Originally Posted by
Miriel
Sen meseleye piyasa deeri veya defter deeri zerinden bakyorsun, ben kar zerinden. Senelik 1 milyar dolar kar eden; 100 milyon $ de nakit reten bir yapnn artk 1%'ine deil de 1,1%'ne ortaksam bu benim iin yeterlidir.
Piyasa deeri gibi oynak ve defter deeri deerleme yntemine gre olduka deiken olan kavramlarla ilgilenmem. en fazla bunlarn trendiyle ilgilenirim. Benim iin aslolan kar ve nakit retimidir.
kincisi ve artk sonuncusu; kendini dnyadaki tek okumu, soru soran, sorgulayan insanmasna; kardaki de tam tersi konumda yazdn yazlardan gna geldi. Bu slup devam ettii srece cevap vermeyeceim.
Yukardaki hesabmda yanlyor olabilirim veya ileride fikrim de deiebilir, bu da gayet doaldr ve hakkmdr.
Herhangi bir tavsiye iermez, yatrm tavsiyesi hi iermez.. Olduka gereksiz bir tartmann son mesaj olarak grebilirsiniz.
Uslub konusuna dikkat etmeye alaym ou zaman kar taraf iin nasl alglandgnn farknda olmuyorum. Sanrm farkl pencerelerden baktgmz iin ayn ekilde dnmek istemiyoruz.
Aratrmalarm ve sorgulamalarm sonucu
Tamam tamam byle sylemeyeyim.
Genellikle her yazm genele uygun yazyorum ki daha fazla kii yararlansn amac tayorum. O bakmdan siz yeterince sorgulayan ve aratran biri olsanz dahi dier okuyuculara bunu iyice yerletirmek istiyorum ki her ne yapacaklarsa mutlaka aratrp renip yle yapsnlar istiyorum. Yoksa siz byle deilsiniz anlamnda deil dier yatrmclara adapte etmeye calsyorum bu zellii.
Herneyse konuya dnersek Her yl diyelim 1,000 TL reten bir irketin %1 den %1,1 ine ortak olmak demek aslnda iyi hissetiriyor yada konuya derinlemese girmediimizde her geen yl 1,000 TL den daha fazla pay alacamz anlamna geliyor bu kt birey deil. Mantken yanl gibide grnmyor. Bende tekide sizde bakalar da benzer eyi dnyordu zaten. Bunu dnmekte de hite haksz deiliz. Tabi iin bilanco ayagna girince bu meselenin borsada iledii durum aslnda birazda ilizyonist grndn farkettim.
Beni zende bunu farketmem oldu. Ciddi derecede moralimi bozdu benim.
Nasl dndysem aynsn aktarmaya calsaym sizede.
Hereyi 0 ladm kafamdaki temiz bir sayfa atm.
Dedimki erhan 10,000 TL deerinde bir bakkal dn bunun %10 unu satn al yani 1000 TL sine ortak ol dedim.
BU irket bir ylda 1000 TL kar etsin. elde ettii karda datsn dedim. datalm abi bana 100 TL der 900 TL de patrona der. Bu 100 TL ile tekrar pay satn al dedim.
alalm %11 lik bir paya sahibim deeri 1100 TL artk.
Buraya kadar herey normal dedim kendi kendime.
imdi borsada bir ortaklk deilmi ayn eyin dijital hali peki birde burada dnelim ayn mekanizmay dedim.
tekrar temiz bir sayfa ap ayn hesab borsaya uyarlanm ekilde yaptm.
bakkaln 10,000 TL deerinde hisse fiyatda dz hesap 10 TL olsun %10 unu aldk 100 LOT 1000 TL si bizim. BU irket kar elde etti 1000 TL ve datyor hisse fiyat 9 TL ye dt. Bize yatanda 100lot * 1 TL = 100 TL.
Bir gariplik oluacan farkettiniz ama yinede bitirelim bakalm belki deiiyordur midi tayorssunuz bu anda.
Pay arttracaz demitik arttralm ka lot alrz 100 TL / 9 TL fiyat = 11,1 Adet LOT alrz,
100LOT'a + 11,1 LOT ekle = 111,1 LOT eder * 9 TL fiyat =999,9 TL Dz hesap 1000 TL
irket deeri 9000 TL ancak bu irketin 1000 TL sine ortam. bu da irketin %11,1 ne tekabul eder.
Toplam servetimizi kontrol edelim 111,1 Lot * 9 TL = 1000 TL Hoppala Dijital ortaklkla reel ortaklk arasnda farkllklar olutu.
Tam olarak bu nokta da biraz sakinleelim biraz duralm. Bu noktada ben neden niin nasl sorularn sormaya balyorum.
NEDEN ayn kar elde edemedik ?
Hisse fiyat drlmeseydi ayn kar elde ederdik ancak bunun mumkun olmadgn biliyoruz. Mecbur drlyor.
Biz ortak olduktan sonra temett datm tarihine kadar hisse fiyat elde edilecek 1000 TL KAR' fiyatlasayd. Hisse fiyat 11 TL olacakt. Bu olsayd biz dijital ortaklkta da reel ortaklkla ayn kar elde edecektik. Hibir sapma olmayacakt hesapta.
BU cevap doru sorular yneltmemize yardmc oluyor.
Hisse fiyat elde edilecek kar' fiyatlamad srece aldmz temett iimize yaryor mu ?
Yukarda ki rnek'te kar temett tarihine kadar fiyatlanmaz ise ne kadar temett alrsak alalm ok yksekte alsak ok dkte alsak hi datlmasa da hibir kazan servetimiz de byme veya gelecek iin daha fazla kazan elde edemiyoruz.
irket devasa oranda kar elde etse ve bunun ok byk bir ksmn datyor olsa bile hisse fiyatna bu kar' yanstmad srece elde edilen kar ve bu kardan elde edilecek "KAR PAYI" Gerekten karn pay m oluyor ?
Madem irketin elde ettii kardan pay alacam. BU pay niye kayboluyor. Servetim niye bymyor.
Sorularn sormamza sebep oluyor borsada ortak oldugunuz irketle reel de ortak oldugunuz irket arasndaki farkl oluturan eyin Piyasa degeri yani hisse fiyat oldugu ortaya kyor.
O halde irketin elde edecei kar ve bizim bu kardan elde edeceim pay aslnda irketin hisse fiyatlarnn iinde yer alyor diyebilirmiyiz.
rnekle pekitirelim 10 TL den yukardaki ornek bakkal aldk hisse fiyat 10,2 oldugun da gelecekte almay planladgmz 100 TL lik kar paynn 20 TL sini alm oluyoruz. 10,8 e cktgnda alacamz kar paynn 80 TL sini alm oluyoruz. 11 TL ye ktgn da alacamz kar paynn hepsini alm oluyoruz.
irket 11 TL de iken 1 Lira temett datrsa hisse fiya 10 TL servetimiz 1000 TL ye nakit olarakta 100 TL elde ediyoruz. Peki Ayn eyi temett datmadan da yapabilirmiydik ????????????
Kar paymz hisse fiyatnn iinde yer aldna gre yapabiliriz. Hisse 11 TL ye knca 9 Lot sattmzda 100 Lira cebimize girer kalan lot says 91 lot * 11 hisse fiyat = 1000 TL servetimiz + 100 TL de nakitimiz yada kar paymz.
Hal byle ise buraya kadar hem fikir olabildi isek. Temettnn ne kadar datldg veya bir irketin temett datyor olmas ile datmyor olmas arasnda bir farkn olumayaca teorisi ortaya kyor.
nemli olan aslnda elde edilen karn fiyatlanp fiyatlanmamas BU kar fiyatlanyorsa o oranda kardan paymz zaten portfoyumuzde goruyoruz. lla satmak veya temett ile almak zorunda deiliz. Fiyatlanmamsa ne portfoyumuze yansyor bu kar ne lot satarak nede temett alarak hibir ekilde bu kardan pay alamm oluyoruz.
Peki bunun sebebi ne olabilir. Hisse fiyat elde edilecek kar zaten fiyatlam olabilir. Dolaysyla biz bir sonraki sene elde edilecek kar zaten fiyatlanm bir biimde hisseyi alm ve kazklanm oluruz bu sebeple hisse fiyat biz aldktan sonra zatne kar fiyatlad iin yatay gider.
Tm bunlar birletirdiimiz de En iyi kar payn almak istiyorsak en yksek oranda yukar gidebilecek hisseyi bulmamz art.
Dolaysyla Temett verimi en yksek hisseler neler sorusu yerine en yksek oranda yukar gidebilecek hisseler hangileri sorusunu sormak daha mantkl.
Bunu kendimiz bulacaksak hisse fiyatn yukar gtrebilecek ve bunu kalc halde o fiyatta tutabilecek olan en reel deer irketin elde edecei KAR
Kar bykse hisse fiyat da buna gre byk yukar hareket yapmal kkse buna gre az yukar gitmeli.
Peki ama baz firmalar var 1,000,0000 TL kar ediyor baz firmalar var 1000 TL kar elde ediyor. BU iki firmann nasl fiyatlanacan nasl leceiz.
Tabiki irketin byklne gre yaratt kar'a bakmamz gerekecek.
Bunun farkl bir ok yntemi var Piyasa deeri ile elde edilen kar'a bakabiliriz. z sermayesi ile elde edilen kar'a bakabiliriz. vesaire.
Benim kendimce buldugum en saglam ve en iyi yntem z sermayenin byme hz z sermaye karll demiyorum. z sermayenin byme hz Neden bunu belirlediimin sebepleri saymakla bitmez teferruata gerek yok. Sizde kendinizce istediimiz yntemi kediniz bulabilirsiniz.
z sermaye byme hz gerekten de hisse fiyatnn byme hzn etkili mi diye 100' geik hissede back test geriye dnk test gerekletirdim. Hakikaten orta ve uzun vadede z sermaye ne kadar byyebiliyor ise hisse fiyat da o oranda bydn farkettim. lk balarda bu srr kendime saklamay planlamtm. ANcak yatrmlarm Viop algortmik trade arlkl oldugu iin kendime saklamann bi anlam olmadgn ve dierleriyle paylarsam belki dikkate alp menfaat saglayanlar olur diye dndm.
Bana sorarsanz neden temett deyen sanayi irketleri ortak olmalyz bal yerine neden z sermayesi en hzl byyen sanayi irketlerine ortak olmalyz adnda bir balk aalm berber z sermayesini en yksek oranda arttran irketleri belirleyelim beraber alalim sonular test edelim.
unun garantisini veririm nk back testini yaptm. Eer bu irketleri bulup kefederseniz. alacanz Kar paylar ve servetiniz ok daha byk olacaktr. Telalanmaya gerek yok nk iyi haber z sermayesini ok hzl byten ve buna ramen temettsnde datan sryle irket var.
Tam tersi z sermayesini bytemeyip kocaman temettler datan "aptalca" irketler oldugunu da greceksiniz.
2 tane u rnek vereceim aradaki fark greceksiniz.
MARDIN 2013/12 z sermaye 242,53 MTL---------Piyasa deeri 466,57
MARDIN 2019/12 z sermaye 257,38 MTL---------Piyasa deeri 359,24
mardndeki adamn 2013 ten beri her sene deve gibi temettsn alp lotunu arttrmasna ramen hibirey kazanamad konusunda hem fikirizdir diye dnyorum. Mardnden alnan tm kar paylar yok hkmnde. servet artmak yerine dm aslnda stelik her yl irket ortalk % nizi arttrmanza ve gelecek sene daha fazla kardan pay almanza ramen.
Aradaki % leri ln
ASELS 2013/12 z sermaye 1.611,97 MTL---------Piyasa deeri 4.320,00
ASELS 2019/12 z sermaye 10.132,60 MTL---------Piyasa deeri 24.236,40
Szn z bizim almay planladmz kar paylar, temettler piyasa deerinin iinde yer alyor. O halde piyasa deerini dzenli bir biimde en ok arttran irket en yksek kar payn veren irkettir. ayn zamanda servetinizi en yksek orana tayacak hissedir.
Mesela size yakn bir rnek illede temett diyorsanz. Temett verimi en yksek hisseleri bulun bunlarn arasnda z sermayesini en yksek oranda arttran irketleri bulun ve aln. Bu irketler tam size gre temettsn de veriyor ayn zamanda bu temettden gerek kar pay alacaksnz kar paynz KAYBOLMAYACAK hemde servetiniz totalde artacaktr.
Daha ne diyebilirim bilmiyorum bundan sonrasna sayg duymaktan teye geemem.
Tm okurlara teekkrler buraya kadar okuyabildiniz ise bu konuyu gerekten merak ettiiniz ve nem verdiiniz anlamna gelir eminim doru yntemi kendi almalarnzla da dorularsnz.
Benden bu gadar.........
Senin almaya cesaret edemediin riskleri alanlar, senin yaamak istediin hayat yaarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer mleri