Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
17,40 9.99% 2,69 Mr 15,86 / 17,40
13,23 9.98% 1,41 Mr 12,31 / 13,23
69,45 9.98% 42,71 Mn 63,55 / 69,45
26,04 9.97% 285,35 Mn 23,60 / 26,04
48,58 9.96% 639,47 Mn 43,00 / 48,58
53,10 -10% 391,53 Mn 53,10 / 61,00
38,70 -10% 50,67 Mn 38,70 / 39,70
10,13 -9.96% 1,03 Mr 10,13 / 11,60
7,34 -9.94% 276,19 Mn 7,34 / 7,87
35,24 -9.92% 122,48 Mn 35,22 / 39,30
296,00 -1.25% 6,48 Mr 295,00 / 299,75
29,20 3.55% 5,88 Mr 28,02 / 29,86
68,75 -0.72% 5,34 Mr 68,25 / 70,25
255,25 -0.29% 5,02 Mr 255,25 / 261,25
13,15 -0.23% 4,75 Mr 13,06 / 13,34
17,50 1.51% 704,46 Mn 17,12 / 17,68
330,50 -1.78% 4,33 Mr 330,00 / 338,50
206,50 -0.63% 3,68 Mr 205,80 / 211,80
691,00 -1.78% 2,92 Mr 686,50 / 708,00
89,20 -0.28% 284,52 Mn 88,40 / 89,85
109,60 -1.08% 103,09 Mn 108,80 / 111,00
330,50 -1.78% 4,33 Mr 330,00 / 338,50
27,96 0.65% 154,81 Mn 27,70 / 28,26
10,56 -1.77% 267,57 Mn 10,52 / 11,10
78,15 -0.57% 263,41 Mn 77,65 / 79,80

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 69/91 ÝlkÝlk ... 1959676869707179 ... SonSon
Arama sonucu : 723 madde; 545 - 552 arasý.

Konu: Neden temettü ödeyen sanayi þirketlerine ortak olmalýyýz

Alýntý Originally Posted by british Yazýyý Oku
    gündeminde yatýrým yapma ihtimali olan þirket neden temettü daðýtýr? (yatýrým yapma ihtimalini öngörememiþ mi? )

temettü daðýtmamasý gerekirken , borçlanýp faiz ödemesinin neresi savunulabilir ?

neyse boþver , ben senin kafaný karýþtýrmýyayým

hayýrlý iþler
    Kafamýzý daldan dala atlýyarak karýþtýrýyorsunuz ?

yatýrým, borçluluk, temettü, faiz vs vs...

yatýrým basittir ve kar odaklýdýr, neden temettü daðýtmamasý gerekiyormuþ, kim borçlanýp faiz ödüyormuþ... boþverdim gerçekten ...

Sent from my iPhone using Tapatalk
    “The trend is your friend until the end when it bends.” - Ed Seykota

2. Arkadaslarim buyuklerim abilerim ablalarim.

Mesele basit cebinde 10 lira var. Arabanin benzini bitti benzinliktesin. Benzine yatirim yapman lazim niye eve gidebilmek icin.

O sirada ben aradim dedimki bana benzinlikteki bankamatikten 10 lira ativer dedim.

Soru bu naparsin ? Eve varinca atayim dersin 10 liraya benzin alir yani yatirimini yapar sonra hedefine ulasir ondan sonra arkadasina para gonderirsin.

Hektasin yaptigi nedir ?

10 lirayi bankamatikten gonderip kredili mevduat hesabindan yani eksi bakiyesinde 10 lira cekip benzin dolduruyor.

Cektigi 10 lirayi 11 olarak odeyecek.

1 lira zararda ? Burada temettu kotulenmiyorki sirketi objektif bir gozle elestiriyoruz. Niye hala anlamamazliga vuruluyor.

Benzine yatirim yapmaya ihtiyacin yoktur 10 degilde 30 lira gonder arkadasina laf eden varmi yok.

Neyin mucadelesi ve polemigi icerisindesiniz

Hektas yanlis yapti dediginiz gibi davranmasi daha mantikliydi diyip bitirilecek bir mevzuyu.

Temettu askiniz sebebiyle (sanki temettu kotuleniyormus gibi) anlamsiz birseyi savunma gayreti icerisindesiniz.

Bundan once temettu dagitan sirketler yokmuydu. Dogru zamanda digru noktada dogru yerde temetru dagitanlarda var hatta benim kendi hisseleriminde yuzde 90 temettu dagitir demedikmi

Nedir bu on yargi

iste bu yuzden on yargilisiniz siz bunun tartisilmasi kadar mantikisz birsey yok.

Dogruya dogru deyin yanlisada yanlis deyin ne olacak elestirilen sey sirketin yonetimi elestirilen sey hektas temettuyu unutun gitsin bu gozle bir bakin ya siz olsaniz ayni seyimi yapacaktiniz.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

3. Finansman Giderleri

2013 .........2.978.000
    2014..........5.741.000
    2015.........10.617.000
    2016..........6.075.000
    2017..........8.403.000
    2018.........60.138.000
    2019/3......22.824.000

Kýsa +Uzun Vadeli Borçlanmalar

2013 ...........10.979.000
    .
    .
    .
    .
    2019/3 ........417.019.000
    Türkiye, kazýðýn her türlüsünü ayrý ayrý deneyimleyebilmek için mükemmel bir yer. Burada yetiþen biri dünyanýn baþka bir yanýnda sýkýntý yaþamaz.
    Re-twittlediklerim katýldýðým anlamýna gelmez!

Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    Arkadaslarim buyuklerim abilerim ablalarim.

......

Burada temettu kotulenmiyorki sirketi objektif bir gozle elestiriyoruz. Niye hala anlamamazliga vuruluyor.

Benzine yatirim yapmaya ihtiyacin yoktur 10 degilde 30 lira gonder arkadasina laf eden varmi yok.

Neyin mucadelesi ve polemigi icerisindesiniz

.......

Temettu askiniz sebebiyle (sanki temettu kotuleniyormus gibi) anlamsiz birseyi savunma gayreti.
    Temettü aþký diyerek yine yukarýdaki kötüleme alýþkanlýðýný sürdürüp duruyorsun. Sanki salt temettü için ilerliyoruz, sizin engin analizlerinizi yapmýyoruz sanýyorsunuz. Bu sizin bakýþ açýnýzýn kelimelere dökülmesi.

Sadece temettüye yoðunlaþmamýz yatýrýmýmýzýn geri dönüþüne odaklandýðýmýzýn göstergesi.

Hiç birþeyin mücadelesinde deðiliz sadece bakýþ açýnýzýn bize uymadýðýný söyledik o kadar.

5.  Alýntý Originally Posted by kaucuk Yazýyý Oku
    Temettü aþký diyerek yine yukarýdaki kötüleme alýþkanlýðýný sürdürüp duruyorsun. Sanki salt temettü için ilerliyoruz, sizin engin analizlerinizi yapmýyoruz sanýyorsunuz. Bu sizin bakýþ açýnýzýn kelimelere dökülmesi.

Sadece temettüye yoðunlaþmamýz yatýrýmýmýzýn geri dönüþüne odaklandýðýmýzýn göstergesi.

Hiç birþeyin mücadelesinde deðiliz sadece bakýþ açýnýzýn bize uymadýðýný söyledik o kadar.

Neyin engin analizi, video ile anlattým bilançolara nasýl baktýðýmý ne kadar basit bir biçimde göz gezdirdiðimi ve neye göre almalý satmalý kararýna vardýðýmý oturup þirketlerin orasýný burasýný kurcalamýyorum. Yani daha iyi bir analiz yeteneðim yok alabildiðine sýradan analizler yapýyor ve yaptýgým seyin özel olmadýðýný belirtmek için video ile yatýrýmcýlara aktarýyorum.

Benim sitem ettiðim mesele cümlelerin içinde temettü geçiyor ise ilah gibi savunma eylemine geçmeniz temettü varsa iþin içinde doðrunun yanlýþýn bir önemi yok. sadece sizin doðrunuz varmýþ gibi bir mekanizma çalýþýyor.

Yatýrýmýn geri dönüþüne odaklanmak için tek parametre temettü verilmesi deðil. Ancak temettü de yatýrýmýn geri dönüþünün hesaplanmasý için çok güzel bir parametre olabilir. Burada bir sorun yok hani diyoruz ya yatýrým geri dönüþü için temettü parametremiz var diye o halde temettünün içeriðinin FARKINDA olmamýz lazým.

1000 TL lik yatýrýmýna her sesene 200 TL temettü alýyorsun senin temettü parametren ne diyecek 200 * 5 den 5 yýl içinde bu yatýrým sana geri dönecek diyecek. Ancak reelde böylemi olacak böyle olacaðýný umuyordun ama olmayacak niye olmayacak.

Aldýðýn þirket 200 TL temettü verip 100 TL borçlanýyor 200 veriyor 100 TL borçlanýrsa 0 faiz bile ödese bankaya, en yakýn 10 yýlda o yatýrým kendini amorti eder. Yatýrým geri dönüþüne Temettü parametresiyle odaklanýrken BU parametrenýn FARKINDA olmamýz gerekiyor Çünkü bunun nasýl ödendiði senin yatýrýma geri dönüþ hesabýný doðru bir þekilde hesaplamaný saðlayacak.

Ýþte benim düþünceme göre temettüye aþk ile bakanlar temettünün parametresinin nasýl bir içeriði olduðunun FARKINDA deðil. Ayný bakýþ açýsýnda deðiliz biz öteki þekilde bakýyoruz diyorsunuz ya.

Benim penceremden hiç bakmýyorsunuz ki sorun burada sanki hem benim penceremde hemde kendý pencerenizden baktýnýzda ikisinide irdelediniz sizin pencereniz daha mantýklý geldi diye seçim yapmýyorsunuz.

Benim penceremde hiç bakýlmýyor erhanýn penceresi ise o kýsmý atla geç o pencere hiç yaklaþýp bakmadýnýz ki Önyargýlýsýnýz cumlesýný bu yuzden sýk sýk kuruyorum. DÝnlenmiyor okunmuyor o taraf atlandýktan sonra cevap veriliyor. Acaba ne anlatmaya çalýþýyor ne demek istemiþ dur þunun dediðinide bir irdeleyeyim YOK!

Ben artýk teþhisi koydum. Ýnsanlara temettüyü anlatmadýðýmý düþünüyordum. Yok mesele bu deðilmiþ Mesele insanlarý söylediklerimi anlama çabasý içerisine girmiyor anlamak ve inanmak istemiyormuþ bunu anladým onca yýlýn sonunda.

Verdiðim örnekler geçilip gidiyor geri sayfalarda kalýyor. Beni ikna et kendi verdiðim önrkle ikna et meseleyý yanlýs anlamýþsýn de þu örnek daha doðru de. Sen burda bankanýn eksý hesabýný kullanýyor zannedýyorsun halbuký orayý kullanmýyor þöyle oluyor boyle oluyor de açýkla... Ben dönüp aklýma takýlan bir yer varsa o halde þunu nasýl yaptý diyeyim orayýda aydýnlat hakketten adam doðru soyluyor ben yanlýþ bakmýþým diyeyim.

yazýnýn içinde bir örnek daha verdim. Beni ikna et 1000 TL yatýrdýðým bu þirket her sene 200 TL temettü daðýtýp 100 TL kredi çekiyorsa bu yatýrým kendini 5 yýlda mý amorti eder 10 yýldamý amorti eder. Siz diyorsunýzký 5 yýlda amortý eder biz diyoruz 10 yýlda amortý eder hangisi doðru beraber öðrenelim. Ha diyorsanký 10 yýlda amortý eder farkýndayým, ama buna raðmen bu þirketi seviyorum. BÝTTÝ Benim açýmdan mesele kapanmýþtýr.

FARKINDA oldugunu anlamýþ olurum. Temettünün nasýl birþey oldugunun farkýnda bu arkadaþ der konuyu kapatýrým sen farkýnda olda istediðin þirkete yatýrým yap orasý beni hiçmi hiç ilgilendirmiyor. Ancak bu konun farkýnda deðil veya anlayamamýþsýndýr kafa yormamýþsýn o zaman ben kendimi rahatsýz hissediyorum. bizi hiç okumamýþ anlamak istememeiþ ön yargýlý demek zorunda kalýyorum.

Dersenki HEKTASIN yaptýgý bu deðil. Hektas 200 TL dagýtýp 100 TL bankadan cektý evet ama bunun arkasýnda þu sebepler var 100 TL ye ödeyeceði faiz 10 lira iþte bilmem neredeký parasýndaý bozdurupta temettü ödeseydi oradaký parayý bozdugu için 30 TL zarar edecekti. bu sebeple kredi çekmenin bir maliyeti olsa da hazýr parayý bozdurup temettü olarak dagýtmaktan daha az malýyetlý bu sebeple bu yolu izledi. Haa temettü daðýtabilmek için 10 lýralýk faize zararýna niye girdi temettü daðýtmak onlar için bu kadar elzem miydi buralar tartýþmaya açýk ve þirkete bunun içeriði sorulmalýdýr yatýrýmcýyý aydýnlatmak için.

Þirkete atýn mail niye temettü daðýtmak için faiz maliyetine girip bankadan borç aldýnýz illa bankadan borç alacaksanýz temettü daðýtmayarak daha az borçlanýrdýnýz boylece daha az faiz öderdiniz niye böyle yaptýnýz sorusuna gelen mantýklý cevabý vallaha bende merak ediyorum acaba ne cevap verecekler.

Siz bu þirketin ortaðýsýnýz bunu sizin sormanýz irdelemeniz merak etmeniz lazým. Kaygýsýz kaygýsýz nasýl oturabilirsiniz.

Eðer yatýrýmcýlar yani senin benim gibi insanlar temetüyü çok istedi ve ona dayanarak temettü daðýttýlarsa ki çok düþük ihtimal telefondaký temsýlcý þu cumlelerý kuracaktýr.

Siz sevgili yatýrýmcýlar temettü vermedik diye patronumuza küfrettiniz bilmem neyimize küfrettiniz bizi yerle bir ettiniz hýrsýz yerine koydunuz geçen sene. Patronda kýzdý bu sene temettü daðýtalým dedi. Bizde ona müdür bey biz þuraya yatýrým yapacaz nakte ihtiyacýmýz var. zaten 10,000 TL kredi çekmek zorundayýz ancak hazýrdaký naktýmýzý temettü olarak daðýtacaksak 15,000 TL kredi kullanmak dolayýsýyla daha fazla faiz ödemek durumunda kalacaðýz dedik. ANcak patron öylesine sinirlenmiþ ki temettü isteyen yatýrýmcýlara ister borca girin ister faiz ödeyin yinede bu yatýrýmcýlara temettülerini ödeyin bunlar öyle istiyor. AMa efendým faiz maliyetimiz ? BU yatýrýmcýlarýn faiz masrafýný düþündüklerimi var baksana hepsi temettü ödemedik diye burnumuzdan getirdi. Zaten hepsi temettüyü alýnca sevinçten uçacaklar kimse bizim bu temettüyü ödemek için kýsmende olsa faiz masrafýný üstlendiðimizin farkýnda bile olmayacak ÖDEYÝN GÝTSÝN dedi. Bizde ödedik açýklamasý yapacak.

2. bir ihtimal

Patronun paraya ihtiyacý vardý malum ekonomýk durumlar sýkýntýlý Patronun borsaya kote olmayan bir inþaat þirketi var hektaþla alakasýz iþtiraki deðil birþey deðil kendý özel yatýrýmý. BU patronun iþleri duruldu inþaat þirketi batmak üzere acil nakte ihtiyacý var bankadan da çekemiyor. Çeksede bir sürü maliyeti var. Nerde para var nerde para var diye düþünürken aklýna HEKTAÞ geldi malum þirketin %53 bu patronun. GÝdip kasadan para araklayamayacaðýna göre YÜksek meblaðlarda patronun para çekmesinin tek yasal yolu tabiki temettü daðýtmak olabilir. Genel kurulda temettü verilsin oyu kullandý kredi maliyeti bile bile çünkü %53 lük bir paya sahip oldugu için hektaþtan alacaðý temettü parasý þu kadar milyon dolar yapýyor. BU para onun inþaat firmasýný ayakta tutmaya yeter. Üstelik hektasýn odeyecegý faiz maliyeti 100 býn tl iken inþaat firmasýnýn adýna kredi çekseydi 120 býn tl faiz maliyeti çýkacaktý. Bu sebeple hektaþtan temettü daðýttýrýp hektasýn 100 býn tl faiz masrafý ödemesinin kendi kiþisel çýkarlarý ve geleceði açýsýndan daha az masraflý göründüðü bariz ortada bu sebeple hektasýn temettü daðýtmasý için oy kullandý. Tabiki yatýrýmcýlar tüm bunlarý bilmedikleri için temettü daðýtýldýgýna sevýndý ancak patron kendi inþaat þirketini kurtarmak için temettü daðýtýldýðýnýn farkýnda deðiller. diyecek

3.bir ihtimal Para kazandýn mý kazandýn ee ne karýstýrýyorsun yok kredý cektýkte temettü daðýttýk výrt zýrt sen býzden ýyýmý býlecen niye çektiðimizi belli ki mantýklý býr dayanagý vardýda o yuzden kredý cektýk senýn aklýn ermeyecegý ýslere burnunu sokma yatýrým yapýyorsan yap yapmýyorsna güle güle bugune kadar nasýl geldik yatýrýmcýyý yuz ustu býraktýk mý býrakmadýk ee kafaný tele verme sorgulama yatýrýmýný yap geç.

Buradaki mizahsende anlatmak istediðimi anlatabildim mi bilmiyorum göstermek istediðim þey bu tür ihtimallerin olabileceði gerçeðin ne oldugunu bilmiyoruz. Belkide gerçekten yatýrýmcýlarýn menfaati için yapýlmýþ birþey vardýr Hakkýný yemeyelim. Yatýrýmcýnýn menfaatine olan telefon görüþmesini de sizlerden dinleyebiliriz.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..

6. Temettünün anlam ifade etmesi için, yatýrým yaptýðýnýz daha doðrusu ortaðý olduðunuz firmanýn hisse senedine (en fazla) nominal fiyattan sahip olmanýz gerekir. Nominal fiyat demek beher hisse fiyatýnýn "1" tl olmasý demektir.
    Borsadaki tüm kazançlar deðer artýþýndan kaynaklanýr. Bunun onlarca saiki vardýr ve birisi de gelecek yýl ödeyeceði temettü miktarýdýr..ki bu dahi bir deðer artýþýna sebep olursa anlam taþýr.
    Ülkemizde temettü ödeyen þirketlerin ortak paydasý, sadece mücbir sermaye oluþumudur. Tüm çimentolardan orduya, koç grubundan aile ve yabancý partnerlere, iþ grubundan matruþkalara nakit çýkýþý mücbir sebeplerdir. Düzenli temettü ödeyenler temettülerini düzenli ödemeyip þirket bünyesinde tutsalardý da fiyatlarý bu þekilde hatta daha fazla yukarýda olacaktý (temettüler fiyata ve sermayeye eklene eklene gidecekti)
    Sadece, Þirket hissesine 1 tl'ye kadar sahip olanlar için gerçek anlamda kar payý kazanmýþlýk vardýr. Nominal fiyatýn üzerindeki tüm hisse edinimlerinden elde edilen kazançlar (adýna ne derseniz deyin) deðer artýþ kazancýdýr.
    Bir Anonim Þirkette gerçek anlamda temettü yatýrýmcýsý sadece kurucu ortaklardýr.
    Daha önceleri de bu konu çok tartýþýldý ve izahý tam anlaþýlamadý. Bunun böyle olduðunu bilenler, þirket patronlarý, üst düzey vergiciler ve yabancýlardýr.
    Nedeni ile, niçini ile, mevzuatý ile, taþýnan pozlarý ile, aile ve þirketler adýna fiyatý yapanlarý ile, vergi ve borsa mevzuatý ile ayný kapýya çýkan bir yol. Ve sadece yukarýda saydýðým üçlü dýþýnda olayý yanlýþ algýlayan devasa bir kitle.
    Yazmakla bu kadar olur, yüzyüze üstteki üçlüden birini bulup olayý kapatmanýz gerekir.
    Borsada tek bir kazanç vardýr, o'da
    "DEÐER ARTIÞ KAZANCIDIR".
    Yapýlmasý gereken þey de bunu saðlayacak firmalarýn tespiti ve bu firmalarýn hisse fiyatý ile deðerleri arasýnda oluþan farklardan kazanç yaratmaya çalýþmaktýr.
    Kahve satan kahvecisi asýrlýk olan ülkedeki ilk 30 þirkette yirmi/otuz yýl poz taþýnabilir. Bizim gibi, daha örgütlenmiþ borsasý 20/30 yýllýk ülkelerde bu derece uzun poz taþýmak ciddi hatta çok çok ciddi
    soru iþaretleri taþýr (hukuki ve özensiz eksikliklerden bahsetmedim bile)
    Neyse, konu uzun ve çok yönlü. Buralarda ancak bu kadar izahý oluyor.
    Ömür, saðlýk ve para, bunlar kolay elde edilebilen þeyler deðil..kolay harcamayýn.

Esen kalýn

7. Aziniza saglik

Iyi bayramlar cumleten

Neden temettü ödeyen sanayi þirketlerine ortak olmalýyýz

Yatýrým tipine göre duran veya dönen varlýklara göre ayrýlýr. Benzer þekilde süresine göre kýsa vadeli ya da uzun vadeli olarak ayrýlýr. Kýsa vadeli yatýrýmlar genellikle dönen varlýklara, uzun vadeli yatýrýmlar da duran varlýklara yatýrýlýr. 3. Tip ise yatýrýmcý özelliklerine göre ayrýlýr ki þu þekildedir, þimdi Ahmet Aksoy hocanýn kitabýndan alýntýlýyorum.

[QUOTE]
    Yatýrýmcý içinde bulunduðu þartlara ve bütçesinin imkanlarýna göre çeþitli varlýklara fonlarýný baðlarken karþýlýðýnda gelir ya da verimlilik saðlamayý veyahut da hem gelir hem de verimlilik elde etmeyi isteyecektir. Gelirleri geçimi için yeterli ya da çeþitli sebeplerle gelirinden ziyade servet arttýrmaya yönelik yatýrýmcýlar ise daha çok verimlilik artýþýna odaklanýr.
    [UNQUOTE]

Ben þahsen daha önce belirttiðim gibi gelir artýþýna yöneliyorum, verimlilik artýþýna yönelik (servet büyütme) maalesef ilgi alaným dýþýnda. Bu ne yaman çeliþkidir ki herkes gelir yönelik bu stratejiye karþý testlerle geliyor, gören de herkes, ununu eklemiþ ipe sermiþ, servetini arttýrmak için stratejiler içinde sanýcak.

Yukarýda bir de koç ve OYAK örneði vermiþler, el insaf yahu, sen de 1 lot Tüpraþ al yatýrýmýn karþýsýnda gelir elde et, tabii ki temettü alacak. OYAK zaten ordu emeklilik sandýðýdýr ne yapsýn daðýtmasý mý?

Tekrarlýyorum, kar payý haricinde borsa negatif bir oyundur sadece komisyona yarar, bu nedenle gelir elde etmenin yegane yolu budur. Diðeri komisyonunun oyuncaðý yapar. Nokta. Herkese iyi bayramlar

Sent from my iPad using Tapatalk

Sayfa 69/91 ÝlkÝlk ... 1959676869707179 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •