Ana paranýn %5 ini bile amorti edemedi.

Aselsanda parasýnýn amortý süresi 50 yýl çýkýyor Temettüye göre. Ancak 9 Yýlda parasýný 20 ye katladý. Bu yatýrýcý portfoyunun sadece %10 unu bugun satarak ana parasýnýn %100 ünü amorti etti. üstüne 19 tanede daha ana para yarattý.

Yatýrýmcý eðer nakit ihtiyacý varsa bunu hisse satarak zaten yapabýlýyor niye daha fazla vergi ödeyerek ayný þeyi yapsýn ki mantýklý deðil. Üstelik bu yýl nakite ihtiyacým olmamasýna raðmen zorla bana nakit vermeleride cabasý.

Doç.Dr.Drink jenter bu konuyu aydýnlatmýþtýr.

Ayný þekilde excel dosyasýnda da bunun matematiðini yaptým. Nakit isteyen yatýrýmcý lot satarakta ayný þeyi yapabiliyor.

Ýsteyene excelými gönderebýlýrým. Merak eden varsa jenterin makalesýnýde gönderirim.

DENKLEM 1 > SOL TARAF TUPRAS HER YIL %25 Yukarý gider
    DENKLEM 2 > SAÐ TARAF TUPRAS HER YIL %25 Yukarý gider temettü daðýtýr.

DENKLEM 1 uygulayan yatýrýmcý; DENKLEM 2'yi uygulayan yatýrýmcý ne kadar temettü almýþsa ayný miktarda temettü almýþ gibi yapabilmek için lot satar.

DENKLEM 2 uygulayan yatýrýmcý her yýl belli bir miktarda daðýtýlan temettüyü alýr. Lot sayýsý sabit kalýr.

SONUÇ: Her iki yatýrýmcý da ayný kazancý elde eder.

DENKLEM 1 yatýrmcý için daha avantajlý gözükmekte avantajlar nelerdir.

1-Nakit istemeyen yatýrýmcý lot satmamýþ olur. Diðerinde mecburen o nakiti almak zorunda kalýr.

2-Nakiti istediði oranda alabilir. Daha fazla lot satarak daha fazla temettü yaratýr!!! Diðerine þirket ne verirse onu almak zorunda kalýr. Daha az nakite ihtiyacý varsa daha az lot satar. Diðerine þirket ne verirse.

3-Vergi ödemediði için daha avantajlýdýr diðerine mecburen vergi ödersin.

4-Nakit þirkette kaldýðý için Þirketin finansallarý daha güçlü görünmekle birlikte yeni Projeler için dýþardan kaynak (kredi) bulma ve faiz maliyetine katlanmak zorunda kalmaz. Diðerinde ise þirket ya projeden vazgeçer yada borç maliyetine katlanýlarak kredi çeker.

SON olarak yatýrýmcýlar temettü isteyerek Ortak olduklarý þirketin Yeni projelere giriþmesini istemiyorlar mý ?

Ýstemiyorlarsa þirkete güvenmiyorlar, parayý yanlýþ bir projede kaybederler ben o parayý daha iyi yerde kullanýrým diyorlar ve bu sebeple elde edilmiþ karý daðýt diyorlar. Öylese bu yatýrýmcýlar Projelerine güvenmediði bu þirkette ortaklýklarýný nasýl sürdürebiliyorlar. Biran önce satýp baþka bir hisseye geçmeleri gerekmez mi ?

Yeni projeler yapsýn ancak nakit ödeme de yapsýn istiyorlarsa. Bunu borç alarak yapmalarýný istiyorlar demektir. O halde bu yatýrýmcýlar ortak olduklarý þirketin borçlanmasýna sýcak bakýyorlar demektir.

TÜm bunlarý toplarsak yatýrýmcý burada Rasyonel deðil. Ne kendini düþünüyor, ne ortak olduðu þirketi düþünüyor.

-Kendini düþünen yatýrýmcý ortak oldugu þirketin yeni projelere yatýrým yapmasýný ister.
    -Kendini düþünen yatýrýmcý ortak oldugu þirketin yeni projeleri için kredi borcuna girmesini istemez.
    -Kendini düþünen yatýrýmcý vergisiz birþekilde kar payý yaratabileceðini bildiði halde temettü ödenmesini isteyerek vergili þekilde kar payý almak istemez.
    -Kendini düþünen yatýrýmcý güvendiði þirkete ortak olur. Güvenmediði þirketten nakit ister.
    gibi gibi.

Ben böyle yorumluyorum farklý görüþ ve önerilere açýðým.

Katýldýðým konular:
    -Bir þirket hem temettü daðýtýp hemde büyüyebilir hem fikirim bunu yapan çok güzel bist30 hisseleri var.
    -Temettü ödenmesi kötü birþey deðildir. Ödenmemesi veya düþük ödenmesi kötü birþey deðildir.
    -Nakit alýp bunu harcayan yatýrýmcýlara sonsuz saygým vardýr. Ancak nakit isteyip ayný hisseye yatýran yatýrýmcýlarý anlamakta zorlanýyorum.
    -Nakit almanýn psikolojýk olarak pozitif bir etki yarattýðýna inanýyorum.
    -beðendiðim güzel þirketlerin %90'ý temettü daðýtan hisselerden oluþuyor.

SÝNÝRLENDIGIM KONULAR

-Temettü verilmemesine veya az verilmesine küfreden kýzan tayfa.
    -Temettüyü gereksiz yere ve anlamsýz yere ezbere bilgilerle sürekli ön plana çýkarýp öven tayfa.
    -Temettü verimlilik oranlarýnýn arttýrmasýný isteyen tayfa. Çünkü ayný þirkete ortaðýz ben þirketin borçsuz buyumesýný ýsterken o tayfa daha fazla temettü ödesin daha fazla borçlansýn veya yeni proje yapmasýn derdindeler. Daha fazla nakit istiyorsan ayný temettü gibi lot satarak üstelik daha az vergiyle yapýyorken bunu yapmak yerine illede temettü demenin mantýgýný anlayamýyorum. Dolaylý yoldan þirkete ayný zamanda bana zarar vermiþ oluyorlar.
    -Temettü veren þirketleri ön planý cýkarýp temettü vermemek veya az vermek kötü birþeymiþ gibi algý yaratýlýp diðer þirketlere haksýzlýk eden tayfa.
    -Detayýna girmeye gerek yok böyle gelmiþ böyle gider bak temettü vermiþ ama kazandýrmýþ ýncýgýný cýncýgýný karýþtýrma diyip tembelliðe sevk eden tayfa.
    -Yeterli araþtýrmayý sorgulamayý hesaplamayý yapmamýþ ancak delicesine ve ezbere bilgilerle yatýrým yapýlmasýna.

Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

Sayfa 55/91 ÝlkÝlk ... 545535455565765 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •