erhan sen temettye bir yl zerinden bakyosun. Hala 1 milyonum var gittim hisse aldm sonra da temett dedi neden beyanname vereyim ben para kaybettim diyosun bak an acilen deitirmen lazm
erhan sen temettye bir yl zerinden bakyosun. Hala 1 milyonum var gittim hisse aldm sonra da temett dedi neden beyanname vereyim ben para kaybettim diyosun bak an acilen deitirmen lazm
Isyat bu zor zamanlarda temettnn deerini gsteriyor ve parlyor. Yukarda keke temett de faiz gibi olsa da fiyat dmese denmiti. nemli olan dmesi deil tekrar ykselmesi, bunu da belirleyen nakit yaratabilme kabiliyeti ve zaman belirler. Parann da zaman deeri vardr, geen sene ile bu sene arasnda enflasyon kadar deersizdir yani sabit deildir para. Temett hissesinde ise Nakit yaratabilme ngrlebilir ve seilebilir. Zaman ise istisnasz sabr gerektirir. Bu nedenle ksa srede geri dn beklenmez ve de sabrsz beklentiler karlanamaz. Bu nedenle temettcler "iyi de fiyat dt ne anladk bu iten" sorusuna cevap vermenkten ziyade deneyimleme ile anlalacan bilir.
Sent from my iPad using Tapatalk
The trend is your friend until the end when it bends. - Ed Seykota
20 ylda hesaplasan matematik deimez.
Ben yazmadm bu satrlar.
Serkan nal
2005 ylndan bu yana piyasadaki 400 irketi birden iine alan ve defalarca tekrarladm almalarmda temett verenler ok kazandrr ve yksek fiyatlanr, vermeyenler az kazandrr ve ucuz kalr eklinde bir bulguya ulamadm.
Amerikada nl Damodaran hocann bulgularna gre de temett verimi yksek olan irketler ile dk olan irketler arasnda getiri ynnden bir farkllk olmamakla birlikte kar pay datm oran yksek irketlerin fazla getiri salayabildii tek dnem 2001-2010 aras.
Eer Trkiye'ye dnersek, bir irket ok temett datyor diye yksek fiyatlansayd, ortalamada bunun FK ve PD/DD oranlarna yansmas kanlmaz olurdu. Bu yzden BIST100' ele alarak gnmz fiyatlamasyla bir kontrol saladm.
Elde edilen sonu her iki deiken ile temett verimi arasnda bir iliki bulunmamakta, R2 deerleri oldukca dk, yani temett veriminin bu deikenleri aklayc gc yok ve eilim izgileri X eksenine paralel.
10 yldan uzun sredir tuttuum hisselere baktmda da benzer sonu grmekteyim.
Hem beta olarak (mesela yksek temett verimi olan imento hisselerinin ne kadar oynak olduunu hepimiz biliyoruz) hem de alfa olarak bu iki grup arasnda en azndan benim portfymde son 15 ylda fark olumam.
Temett verimi yksek olan irketlerin genel olarak yaptklar ilerde kar marj dktr ve yeni zkaynak ayarlayarak bymeye gitmeyi mantkl bulmazlar. Bu yzden kar datmn tercih ederler.
Eer kar marj dk olsa da duraansa bu irketlerde uzun vadede makul getiriler elde edilebilir. Fakat kar marj d eilimindeyse yksek temett verimi srdrlebilir olmayacaktr.
Temett verimi dk hisselerde bu durum iki farkl nedenden kaynaklanabilir. Birincisi irket zaten kar retmiyordur ve datacak serbest nakit ak yoktur. Bu irketler haliyle ucuz fiyatlanr.
kincisi ise irketin yapt i ok karldr ve temett datmak yerine o paray kullanmak ok karl olacaktr. Grld gibi zellikle bu gruba giren irketleri (son 10 ylda Aselsan, KNFRT, BIMAS,, PGSUS ve THYAO gibi) potansiyeli dk diye deerlendirmek doru olmayacakt.
![]()
Senin almaya cesaret edemediin riskleri alanlar, senin yaamak istediin hayat yaarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Bana kalrsa temettu muhabbeti cok uzad.Temettu aktif yatirim turudur.Koyun alirsin kuzu alirsin, etinden sutunden yararlanirsin.Bu kadar basittir.
Zor olan ise yatirima deger sirketleri bulmaktir.Iyi aksamlar.
SM-G610F cihazmdan Tapatalk kullanlarak gnderildi
serkan nal bey salar boa dkm.
Buyume uzerine yatirim yapan,ozsemaye karliligi yksek sirketlere temettu yatirimi oldukca karldr.....yeniden almla sirketteki ortakliginiz artar .....nemli olan byyen ve azda olsa temett veren hisseyi bulmak....Ama temett deil buyuyen ve kar eden irketi bulmak.
MI MAX cihazmdan Tapatalk kullanlarak gnderildi
Burdaki tm yorumlarm yatrm tavsiyesi deildir.
Hisse
A) Temett verse, 1 yl sonunda %20 prim yapsa
B) Temett verse, temett miktarnca tekrar hisse alnsa ve 1 yl sonunda %20 prim yapsa
C) Temett vermese, 1 yl sonunda %20 prim yapsa
D) Temett verse , temett miktarnca hisse alnsa , 1 yl sonunda hi deer kazanmasa
E) Temett verse ,1 yl boyunca hi deer kazanmasa
Yukardaki durumlardan hangisinde elde edilen kazan en fazladr?
Uzmanlk sorusu![]()
Yer mleri