Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
17,40 9.99% 2,69 Mr 15,86 / 17,40
13,23 9.98% 1,41 Mr 12,31 / 13,23
69,45 9.98% 42,71 Mn 63,55 / 69,45
26,04 9.97% 285,35 Mn 23,60 / 26,04
48,58 9.96% 639,47 Mn 43,00 / 48,58
53,10 -10% 391,53 Mn 53,10 / 61,00
38,70 -10% 50,67 Mn 38,70 / 39,70
10,13 -9.96% 1,03 Mr 10,13 / 11,60
7,34 -9.94% 276,19 Mn 7,34 / 7,87
35,24 -9.92% 122,48 Mn 35,22 / 39,30
296,00 -1.25% 6,48 Mr 295,00 / 299,75
29,20 3.55% 5,88 Mr 28,02 / 29,86
68,75 -0.72% 5,34 Mr 68,25 / 70,25
255,25 -0.29% 5,02 Mr 255,25 / 261,25
13,15 -0.23% 4,75 Mr 13,06 / 13,34
17,50 1.51% 704,46 Mn 17,12 / 17,68
330,50 -1.78% 4,33 Mr 330,00 / 338,50
206,50 -0.63% 3,68 Mr 205,80 / 211,80
691,00 -1.78% 2,92 Mr 686,50 / 708,00
89,20 -0.28% 284,52 Mn 88,40 / 89,85
109,60 -1.08% 103,09 Mn 108,80 / 111,00
330,50 -1.78% 4,33 Mr 330,00 / 338,50
27,96 0.65% 154,81 Mn 27,70 / 28,26
10,56 -1.77% 267,57 Mn 10,52 / 11,10
78,15 -0.57% 263,41 Mn 77,65 / 79,80

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 56/91 ÝlkÝlk ... 646545556575866 ... SonSon
Arama sonucu : 723 madde; 441 - 448 arasý.

Konu: Neden temettü ödeyen sanayi þirketlerine ortak olmalýyýz

Yatirimcilarimiz bu soruyor, ha ha ha nasil bir ego sasiriyorum. Daha once senin temettu nun vergi mekanizmasinin nasil isledigini iyi arastirmadigini ama zikri olmadan fikrin oldugunu da soylemistim. Insanlari yanlis yonlendirdigin eksik bilgilerin ve

sabit fikirlerin ile yanlis yonlendiriyorsun. Ancak bunun yaninda ozellikle tutumlu ve temettu odakli yatirimcilari gormek ve sirketlerin bunu benimsemesi icin belki bir faydam olur diye karalyorum, yoksa sana daha once yaptigim gibi guler ve gecerim.

1) Vergi ödemediði için daha avantajlýdýr diðerine mecburen vergi ödersin.

-Kendini düþünen yatýrýmcý ortak oldugu þirketin yeni projelere yatýrým yapmasýný ister.

Temettu yatirimcisi ortak oldugu sirketin yatirimciya donuslerini bekler.

-Kendini düþünen yatýrýmcý ortak oldugu þirketin yeni projeleri için kredi borcuna girmesini istemez.

Kredi borcuna giren sirketlerle ilgilenmez, karlilik hedefidir.

-Kendini düþünen yatýrýmcý vergisiz birþekilde kar payý yaratabileceðini bildiði halde temettü ödenmesini isteyerek vergili þekilde kar payý almak istemez.

Vergisiz kar payi yaratmak nasil oluyormus diye ic ceker. Diger yatirimcilarin da GVK i okumasini ve anlamasini bekler

-Kendini düþünen yatýrýmcý güvendiði þirkete ortak olur. Güvenmediði þirketten nakit ister.gibi gibi.

Gibi gibi

Su anda yaklasik 40.000 TL lik temettu gelirin vergisizdir, bunun ustundeki oran G.V.K da belirtilen vergiden dusulur, ilave olarak gelir beyaninda saglik, egitim vb. giderlerini de bu vergiden mahsuplasirsin.

Kim vergiden muhaf ben anlayamadim, hani gezegenden bildiriyorsun, %15 stopaj yok mu ? Yoksa takas birimi olarak markette Tuprs mi odeyeceksin.

Aslinda cevap verirken eglenmiyorum, bilmedigin sularda yuzmek isterken baskalarina su sicratiyorsun onun icin digerlerini korumak istiyorum. Bu arada, 2 sene evvel temettu emeklisi oldum bilmeni isterim, temettu gelirlerim ailemin giderlerinin ustunde. Iki sene sonra, benim ufakligin ozel okul masraflarini Tuprs ve begenmedigin mardin den karsilayacagim.

Ama senin afaki know-all yapinla sana deneyimlerimi paylasmaktan imtina ederim. Herkesi senden daha az biliyormus gibi yaftalama da senin olsun guzel kardesim. Umarim temettu yatirimciligi Turkiye'de rayina oturuz ve sirket yonetimleri de bunu uygular, bizimde Dividend Aristocrat larimiz contender lerimiz olusur ... Bol kazanclar

2. Konuyu vergi uzerinden goturmus diger soylediklerimin hepsini bosa cikarmissiniz.

Vergi konusunda gerekli arastirmayi yapmamak benim ayibimdir ve bu konudaki bilgisizligimi kabul ediyorum. Bu konuda yeterli bilgi birikimine sahip oldugunuzu dusunerek sizin vergi konusundaki goruslerinize inanoyor ve kabul ediyorum.

Temettu emeklisi olmaniza sevindim. Umarim sermayeden yemiyorsunuzdur.

Arkadaslarimizida aydinlatmak adina eger hesap extranizda mardindeki ilk yatiriminizin degeri ile bugunku yatiriminizin degeri gorunuyorsa arkadaslara anlatmak istedigim daha iyi anlasilacaktir. Mrdin gibi bir hissede yatirdiginiz ana parayi yiyorsunuz temettu adi altinda.

Herneyse bunlarin hicbirisi onemli degil. Benim soylediklerimide unutun gitsin.

Bir link gonderecegim belliki bu konuda hem tecrubeli hemde benden daha bilgilisiniz hocam.

Su linkteki akademik calismayla ilgili arkadaslari ve beni aydinlatabilirmisiniz.

Hadi ben hataliyim ve yaniliyorum yada yanlis dusunuyorum.

Peki bu calisma neyin nesi bu calismayi yapan proftami yanlis dusundu.
    https://www.google.com/url?sa=t&sour...HweSh5N5duoTK2
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

3.  Alýntý Originally Posted by kaucuk Yazýyý Oku
    nakit akisi, sirketler nasil pozitif nakit akisi ile ayakta duruyorsa, bireysel yatirimcilarda. Eger maasli calisansaniz, issiz kalmaniz durumunda hayatinizi idame ettiremezsiniz. Temettu yatirimcisi iseniz nakit hayatinizin parcasidir, yukarida yapilan yaklasimlar yatirim felsefesinin gercek hayatla ilistirilmemis versiyonlari olsa gerek, yani yatirimi banka hesabinda olusan artis ve azalis olarak goruldugunu tahmin ediyorum. Benim icin temettu asagida,
    .
    Tamam,nakit önemli de hocam,hisse ,temettü vererek servetinizi arttýrmýyor ki.Senetlerinizin bir kýsmýný sizin adýnýza satýp ,parayý hesabýnýza yatýrýyor.Hisse temettü vermesin,ihtiyaçlarýnýzý gidermek için gereken nakiti siz , yýlýn belirli zamanýnda aklýnýzdaki temettü miktarý hatta daha fazlasýný elde etmek adýna hisselerinizin bir kýsmýný satýn.Temettü almýþ gibi olun .
    Temettü emeklisi olmanýz uzun yýllar alýþ yaptýðýnýz hisselerin primlenmesi ve birilerin, sizin yerinize, her yýl hisselerinizi satýp ,nakiti hesabýnýza yatýrmasý deðil mi ?

Keþke faiz gibi olsa þu temettü.Þirket, karýnýn hisselerimize düþen miktarýný , hisselerimizin deðerleri azalmadan ,hesabýmýza yatýrsa.
    Biz de ,yýllar sonra,gerçek anlamda kendimize TEMETTÜ EMEKLÝSÝ diyebilsek.

takvim 2020ye göz kýrpýyor ancak hala temettü alacaðýna hisse sat diyen var vay be. biraz sert oldu belki ama ne yapayým durum bu.

DOAS ýn piyasadaki paylarýnýn %5inin sahibi olsam mesela daðýtýlkan karýn %5ini beklemek yerine %5ini satsam tahta tavan olmaz mý . ayný sizin gibi düþünen akýllý bir yatýrýmcý pergamon statusu verem etti. piyasadaki paylarýn üçte birini almýþ ancak borsa bilgisi sýfýr. 25 ay önce aldýðým hisseler tamamen temettü ile geri ödememiþ olsa, beyfendinin doldur boþaltý yüzünden küllüm zarar yazýcaz. iyi ki yabancýlarýn milyar dolarlýk emeklilik fonlarý falan sizin gibi düþünmüyor yoksa her gün taban.

Alýntý Originally Posted by lazman Yazýyý Oku
    Tamam,nakit önemli de hocam,hisse ,temettü vererek servetinizi arttýrmýyor ki.Senetlerinizin bir kýsmýný sizin adýnýza satýp ,parayý hesabýnýza yatýrýyor.Hisse temettü vermesin,ihtiyaçlarýnýzý gidermek için gereken nakiti siz , yýlýn belirli zamanýnda aklýnýzdaki temettü miktarý hatta daha fazlasýný elde etmek adýna hisselerinizin bir kýsmýný satýn.Temettü almýþ gibi olun .
    Temettü emeklisi olmanýz uzun yýllar alýþ yaptýðýnýz hisselerin primlenmesi ve birilerin, sizin yerinize, her yýl hisselerinizi satýp ,nakiti hesabýnýza yatýrmasý deðil mi ?

Keþke faiz gibi olsa þu temettü.Þirket, karýnýn hisselerimize düþen miktarýný , hisselerimizin deðerleri azalmadan ,hesabýmýza yatýrsa.
    Biz de ,yýllar sonra,gerçek anlamda kendimize TEMETTÜ EMEKLÝSÝ diyebilsek.
    Servet arttýrma derdinde deðilim, nakit akýþý ve sermaye koruma hedefim. Bu noktada buyume odaklý yatýrým mentalitesinden zaten ayrýlýyoruz. Amac yatýrýmýn olusturdugu nakitin enflasyon uzeri buyumesi olacaktýr, yani temettünün enflasyona ezilmemesi.

Keþke faiz gibi olsa demiþsiniz, hissenin deðeri zaten artýyor. Daha onceden iþyat için bir çalýþma yapmýþtým. Tuprs dediðiniz gibi %30 artarken, isyat ise %7 cagr + %18 yield ile roa oluþturmuþ.

Kendinize temettü emeklisi demek isterseniz buna odaklý yatýrýma baþlamalýsýnýz. Merak etmeyin hiç bir þirket nakit akýþýný enflasyona ezdirmez, ezdiremez yoksa ayakta kalamaz, piyasa dinamiklerinde yok olur, sizde size temettü veremeyeceði için portfoyunuzden cýkarýrsýnýz.

Bunun yanýnda portfoyunuzle kendinize uzun soluklu gelir elde edersiniz.

Sent from my iPad using Tapatalk
    “The trend is your friend until the end when it bends.” - Ed Seykota

6. BU benim þahsi fikrim geneliniz böyle düþünmüyor olabilir.

LAZMAN Doðru söylüyor ve ona katýlýyorum. Temettü dediðiniz þey portfoyunuz %5 %10 gibi bir kýsmýnýn dolaylý yoldan satýlmasý bunu sen yapmýyorsun da þirketin kendisi yapýyor. Bunun adýnada temettü emekliliði diyorlar.

Ama sen her yýl portfoyunun %10 unu satýnca temettü emeklisi deðil, KUMARCI oluveriyorsun. Trader oluyorsun baþka birþey oluyorsun. Gerçek temettü yatýrýmcýsý olmadan bilemezmiþim. Ne alakasý var dostlar matematik ortada. Ayný þeyin farklý þekilde uygulanmasý.

Lazman konuyu çok iyi anlamýþ ne anlatmak istediðimi de anlamýþ Lazman düþünsene 2008 krizinin dibinde þirketlerin temettü daðýttýðýný. Yanlýþ zaman da ve yanlýþ yerde borsa dipte iken hisselerinin bir ksýmýný zorla satmýþ olacaklar temettü alarak. BU da çok önemli. Temettü daðýtýmýnýn zamanlamasý. AMa buna sen deðil þirketin kendýsý karar veriyor. Halbuký ne zman temettü alacaðýný sen belirlemiþ olsan 2008 krizinin dibinde deðilde bunu erteleyip 2009 yýlýnda kendý temettünü lot satarak kendin yaratýr böylece hem servetin daha yüksekken pay almýþ ve yukarý cýkýstan maximum fayda saðlamýþ olacaktýn. Haksýzmýyým.

Lazmaný þirket yöneticisi yapsam bu þirket borsada da iþlem görüyor olsa ve lazmana desemki lazman ne yap yap ama mutlaka temettü daðýt desem. Lazman yatýrýmcýlarýn menfaatini düþünüyor ise. Temettüyü borsa veya hisse çok yukarýlarda iken temettü daðýtýr. Borsa veya hissesi aþaðýda iken temettü daðýtmaz. Böylece yatýrýmcýlar yüksek fiyattan portfoyunun bir kýsmýný satmýþ gibi olurlar ve daha fazla menfaat saðlarlar.

TTRAK temettü daðýtmayacam diyince eleþtirildi. Aslýnda ne kadar yararlý ve iyi birþey yaptýðýný anlayan kiþi sayýsý 1 elin 5 parmagýný geçmiyor. Hisse bir yýlda %57 aþaðýda iken temettü daðýtýlmasý yatýrýmcý için kötü birþeydir. Zararda iken hissenizin bir kýsmýný satmak demektir. Ayný þekilde ekonomý kötü iken þirket içerdeki nakiti daðýtýrsa sýkýþacak borca girecek veya mevcut borçlarýný ödemekte zorlanacak bu da daha fazla deðer kaybettirecek ttraktöre. Hadi ilk meseleyý anlamasa bile en azýndan mantýken ikinci meseleye bakarak nakit dursun nasýlsa ekonomý sýkýntýlý iyi yaptý diyebilmeli bir yatýrýmcý. AMa bunu bile diyebilen sayýsý malesef yok denecek kadar az.

Boby gelince verdiðin tepki sert deðil aslýnda bu cumlenýn tam tersini kuran biziz. Yukarýdaký makalenýn ne kadarýný okudunuz býlmýyorum. Ancak her geçen yýl þahit olacaksýnýz temettü daðýtmamaya veya az daðýtýlmaya baþlanacak. Bunun yerine hisse geri satýn almasýný tercih edecek þirketler. Daha da geliþmiþ ve üst düzey þirketlerin bir çogu hiç temettü daðýtmayacak.

Þu an bizim ülkemizde bunun tam tersi uygulanýyor. Öylede bir algý var. ÜSt düzey þirket temettü daðýtýr algýsý var. Ancak bu durum deðiþecek evrimleþecek.

Verdiðiniz örnek düz mantýkla bakýnca doðru gibi görünüyor. Fakat biraz detaylandýrýnca mesele anlaþýlýyor. DOASIN %5 ine sahipsiniz hissede hiç temettü daðýtmamýþ olsun bu süre zarfýnda DOASIN 1 LOTU 4,37 Deðil 437,000 TL olacaktý. Bu rakamý hissenin geçmiþ fiyatlarýna temettü verimliik oranýný ekleyerek bulabilirsiniz. Ben þimdi oturup hesaplamadým bunu tahmýný bir rakam yazdým.

Yani 1 lot satarsa 437 TL temettü alýyor. dolayýsýyla bu adam sadece 10 20 lot satarak temettüsünü alacak. taban yapacak bir durum oluþmayacak. Ayrýca temettünün lot satmakla eþ deðer oldugunu anladýðýnýz da temettüyü kendýnýz lot satarak yaratýyor olsanýz bile düþük fiyattan temettü almanýn mantýksýz olacaðýnýn farkýnda olarak yaratacaðýnýz temettüyü kademeli bir biçimde yayarak yapacaksýnýzdýr.

Þimdi diyeceksin ki böyle þeymi olur hisse hiç 437 TL ye cýkarmý 437 TL lik hisse pahalýdýr diyeceksin. Ancak hisselerde gördüðün fiyatýn pahalýlýk ucuzluk anlamýnda hiçbir bilgi vermediði önemli olan piyasa deðerinin kaç oldugunu buna göre defter deðerinin ne olduguna göre pahalý ve ucuz diyebileceðini lot fiyatýnýn 400 görünmesi ile 1 görünmesi arasýnda bir farkýn olmadýgýný dolayýsýyla önce bunlarý öðrenilmesi gerektiðini söyleyince. Sen çokmu bilgilisin karþý taraf hiçbirþey bilmiyormuþ muamelesi yapýyorsun diyorlar.

BÝlse zaten fiyat pahalý veya ucuzluk hakkýnda bilgi vermez diyebilecek. Örnekmi lazým buffetin þirketi hiç temettü daðýtmaz hisse fiyatýna bir bak girde 301,250 DOLAR almaya kalk bakalým bi TL ile alabýlecen mý.

BU konu malesef yüzeysel bir bakýþ açýsýyla anlaþýlmýyor size hak veriyorum. Bende ilk baþlarda çok zorlandým inanmak istemedim. Kesin bir yerde hata yapýyorum dedim. 100 tane hesap yaptým sonuç deðiþmedi hakketten temettü lot satmakla ayný þeymiþ dedim. SOnra birileri drink jenterýn makalesýný buldu. OKuyunca içim rahatladý meðer ayný konuyu adam zaten anlatmýþ ve aktarmýþ bende kendýmden þüphe edip duruyordum býr yerde hatam var herhalde derken bu makaleyle içime su serpýldý hata yapmamýþým dedim.

SOnra meseleyý dahada derýnlemesýne araþtýrdým farklý görüþleri karþýt goruslerý dinledim. okudum.

Kendi çapýmda neredeyse bir bilimsel araþtýrma yaptým. Dünyaca büyük þirketlere baktým inceledim bunlar ne yapmýþ dedim. TEMETTÜ KRALLARI listesine baktým. Bilancolarý zaten biliyordum. Temettünün muhasebede þirkette ne gibi avantaj ve dezavantaj yarattýklarýna baktým. BUFFETÝN temettü ile ilgili ne söylediðini okudum.

TÜm bu araþtýrmalar sonucunda Daha öncede defalarca kez yazdýgým gibi facebook amazon google buffetýn þirketi vb gibi dünya da ismini en çok duydugunuz markarlarýn doðduklarýndan bugune kadar hiç temettü daðýtmamýþ þirketler oldugunu gördüm. Bir yatýrýmcý olarak hanginiz oturup dünyaca ünlü þirketlerin karakterlerini özelliklerini temettü daðýtým politikasýný merak edipte inceledi. BÝzim ülkeye dönünce iki taraf arasýnda ucurum var. Bizim ismi tanýnmýþ bilindik markalarýmýz bist 30 hisseleri bist 30 unda %85 i iyi oranda temettü daðýtýyor. Bu taraf ile bizim ülke arasýnda niye böyle bir terslik var dedim kendi kendime.

Abddeki þirketlere en benzer yönetilen þirket ASELSAN temettü daðýtýyor dagýtmasýnada göstermelik komýk oranlarda temettü daðýtýyor. neredeyse hiç temettü daðýtmamýþ gibi. Kendý kendýme içerledim. Bizim markarlarýmýz niye dünyaca ünlü olamýyor niye yeterince büyüyemiyor. Türkiyenin tüm halka açýk þirketlerini topla bir google etmiyor niye. Çünkü büyümek istemiyor veya büyümekten korkuyorlar yeni yatýrým yapmaya pek sýcak bakmýyorlar habire borç al yatýrým yap felsefesýný güdüyorlar nakitleri bol keseden saçýyorlar yatýrým yapacaklarý zaman gelýncede bankaya baþvuruyorlar sonra ee bizim þirketlerimiz niye böyle. EN baþta yatýrým yapan bizler þirketlerimizin büyümesini istemiyoruzký aselsannýn verdiði temettüye küfrediyor psdtc nin verdiði temettüyü alkýþlýyoruz. PSDTC temettü daðýtmasa potansýyeli çok daha büyük olacak belkide bir aselsanla yarýþacak. potansýyeldeký býr sýrket ama bu yatýrýmcýlarýn bakýþ açýsý yüzünden bu potansýyelý kýmse görmüyor veya görmek istemiyor.

Kýzdýmý da kýzdý egolu sen herþeyimi cok ýyý býlýrsýn denýlýyor ben herþeyi cok ýyý býlmýyorum sadece delýcesýne araþtýrma merak etme sorgulama bu boyleyse bu nýye boyle burada býr hatamý var nasýl düzelir burasý ne yaparsak soyle oluruz boyle oluruza kafa yoran býrýsýyým.

Bana ve size ne yararý var temettünün tamamen ülkemizi ve yatýrýmcýlarýn en menfaatýne olan þey temettü yerine hisse geri satýn almasý uygulamak. Benle ayný araþtýrmayý yaparsanýz ayný yerde bulusacagýz. Ben en iyisi en bilgilisiyim bana GÜVEN DEMÝYORUM!!!!!!!!!!!!!!!!!

Benim söylediklerimi git sen kendý gözünle araþtýr bak öðren diyorum. Benimle ayný bakýþ açýsýna gelmezsenýz gelin yüzüme tükürün. ama ayný þeyleri araþtýrmadan öðrenmeden kapsamlý bir çalýþma yapmadan tükürmeye calýsýyorsunuz. BANA ÝNANIN DEMÝYORUM SORGULAYIN BU ADAM NE DEMÝÞ BIRDE BEN BAKAYIM SUNUN YALANLARINI ORTAYA CIKARYIM DEYIN.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..

7.  Alýntý Originally Posted by Miriel Yazýyý Oku
    Anlamadýðým iki þey var;

- Bugüne kadar okuduðum temettüyü savunan hiçbir yorumda en yüksek verimi olan 5 hisseyi al ve gözünü kapat diyene rastlamadým aksine herkes bunun bir þey ifade etmediðini ve farklý bir sürü artýn gerektiðini yazmýþtý.

- Temettüden çok daha fazla efsanesi dönen ve matematiksel olarak bir anlamý olmayan bedelsiz ile hiç uðraþmamanýz

EKLEME:

1,5 SAAT ÝÇERÝSÝNDE 57 BEÐENÝ 5 RETWEET 5 YORUM MUALÝF 1 KÝÞÝ.

BEÐENÝ BEN BUNA KATILIYORUM DEMEK OLMASA DA DOÐRU SOYLEDIGINI DÜÞÜNÜYORUM BEÐENDÝM DEMEK.

RETWEET AYNEN KATILIYORUM DEMEK.

"TEMETTÜ VERÝMÝ YÜKSEK" CÜMLESÝNÝ KALDIRSA HÝÇBÝR SIKINTI YOK.

AYNU CÜMLE ÞÖYLE KURULSAYDI DA HATALI OLURDU.

BORSADA PARA AL YAT ÝLE KAZANILIR TEMETTÜ "VERMEYEN/AZ VEREN" DOÐRU YONETILEN KÖKLÜ FÝRMALARI ALIP YATACAKSINIZ.

DOÐRU CUMLE NASIL OLABÝLÝR BANA SORARSANIZ.

BORSADA PARA AL YAT ÝLE KAZANILIR "KAR EDEN, KARIYLA BERABER ÖZ SERMAYESINI BÜYÜTEN" DOÐRU YONETILEN KÖKLÜ FÝRMALARI ALIP YATACAKSINIZ.

Benim kurdugum cümle de hata bulamayacaksýnýz araþtýrýn öz sermayesý ve karý büyüyüpte kazandýrmayan hisse senedi yok.

ancak yüksek temettü veripte kazandýrmayan hisse var.

ayný sekilde hiç temettü daðýtmayýp kazandýrmayan hisse de var.

CÜmle öyle bir þekilde kurulmuþ ki sorunun içerisinde cevap bulur gibi. Doðru yonetýlen köklü firmalar mý ? hmmm temettüyü yüksek verenler galiba. Mesajý uyandýrýyor.

benim kurdugum cümlede ayný soruyu soralým. Doðru yonetýlen köklü firmalar mý ? hmm kar eden karýyle beraber öz sermayesini büyütenler galiba.

Yanlýþ mý deðil karýný ve öz sermayesýný büyütsünde ister temettü daðýtsýn ister daðýtmasýn. Temettü daðýtana da karþý deðil temettü daðýtmayanada karþý deðil. Mesela bir yatýrýmcý olarak en çok menfaati nasýl saðlarýz bakýþ açýsýyla bakýyor olaya.

8. Portföyün bir kýsmýný satmak ile temettü ayný þey deðildir. Evet, temettü verildiðinde hisse fiyatý düþer fakat þirketteki ortaklýk oranýnýz sabittir.

Ben meseleye reel olarak bakarým; þirketin verdiði temettü ile yeniden hisse aldýðýmda eski durumda þirketin 10/100000'ine ortakken artýk 11/100000'nine ortaksam elimdeki para ayný kalsa bile umurumda olmaz, çünkü benim bakýþ açýmla reel olarak sermayem büyümüþtür.

Bu bakýþ açýmýn doðru olmasý için belli baþlý gerek þartlar vardýr, dolayýsýyla her temettü veren þirkete atlayýn veya temettü vermeyen þirkete dönüp bakmayýn gibi bir tavsiye içermez ve hatta herhangi bir tavsiye içermez. Temettü ile portföyü satmak ayný þeydir iddiasýna yönelik bir argümandýr.

Saygýlar.

Sayfa 56/91 ÝlkÝlk ... 646545556575866 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •